Nordmennfoersterunde
Nordmennfoersterunde

Aldri har færre nordmenn vært aktuelle for åpningsrunden i Premier League

Claus Lundekvam og Brede Hangeland er enige: – Forklaringen er todelt.
Sjekk også alle de norske innslagene fra de 20 foregående åpningsrundene i Premier League!

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Følg transfersvinduet direkte i vårt overgangssenter - 24 timer i døgnet!

Lørdag braker Premier League-sesongen i gang, og for 21. gang skal det avholdes åpningsrunde på den engelske balløyen. Denne gangen er det etter all sannsynlighet kun to nordmenn som er involvert, og lavere har ikke tallet vært siden åpningssesongen i 1992. Den gangen var det kun én norsk spiller på banen i første runde, men ytterligere sju spilte Premier League-fotball i løpet av sesongen.

I sesongene 1997/98 og 1999/00 var Norge representert med 22 Premier League-proffer, og landslagskaptein Brede Hangeland mener forklaringen på årets lave antall er delt.

– Det skyldes vel sannsynligvis to ting. Norsk fotball er relativt sett litt svakere enn den gangen, og i tillegg er markedet nå mye større. Man ser på spillere i hele verden, ikke bare i Vest-Europa, så det er et mye trangere nåløye å komme gjennom, sier Brede Hangeland til tv2.no.

Fulham-spilleren, som etter alt å dømme får selskap av John Arne Riise i åpningskampen mot Norwich lørdag, ville gjerne hatt nordmenn også på motsatt banehalvdel denne sesongen.

– Jeg skulle gjerne hilst på en nordmann hver helg jeg, det hadde vært fint det!

Les også: Hangeland trolig kaptein også i Fulham

Artikkelen fortsetter under bildet!

John Arne Riise og Brede Hangeland varmer opp forut for en Fulham-kamp, 4.august 2012 (Foto: EMPICS Sport/Pa Photos)
John Arne Riise og Brede Hangeland varmer opp forut for en Fulham-kamp, 4.august 2012 (Foto: EMPICS Sport/Pa Photos)

Lundekvam peker på utvikling og kvalitet
Tidligere Southampton-kaptein Claus Lundekvam mener også omveltningen er naturlig.

– I begynnelsen av Premier League-historien på 90-tallet var det veldig tette bånd mellom det skandinaviske markedet og engelsk fotball. Premier League-klubbene visste hva de fikk, nemlig jordnære, ærlige og hardtarbeidende spillere. Nå har klubbene begynt å se på andre markeder, og med dører som åpnes mot en hel verden er det naturlig at Norge og Skandinavia ikke klarer å opprettholde det samme antallet som den gangen, sier TV 2s Premier League-ekspert.

Lundekvam spilte selv sju serieåpninger i sin tid som Premier League-proff, og mener som Hangeland at kvaliteten på norsk fotball også er en medvirkende årsak til nedgangen.

– Kvaliteten har selvfølgelig også noe å si. Den generasjonen vi var en del av bestod av veldig mange gode spillere, og etter suksessen med landslaget fikk veldig mange sjansen. Når noen gjorde det bra var det helt klart enklere for engelske klubber å satse på nye spillere, fordi de visste hva de fikk, forklarer Lundekvam.

Suksessen til Drillos gjorde at blant annet 12 nordmenn var på banen i seriestarten på øverste nivå i England etter VM i 1998, men kun halvparten av disse var en del av VM-troppen samme år. Dette står som et tydelig bevis på at norsk fotball handlet om mer enn landslaget på denne tiden.

– Det var ingen automatikk i at du var på landslaget bare fordi du spilte i Premier League. Selv kjempet jeg jo mot blant andre Ronny Johnsen og Henning Berg, og da hjalp det ikke at jeg spilte uke ut og uke inn i Premier League. På landslaget måtte jeg finne meg i å vente, sier mannen med 40 landskamper.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ronny Johnsen, Henning Berg, Steffen Iversen, Sigurd Rushfeldt, Tore Andre Flo, Claus Lundekvam (Foto: Richardsen, Tor/NTB scanpix)
Ronny Johnsen, Henning Berg, Steffen Iversen, Sigurd Rushfeldt, Tore Andre Flo, Claus Lundekvam (Foto: Richardsen, Tor/NTB scanpix)

Gleder seg stort til det begynner
Lundekvam ser nå med forventning frem mot starten på lørdag og påpeker hvor spennende og viktig den første runden er. Det som har skjedd i oppkjøringen mener han at man ikke bør legge for mye vekt på, i hvert fall ikke resultatmessig.

– Treningskampene kan du ta med en klype salt, for det er nå det gjelder. Sånn var det i hvert fall for oss. Nå har det vært sju-åtte ukers hardkjør, en rolig uke nå inn mot sesongstart, og så er det bare å komme i gang, sier han.

