SATSER PÅ DASS: Bill Gates (t.v) og hans kone satser nå på å gjennoppfinne toalettet. Til høyre er Walter Gibson som viser frem larvene som skal
SATSER PÅ DASS: Bill Gates (t.v) og hans kone satser nå på å gjennoppfinne toalettet. Til høyre er Walter Gibson som viser frem larvene som skal "drive" toalettet. (Foto: Ap/Reuters)

Bill Gates legger penger i dass

The Bill og Melinda Gates Foundation vil gjenoppfinne toalettet for de 2,6 millionene som ikke har tilgang til moderne sanitærinstallasjoner.

Veldedighetsorganisasjonen til ekteparet Gates har gått inn med over to milliarder i prosjektet som tar sikte på å komme opp med fremtidens toalett.

"Toalettmesse"

Denne uken gikk «Reinvent the Toilet Fair», eller gjenoppfinne toalettet på norsk, av stabelen i Seattle. På messen kan man blant annet se et toalett som bruker mikrobølger for å omgjøre ekskrementer til strøm.

VINNEREN: Professor Hoffman (t.h) og hans team vant med et toalett som drives av solenergi. Her gratuleres han av Bill Gates.  (Foto: ANTHONY BOLANTE/Reuters)
VINNEREN: Professor Hoffman (t.h) og hans team vant med et toalett som drives av solenergi. Her gratuleres han av Bill Gates. (Foto: ANTHONY BOLANTE/Reuters)

Totalt ble 28 ulike design representert på messen. Vinneren ble imidlertid teamet fra California Institute of Technology, melder bbc.com.

Les også: Norske Lasse slår gjennom i Silicon Valley

Professor Michael Hoffman har ledet teamet som har utviklet et toalett som er drevet av solenergi og sjenerer hydrogengass og elektrisitet. Prisen var på 100.000 dollar, eller 592.494 kroner.

– Vi kunne ikke vært mer fornøyd med responsen vi har fått, uttalte Bill Gates på arrangementet, melder bbc.com.

Skal forhindre dødsfall

Prosjektet utfordret oppfinnere til å komme opp med et toalett som kan fungere uten rennende vann, elektrisitet eller et septiksystem. En gjeng med forskere fra London, ledet av Walter Gibson, presenterte et toalett som bruker larver for å bearbeide avfallet og omgjøre det til miljøvennlig dyrefôr. Dette toalettet er allerede under utprøving i Sør-Afrika.

Les også: Amerikanerne gir milliarder til veldedighet

Tradisjonelle toaletter kaster bort tonnevis med drikkevann og er ofte upraktisk i mange deler av verden. FN estimerer at halvparten av sykehusinnleggelsene i utviklingsland skyldes dårlige sanitetsforhold.

Diaré er den nest vanligste årsaken til dødsfall hos barn under fem år og rundt 1,5 millioner barn dør årlig av sykdommen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).