Tirsdag kjørte TV 2 rundt med en politipatrulje i Hedmark. Der har det blitt færre politifolk etter 22. juli og på politihuset sliter de ansatte med å komme seg på nett, og bildørene har ramlet av hengslene på en tjenestebil.

Se reportasje fra hverdagen til politiet i Hedmark nederst i artikkelen.

– Dramatisk

Lederen i Stortingets justiskomité, Per Sandberg fra Fremskrittsparitet er ikke overrasket.

– Situasjonen som beskrives er den samme i alle landets politidistrikt som jeg har besøkt. Det er færre operative politifolk nå enn det var for 20 år siden, og mangelen på materielle er prekær, sier Sandberg som onsdag deltar på Arendalsuka.

LES OGSÅ: Kommer seg ikke på nett og bildørene ramler av hengslene

Han beskriver situasjonen i politiet som dramatisk, og mener den rødgrønne regjeringen har lite å skryte av, selv om bevilgningene til politiet har økt.

– Politiet har også fått mange nye oppgaver, så pengene som regjeringen har ekstrabevilget er brukt opp fire eller fem ganger, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Politidirektoratet har kun gjennomført to strakstiltak

Milliarder til IKT

Derfor mener han det er på tide å la politiet få egne midler som er øremerket til investeringer.

– Politiet må få et eget investeringsbudsjett, sier Sandberg.

Hvor stort mener du det bør være?

– Det er behov for et par milliarder kroner bare til IKT-investeringer som gjør at politiet kan snakke sammen. Vi bør ikke være tilfreds før norskpoliti har verdens mest moderne utstyr, sier Sandberg, som nøler med å sette en prislapp på de investeringene han mener er nødvendig.

– Dersom det blir borgerlig flertall etter neste valg, kan du garantere at dere vil sette av penger på et egent investeringsbudsjett til politiet?

– Det tror jeg ganske sikkert at vi kommer til å gjennomføre. Både Høyre, Venstre og KrF er enige med Fremskrittspartiet i at det må komme et solid løft i investeringsbudsjettene til politiet, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Ble advart mot 22. juli-blemmene ti ganger før terroren

Vil ha politiet ut i gatene

Han vil også legge ned politidirektoratet og flytte flere politifolk fra kontorer og ut i gatene.

– Vi har allerede direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Derfor trenger vi ikke et eget politidirektotat. Vi må også se på hvor mange politidistrikt vi har, for å bygge ned byråkratiet og sørge for at beredskapen blir bedre, sier Sandberg.

Fra tirsdag til fredag denne uken møtes Norges politiske ledere i Arendal. "Arendalsuka" er et politisk samlingssted etter modell fra den svenske Almedalsuken. Tv2.no dekker Arendalsuka.

VIDEO: Politiet kommer seg ikke på nett og bildørene faller av (Reporter: Asbjørn Øyhovden)