Lundekvams gamle klubb Southampton er nyopprykket, og den tidligere midtstopperen vet alt om hvordan både byen og klubben har det nå i de spennende dagene før det hele braker i gang.

– Det handler om det lille ekstra. Det å kjempe om poeng, og få svar på hvordan ting står til. Du kjenner det på stemningen både i byen og i garderoben, for der begynner det tidlig. Du har en enorm spenning i kroppen, og den sitringen du føler er egentlig veldig bra. Det skal bli utrolig spennende å komme i gang nå, avslutter Lundekvam.

Kommer du til å ha noen av nordmennene på ditt lag?
Spill Premier League-manager!
Tror du at du vet hvordan det går i år?
Her kan DU tippe PL-tabellen!

Her følger en oversikt over alle de norske innslagene i de 20 foregående åpningsrundene i Premier League:

1992/93 - 15.-17.august 1992
En nordmann.

Den første Premier League-runden noensinne inneholdt ett norsk innslag. Gunnar Halle og hans Oldham spilte 1-1 på Stamford Bridge mot de blå fra Chelsea. Halle var en av tolv spillere fra utenfor øyriket som var på banen denne historiske dagen for tjue år siden. Selv om kun Halle var på banen i åpningsrunden spilte totalt åtte nordmenn Premier League-fotball denne sesongen. De sju andre var Erik Thorstvedt (Tottenham), Pål Lydersen (Arsenal), Stig Inge Bjørnebye (Liverpool), Erland Johnsen (Chelsea), Kåre Ingebrigtsen (Manchester City), Henning Berg (Blackburn) og Frank Strandli (Leeds.)

Gunnar Halle – spilte for Oldham som startet med 1-1 borte mot Chelsea.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Gunnar Halle, Oldham (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Gunnar Halle, Oldham (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

1993/94 – 14.-16.august 1993
Seks nordmenn.

Året etter fikk Halle selskap på Premier League-banene av fem landsmenn i åpningsrunden. Erik Thorstvedt fikk sin første seriepremiere i Tottenham-målet etter opprettelsen av Premier League, mens Erland Johnsen (Chelsea) og Henning Berg (Blackburn) møttes på Stamford Bridge. Stig Inge Bjørnebye fikk med seg Liverpools åpningsseier mot Sheffield Wednesday, mens Jan Åge Fjørtoft og Swindon startet det som skulle bli en meget tøff sesong (med totalt 100 baklengsmål) med 1-3-tap for Sheffield United.

Erland Johnsen – spilte for Chelsea som startet med 1-2 hjemme mot Blackburn.
Henning Berg – spilte 2 minutter som innbytter for Blackburn som startet med 2-1 borte mot Chelsea.
Stig Inge Bjørnebye – spilte for Liverpool som startet med 2-0 hjemme mot Sheffield Wednesday.
Erik Thorstvedt – spilte for Tottenham som startet med 1-0 borte mot Newcastle.
Gunnar Halle – spilte for Oldham som startet med 0-3 hjemme mot Ipswich.
Jan-Åge Fjørtoft – spilte for Swindon som startet med 1-3 borte mot Sheffield United.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Thorstvedt (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Thorstvedt (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

1994/95 – 20.-21.august 1994
Fire nordmenn.

Nok en gang var Erland Johnsen, Henning Berg og Stig Inge Bjørnebye i forsvarsaksjon for sine lag, og dette året fikk også Lars Bohinen sin første Premier League-åpningsrunde på CVen. Midtbaneeleganten spilte 10 minutter som innbytter da nyopprykkede Nottingham begynte ferden mot det som endte med en strålende 3.plass på tabellen. Av andre kuriositeter kan det nevnes at Uwe Rösler ble utvist for Manchester City, da de lyseblå startet med 0-3-tap på Highbury mot Arsenal.

Erland Johnsen – spilte for Chelsea som startet med 2-0 hjemme mot Norwich.
Stig Inge Bjørnebye – spilte for Liverpool som startet med 6-1 borte mot Crystal Palace.
Lars Bohinen – spilte 10 minutter som innbytter for Nottingham som startet med 1-0 borte mot Ipswich.
Henning Berg – spilte for Blackburn som startet med 1-1 borte mot Southampton.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Erland Johnsen og Mark Hughes i FA cupfinalen. (Foto: GERRY PENNY/EPA/NTB scanpix)
Erland Johnsen og Mark Hughes i FA cupfinalen. (Foto: GERRY PENNY/EPA/NTB scanpix)

1995/96 – 19.-20.august 1995
Fem nordmenn.

Henning Berg og hans Blackburn var regjerende mestere, og startet med 1-0-seier mot QPR i første runde. Også Lars Bohinen og Nottingham fikk en god start, med 4-3-seier på The Dell over Southampton, mens Øyvind Leonhardsens Wimbledon sikret seg 3-2 over Bolton i første runde. Erland Johnsen figurerte på ny, mens Jan Åge Fjørtoft var tilbake i Premier League i ny drakt. Som Middlesbrough-spiller startet «Fjøra» med 1-1 borte mot Arsenal.

Henning Berg – spilte for Blackburn som startet med 1-0 hjemme mot QPR.
Erland Johnsen – spilte for Chelsea som startet med 0-0 hjemme mot Everton.
Lars Bohinen – spilte for Nottingham som startet med 4-3 borte mot Southampton.
Øyvind Leonhardsen – spilte for Wimbledon som startet med 3-2 hjemme mot Bolton.
Jan-Åge Fjørtoft – spilte for Middlesbrough som startet med 1-1 borte mot Arsenal.

Erik Thorstvedt var ubenyttet reserve for Tottenham som startet med 1-1 borte mot Manchester City.

Artikkelen fortsetter under bildet!

NUMMER EN: Lars Bohinen vurderer sin tidligere lagkamerat Henning Berg som den beste norske Premier League-proffen siden 1992. (Foto: PROFESSIONAL SPORT/SCANPIX)
NUMMER EN: Lars Bohinen vurderer sin tidligere lagkamerat Henning Berg som den beste norske Premier League-proffen siden 1992. (Foto: PROFESSIONAL SPORT/SCANPIX)

1996/97– 17.-18.august 1996
Seks nordmenn.

Året da en nordmann for første gang scoret i åpningsrunden, og det var Stig Inge Bjørnebye som fikk æren av å sette 1-0 i nettet for Liverpool borte mot Middlesbrough. Henning Berg, «Leo» og Erland Johnsen var nok en gang på banen, og også Ronny Johnsen og Alf Inge Håland var denne gangen på gresset i første runde. Ronny Johnsen og Manchester United vant 3-0 på Selhurst Park mot Wimbledon, i kampen da David Beckham scoret fra midtbanen, mens Alf-Inge Håland og Nottingham seiret med samme resultat borte mot Coventry.

Henning Berg – spilte for Blackburn som startet med 0-2 hjemme mot Tottenham.
Alf-Inge Håland – spilte for Nottingham som startet med 3-0 borte mot Coventry.
Stig Inge Bjørnebye – spilte og scoret 1-0-målet for Liverpool som startet med 3-3 borte mot Middlesbrough.
Øyvind Leonhardsen – spilte for Wimbledon som startet med 0-3 hjemme mot Manchester United.
Ronny Johnsen – spilte 51 minutter som innbytter for Manchester United som startet med 3-0 borte mot Wimbledon.
Erland Johnsen – spilte for Chelsea som startet med 0-0 borte mot Southampton.

Espen Baardsen var ubenyttet reserve for Tottenham som startet med 2-0 borte mot Blackburn.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ronny Johnsen i aksjon i United-trøya.  (Foto: PETER WILCOCK/AP)
Ronny Johnsen i aksjon i United-trøya. (Foto: PETER WILCOCK/AP)

1997/98 – 9.-10.august 1997
Ni nordmenn.

Sommeren 1997 var det enda flere nordmenn som skulle markere seg i første runde av sesongen. Tore André Flo kom fra innbytterbenken og scoret 2-1-målet for Chelsea, men til tross for stryningens scoring tapte de blå 2-3 borte mot Coventry. Trond-Egil Soltvedt stod på motsatt banehalvdel og jublet som en av Coventrys spillere i den samme kampen. Egil Østenstad og Stig Johansen var på banen for Southampton som tapte hjemme for Bolton, Stig Inge Bjørnebye spilte på ny, Gunnar Halle og Alf-Inge Håland tok på seg den hvite Leeds-drakten, mens Steffen Iversen var en av Tottenham-spillerne som røk 0-2 hjemme mot Ronny Johnsen og Manchester United.

Trond-Egil Soltvedt – spilte for Coventry som startet med 3-2 hjemme mot Chelsea.
Tore André Flo – spilte 22 minutter som innbytter og scoret 2-1-målet for Chelsea som startet med 2-3 borte mot Coventry.
Gunnar Halle – spilte for Leeds som startet med 1-1 hjemme mot Arsenal.
Alf-Inge Håland – spilte 7 minutter som innbytter for Leeds som startet med 1-1 hjemme mot Arsenal.
Egil Østenstad – spilte for Southampton som startet med 0-1 hjemme mot Bolton.
Stig Johansen – spilte 19 minutter som innbytter for Southampton som startet med 0-1 hjemme mot Bolton.
Stig Inge Bjørnebye – spilte 67 minutter for Liverpool som startet med 1-1 borte mot Wimbledon.
Steffen Iversen – spilte for Tottenham som startet med 0-2 hjemme mot Manchester United.
Ronny Johnsen – spilte for Manchester United som startet med 2-0 borte mot Tottenham.

Lars Bohinen var ubenyttet reserve for Blackburn som startet med 1-0 hjemme mot Derby.
Espen Baardsen var ubenyttet reserve for Tottenham som startet med 0-2 hjemme mot Manchester United.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Tore Andre Flo feirer scoring i debuten (Foto: IAN HODGSON/NTB scanpix)
Tore Andre Flo feirer scoring i debuten (Foto: IAN HODGSON/NTB scanpix)

1998/99– 15.-17.august 1998
Tolv nordmenn.

Åpningsrunden der historisk høye tolv norske spillere var på banen i første Premier League-runde. De norske spillerne nøt nok godt av landslagets suksess, men utrolig nok var kun halvparten av de tolv spillerne med i VM-troppen i Frankrike samme sommer. Verken Lars Bohinen (Derby), Trond-Egil Soltvedt (Coventry), Alf-Inge Håland (Leeds), Petter Rudi (Sheffield Wednesday), Claus Lundekvam (Southampton) eller Jon Olav Hjelde (Nottingham) var en del av laget som sørget for norsk avansement i VM i Frankrike. Den mest fremtredende av de tolv som spilte var Egil Østenstad. Spissen satte inn ledermålet da Southampton tapte 1-2 hjemme mot Vegard Heggem og Liverpool.

Lars Bohinen – spilte 20 minutter som innbytter for Derby som startet med 0-0 borte mot Blackburn.
Trond-Egil Soltvedt – spilte for Coventry som startet med 2-1 hjemme mot Chelsea.
Tore André Flo – spilte 21 minutter som innbytter for Chelsea som startet med 1-2 borte mot Coventry.
Thomas Myhre – spilte for Everton som startet med 0-0 hjemme mot Aston Villa.
Ronny Johnsen – spilte for Manchester United som startet med 2-2 hjemme mot Leicester.
Henning Berg – spilte 45 minutter som innbytter for Manchester United som startet med 2-2 hjemme mot Leicester.
Alf-Inge Håland – spilte for Leeds som startet med 0-0 borte mot Middlesbrough.
Petter Rudi – spilte for Sheffield Wednesday som startet med 0-1 hjemme mot West Ham.
Egil Østenstad – spilte 68 minutter og scoret 1-0-målet for Southampton som startet med 1-2 hjemme mot Liverpool.
Claus Lundekvam – spilte for Southampton som startet med 1-2 hjemme mot Liverpool.
Vegard Heggem – spilte for Liverpool som startet med 2-1 borte mot Southampton.
Jon Olav Hjelde – spilte 45 minutter for Nottingham som startet med 1-2 borte mot Arsenal.

Bjørn Tore Kvarme var ubenyttet reserve for Liverpool som startet med 2-1 borte mot Southampton.
Øyvind Leonhardsen var ubenyttet reserve for Liverpool som startet med 2-1 borte mot Southampton.
Espen Baardsen var ubenyttet reserve for Tottenham som startet med 1-3 borte mot Wimbledon.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Alf-Inge Håland og David Ginola (Foto: TONY HARRIS/AP)
Alf-Inge Håland og David Ginola (Foto: TONY HARRIS/AP)

1999/00 – 7.-8.august 1999
Ti nordmenn på banen - en på trenerbenken

Året etter var det nok en gang tosifret antall nordmenn på banen i første runde. Tore André Flo scoret igjen, for andre gang på tre åpningsrunder, mens Egil Østenstad gjentok suksessen fra fjoråret. Denne gangen klarte også de rødhvite fra Southampton å holde på ledelsen spissen ga dem, og vant 1-0 borte mot Coventry. Gunnar Halle spilte 1.runde for sin tredje klubb, denne gang i Bradford-drakt, og dette var også runden der Norge fikk sin første manager i Premier League. Drillo og Wimbledon startet godt, med 3-2-seier i borteoppgjøret mot Watford.

Tore André Flo – spilte 17 minutter som innbytter og scoret 3-0-målet for Chelsea som startet med 4-0 hjemme mot Sunderland.
Claus Lundekvam – spilte for Southampton som startet med 1-0 borte mot Coventry.
Egil Østenstad – spilte og scoret 1-0-målet for Southampton som startet med 1-0 borte mot Coventry.
Gunnar Halle – spilte for Bradford som startet med 1-0 borte mot Middlesbrough.
Petter Rudi – spilte for Sheffield Wednesday som startet med 1-2 hjemme mot Liverpool.
Vegard Heggem – spilte for Liverpool som startet med 2-1 borte mot Sheffield Wednesday.
Tore Pedersen – spilte for Wimbledon som startet med 3-2 borte mot Watford.
Steffen Iversen – spilte for Tottenham som startet med 0-1 borte mot West Ham.
Øyvind Leonhardsen – spilte 45 minutter som innbytter for Tottenham som startet med 0-1 borte mot West Ham.
Ole Gunnar Solskjær – spilte 76 minutter for Manchester United som startet med 1-1 borte mot Everton.

Trond-Egil Soltvedt var ubenyttet reserve for Coventry som startet med 0-1 hjemme mot Southampton.
Alf-Inge Håland var ubenyttet reserve for Leeds som startet med 0-0 hjemme mot Derby.
Espen Baardsen var ubenyttet reserve for Tottenham som startet med 0-1 borte mot West Ham.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Iversen (Foto: MAX NASH/AP)
Iversen (Foto: MAX NASH/AP)

2000/01 – 19.-20.august 2000
Ti nordmenn.

Etter fotball-EM i 2000 stilte også ti nordmenn fra start i første Premier League-runde. Bjørn-Otto Bragstad debuterte for Derby med 2-2 mot et Southampton-lag der både Claus Lundekvam og Jo Tessem var på banen, mens Eirik Bakke var et annet nytt innslag i første runde. Midtbanespilleren hadde allerede en Premier League-sesong på samvittigheten, men spilte for første gang en åpningsrunde. Alf-Inge Håland spilte denne gangen for Manchester City, og tangerte dermed Gunnar Halles rekord på tre forskjellige klubber i åpningsrunden fra året i forveien. Nok en gang fikk vi også en norsk scoring på dag én, og den var det Ronny Johnsen som sørget for. Han satte inn 1-0-målet for Manchester United da Newcastle ble beseiret 2-0 på Old Trafford.

Alf-Inge Håland - spilte for Manchester City som startet med 0-4 borte mot Charlton.
Tore André Flo – spilte 20 minutter som innbytter for Chelsea som startet med 4-2 mot West Ham.
Bjørn Otto Bragstad – spilte for Derby som startet med 2-2 hjemme mot Southamtpon.
Claus Lundekvam – spilte for Southampton som startet med 2-2 borte mot Derby.
Jo Tessem – spilte 18 minutter som innbytter for Southampton som startet med 2-2 borte mot Derby.
Eirik Bakke – spilte 79 minutter for Leeds som startet med 2-0 hjemme mot Everton.
Øyvind Leonhardsen – spilte for Tottenham som startet med 3-1 hjemme mot Ipswich.
Steffen Iversen – spilte 76 minutter for Tottenham som startet med 3-1 hjemme mot Ipswich.
Ronny Johnsen – spilte 63 minutter og scoret 1-0-målet for Manchester United som startet med 2-0 hjemme mot Newcastle.
Ole Gunnar Solskjær – spilte 15 minutter som innbytter for Manchester United som startet med 2-0 hjemme mot Newcastle.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ole Gunnar Solskjær og Fernando Hierro (Foto: THOMAS KIENZLE/AP)
Ole Gunnar Solskjær og Fernando Hierro (Foto: THOMAS KIENZLE/AP)

2001/02 – 18.-20.august 2001
Sju nordmenn.

I 2001 var det sju mann som var på banen i første runde. John Arne Riise fikk sin Premier League-debut med 45 minutter som innbytter for Liverpool, mens Claus Lundekvam ble utvist for Southampton som startet med 0-2 borte mot Leeds. Henning Berg, Stig Inge Bjørnebye, Eirik Bakke, Steffen Iversen og Jo Tessem var også på banen. Dersom Ragnvald Soma hadde kommet på banen for West Ham kunne han sikret seg en plass på den eksklusive listen, men forsvarsspilleren måtte nøye seg med 90 minutter på innbytterbenken da London-klubben tapte 1-2 mot Liverpool på Anfield.

Henning Berg – spilte for Blackburn som startet med 1-2 borte mot Derby.
Stig Inge Bjørnebye – spilte 63 minutter for Blackburn som startet med 1-2 borte mot Derby.
Eirik Bakke – spilte 29 minutter som innbytter for Leeds som startet med 2-0 hjemme mot Southampton.
Claus Lundekvam – spilte og ble utvist i det 90.minutt for Southampton som startet med 0-2 borte mot Leeds.
Jo Tessem – spilte 10 minutter som innbytter for Southampton som startet med 0-2 borte mot Leeds.
John Arne Riise – spilte 45 minutter som innbytter for Liverpool som startet med 2-1 hjemme mot West Ham.
Steffen Iversen – spilte 69 minutter som innbytter for Tottenham som startet med 0-0 hjemme mot Aston Villa.

Ragnvald Soma var ubenyttet reserve for West Ham som startet med 1-2 borte mot Liverpool.
Ole Gunnar Solskjær var ubenyttet reserve for Manchester United som startet med 3-2 hjemme mot Fulham.

Artikkelen fortsetter under bildet!

John Arne Riises Liverpool-debut (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
John Arne Riises Liverpool-debut (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)

2002/03– 17-19.august 2002
Seks nordmenn.

Til tross for at kun seks nordmenn spilte første runde i 2002 ble det en positiv runde sett med norske øyne. Ole Gunnar Solskjær kom inn fra innbytterbenken og ble matchvinner for Manchester United i 1-0-kampen mot West Bromwich, mens John Arne Riise sørget for kampens eneste scoring da Liverpool dagen etter tok seg av Aston Villa med samme siffer på Villa Park. Steffen Iversen hadde målgivende til Les Ferdinand i borteoppgjøret mot Everton, mens Eirik Bakke spilte hele kampen for Leeds som fikk en kjempestart med 3-0 over Manchester City.

Steffen Iversen – spilte 84 minutter for Tottenham som startet med 2-2 borte mot Everton.
Eirik Bakke – spilte for Leeds som startet med 3-0 hjemme mot Manchester City.
Ole Gunnar Solskjær – spilte 31 minutter som innbytter og scoret 1-0-målet for Manchester United som startet med 1-0 hjemme mot WBA.
Claus Lundekvam – spilte for Southampton som startet med 0-0 hjemme mot Middlesbrough.
Jo Tessem – spilte 31 minutter som innbytter for Southampton som startet med 0-0 hjemme mot Middlesbrough.
John Arne Riise – spilte og scoret 1-0-målet for Liverpool som startet med 1-0 borte mot Aston Villa.

Henning Berg var ubenyttet reserve for Blackburn som startet med 0-0 hjemme mot Sunderland.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Roy Keane, John O'Shea og Ryan Giggs gratulerer Ole Gunnar Solskjær (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)
Roy Keane, John O'Shea og Ryan Giggs gratulerer Ole Gunnar Solskjær (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)

2003/04 – 16.-17.august 2003
Fem nordmenn.

Steffen Iversen i ny drakt er ofte ensbetyende med scoring, og denne åpningsrunden var intet unntak. Trønderen scoret for Wolverhampton, som riktignok måtte reise hjem med tunge 1-5 i bagasjen fra Ewood Park og Blackburn. Ronny Johnsen spilte denne gangen åpningsrunde for Aston Villa, mens Ole Gunnar Solskjær startet for Manchester United som valset over Bolton med 4-0. For en nordmann gikk det ikke like bra. Claus Lundekvam måtte forlate banen mot Leicester allerede etter 13 minutter, i en kamp som endte 2-2.

Ronny Johnsen - spilte for Aston Villa som startet med 1-2 borte mot Portsmouth.
Steffen Iversen - spilte og scoret 1-3 målet for Wolverhampton som startet med 1-5 borte mot Blackburn.
Ole Gunnar Solskjær - spilte 67 minutter for Manchester United som startet med 4-0 hjemme mot Bolton.
John Arne Riise - spilte for Liverpool som startet med 1-2 hjemme mot Chelsea.
Claus Lundekvam – spilte 13 minutter for Southampton som startet med 2-2 borte mot Leicester.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Ronny Johnsen takler Ole Gunnar Solskjær, 15.mars 2003 (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Ronny Johnsen takler Ole Gunnar Solskjær, 15.mars 2003 (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

2004/05 – 14.-15.august 2004
To nordmenn.

Sesongstarten for åtte år siden inneholdt, som i år, kun to nordmenn. Ronny Johnsens tre kamper for Newcastle var senere i sesongen, Morten Gamst Pedersens overgang til Blackburn fant ikke sted før senere på året, mens Ole Gunnar Solskjær var skadet. Dermed måtte man nøye seg med John Arne Riise, som spilte Rafael Benitez' åpningskamp som Liverpool-manager i 1-1-oppgjøret på White Hart Lane, og Claus Lundekvam som fikk en dårlig start på sesongen med 0-2 på Villa Park mot Aston Villa. Dette ble også Lundekvams siste åpningskamp i Premier League, ettersom Southampton måtte ta veien ned i Championship ved sesongslutt.

John Arne Riise - spilte for Liverpool som startet med 1-1 borte mot Tottenham
Claus Lundekvam – spilte for Southampton som startet med 0-2 borte mot Aston Villa.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Claus Lundekvam og Thomas Sørensen (Foto: John Walton/Pa Photos)
Claus Lundekvam og Thomas Sørensen (Foto: John Walton/Pa Photos)

2005/06– 13.-14.august 2005
To nordmenn.

Året etter var det også kun to nordmenn på banen, men med ytterligere to på benken var de norske innslagene i det minste flere enn sommeren 2004. Azar Karadas var ny mann i ligaen, og eidaren var en del av Portsmouth-laget som tapte 0-2 hjemme for Tottenham. Morten Gamst Pedersen var også på plass for fullt, og startet med 1-3 borte mot West Ham, men Ole Gunnar Solskjærs skademareritt hadde ikke gitt seg. Ettersom John Arne Riise ble sittende på Liverpool-benken i Middlesbrough og Charltons reservekeeper Thomas Myhre gjorde det samme på sin gamle hjemmebane i Sunderland måtte Norge for andre år på rad nøye seg med to spillere på banen i første runde.

Azar Karadas - spilte for Portsmouth som startet med 0-2 hjemme mot Tottenham.
Morten Gamst Pedersen - spilte for Blackburn som startet med 1-3 borte mot West Ham.

Thomas Myhre var ubenyttet reserve for Charlton som startet med 3-1 borte mot Sunderland.
John Arne Riise var ubenyttet reserve for Liverpool som startet med 0-0 borte mot Middlesbrough.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Azar Karadas mot Tottenham (Foto: ODD ANDERSEN/AFP)
Azar Karadas mot Tottenham (Foto: ODD ANDERSEN/AFP)

2006/07 – 19.-20.august 2006
Tre nordmenn.

I 2006 var nok en gang John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen på banen, denne gang mot henholdsvis Sheffield United og Portsmouth. Riises Liverpool klarte bare 1-1 i Sheffield, og nordmannen måtte forlate banen med skade allerede etter 26 minutter. Morten Gamst Pedersen og hans Blackburn gikk på en kjempesmell på sørkysten, og tapte hele 3-0 på Fratton Park. I tillegg var Ole Gunnar Solskjær tilbake på banen i første serierunde, for første gang siden 2003. «Sunny» fikk en snau halvtime da Manchester United slo Fulham hele 5-1 på Old Trafford.

John Arne Riise - spilte 26 minutter for Liverpool som startet med 1-1 borte mot Sheffield United.
Morten Gamst Pedersen - spilte for Blackburn som startet med 0-3 borte mot Portsmouth.
Ole Gunnar Solskjær - spilte 29 minutter som innbytter for Manchester United som startet med 5-1 hjemme mot Fulham.

Thomas Myhre var ubenyttet reserve for Charlton som startet med 1-3 borte mot West Ham.

Artikkelen fortsetter under bildet!

John Arne Riise mot Sheffield United, 19.august 2006 (Foto: Gareth Copley/Pa Photos)
John Arne Riise mot Sheffield United, 19.august 2006 (Foto: Gareth Copley/Pa Photos)

2007/08 – 11.-12.august 2007
Tre nordmenn.

Oppgjøret mot Fulham året i forveien skulle også bli Ole Gunnar Solskjærs siste åpningsrunde. Mot Reading i 2007 var han nemlig ikke i troppen, og to uker senere annonserte han at han la skoene på hyllen med umiddelbar virkning. Avslutningskampen mot West Ham i mai 2007 ble dermed storscorerens siste offisielle kamp for Manchester United. De tre nordmennene som var på banen befant seg på Riverside Stadium og Villa Park. Morten Gamst Pedersen og Blackburn vant 2-1 i Middlesbrough, blant annet etter målgivende fra nordmannen på Matt Derbyshires seiersmål, mens John Arne Riise og Liverpool gikk seirende ut av den norske duellen mot John Carew og Aston Villa på Villa Park. Rødhåringens lag vant 2-1, etter en matchvinnende scoring fra Steven Gerrard.

Morten Gamst Pedersen - spilte for Blackburn som startet med 2-1 borte mot Middlesbrough.
John Carew - spilte for Aston Villa som startet med 1-2 hjemme mot Liverpool.
John Arne Riise - spilte for Liverpool som startet med 2-1 borte mot Aston Villa.

Artikkelen fortsetter under bildet!

John Carew og Jamie Carragher (Foto: Leon Neal/AFP)
John Carew og Jamie Carragher (Foto: Leon Neal/AFP)

2008/09– 16.-17.august 2008
Fire nordmenn.

Fulham var begynt å etablere seg som den «norske klubben» i Premier League sommeren 2008, men selv med Brede Hangeland fra start og Erik Nevland som innbytter ble det tap mot nyopprykkede Hull i åpningskampen. Dette var de oransje og sortes første kamp på øverste nivå i engelsk fotball noensinne, og til tross for at Hangeland og lagkameratene tok ledelsen slo tigrene tilbake og vant 2-1. Morten Gamst Pedersen hadde nok en gang målgivende, denne gangen til David Dunns 1-0-mål da Blackburn vant 3-2 borte mot Everton, mens John Carew scoret 1-0-målet da hans Aston Villa nedsablet Manchester City med 4-2. Nordmannen kom dog i skyggen av Gabriel Agbonlahor, som satte inn de resterende tre scoringene for hjemmelaget.

Morten Gamst Pedersen - spilte 76 minutter for Blackburn som startet med 3-2 borte mot Everton.
Brede Hangeland - spilte for Fulham som startet med 1-2 borte mot Hull.
Erik Nevland - spilte fem minutter som innbytter for Fulham som startet med 1-2 borte mot Hull.
John Carew - spilte og scoret 1-0-målet for Aston Villa som startet med 4-2 hjemme mot Manchester City.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Morten Gamst Pedersen, David Dunn og Steven Reid (Foto: Stephen Pond/Pa Photos)
Morten Gamst Pedersen, David Dunn og Steven Reid (Foto: Stephen Pond/Pa Photos)

2009/10 – 15.-16.august 2009
Fire nordmenn.

2009-sesongen gav Christian Kalvenes smaken på Premier League-fotball, og den nåværende Brann-forsvareren startet da Burnley røk 0-2 på Britannia Stadium i Stoke i første serierunde. Brede Hangeland og Erik Nevlands Fulham vant 1-0 borte mot Portsmouth, og nå var også Bjørn Helge Riise ubenyttet reserve for de hvite fra Vest-London. Morten Gamst Pedersen var på plass igjen da det hele startet, men Blackburn røk denne gangen på et 0-2-tap i første serierunde mot hardtsatsende Manchester City. John Carew var ikke en del av Villa-troppen i de tre første rundene, men endte sesongen på totalt 17 scoringer, hvorav ti kom i Premier League.

Morten Gamst Pedersen - spilte for Blackburn som startet med 0-2 hjemme mot Manchester City.
Brede Hangeland - spilte for Fulham som startet med 1-0 borte mot Portsmouth.
Erik Nevland - spilte ti minutter som innbytter for Fulham som startet med 1-0 borte mot Portsmouth.
Christian Kalvenes - spilte for Burnley som startet med 0-2 borte mot Stoke.

Bjørn Helge Riise var ubenyttet reserve for Fulham som startet med 1-0 borte mot Portsmouth.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Christian Kalvenes og Liam Lawrence (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
Christian Kalvenes og Liam Lawrence (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)

2010/11 – 14.-16.august 2010
Tre nordmenn.

Sommeren for to år siden var nok en gang tre det magiske tallet, for uten norsk deltakelse i VM i Sør-Afrika ble det ingen tilfangst av nordmenn til balløyen denne sommeren. John Carew og West Ham fikk en kjempestart med 3-0 hjemme mot West Ham, mens Morten Gamst Pedersen og Blackburn sikret seg tre poeng etter 1-0 mot Everton. Nordmannen fikk forøvrig gult kort i dette oppgjøret. Brede Hangeland var banens beste da Fulham startet sin sesong med 0-0 på Reebok Stadium i Bolton, mens Bjørn Helge Riise nok en gang måtte nøye seg med å se en sesongstart fra benkene på sidelinjen.

John Carew - spilte for Aston Villa som startet med 3-0 hjemme mot West Ham.
Morten Gamst Pedersen - spilte for Blackburn som startet med 1-0 hjemme mot Everton.
Brede Hangeland - spilte for Fulham som startet med 0-0 borte mot Bolton.

Bjørn Helge Riise var ubenyttet reserve for Fulham som startet med 0-0 borte mot Bolton.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Brede Hangeland og Kevin Davies (Foto: Anna Gowthorpe/Pa Photos)
Brede Hangeland og Kevin Davies (Foto: Anna Gowthorpe/Pa Photos)

2011/12 – 13.-15.august 2011
Tre nordmenn.

I fjor var det duket for Premier League-comeback for John Arne Riise, og venstrebacken var en del av Fulham-laget som startet sesongen med 0-0 hjemme mot Aston Villa. Det samme var selvsagt Brede Hangeland, som med det for tredje sesong på rad var en del av et forsvar som holdt nullen de første 90 minuttene av sesongen. Morten Gamst Pedersen og Blackburns foreløpig siste sesong i Premier League startet på verst tenkelige vis, med 1-2 i åpningskampen mot Wolverhampton.

Morten Gamst Pedersen - spilte 72 minutter for Blackburn som startet med 1-2 hjemme mot Wolverhampton.
Brede Hangeland - spilte for Fulham som startet med 0-0 hjemme mot Aston Villa.
John Arne Riise - spilte for Fulham som startet med 0-0 hjemme mot Aston Villa.

John Arne Riise , Fulham (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
John Arne Riise , Fulham (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

Kilde: Altomfotball

Hvor mye gleder DU deg til sesongstarten? Hvem blir den neste norske Premier League-proffen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!

Mer innhold fra TV 2