Facebook-brukere gjør sport i å opprette sider av typen «Norges fineste kropp», «Norges fineste bikinikropp» og «Norges peneste 99'er».

Til tross for at det er 13-års grense på Facebook, blir barn så langt ned som i 10-års alderen oppfordret til å sende inn bilder av seg selv til ulike kåringer.

Les også: Cecilie (11 1/2) er på Facebook

Et kjapt søk på Facebook viser at det finnes flere sider med tittel «Norges fineste 01'er» og «Norges peneste 01'er».

Forpliktet til å fjerne bilder

Flere reagerer på «Norges fineste 00'er», og opplyser at de har rapportert inn siden til Facebook.
For fire dager siden ble «Norges fineste 00'er» opprettet, med den hensikt å kåre Norges «fineste» 11- til 12-åring. På kun få dager har den fått nærmere 1400 likes.

I tillegg er det kommet inn en rekke bilder av unge jenter som gjerne vil vise seg fram på siden.

Les også: Vurderer å lansere Facebook for barn

Facebook-gruppen åpner også for brukere å publisere bilder av venner og bekjente, som i verste fall er uvitende om dette.

– Det er ikke lov å legge ut bilder av andre uten samtykke. Og hvis man opplever at andre har lagt ut bilder av en selv, og ønsker å få det fjernet, er personen som la ut bildet forpliktet til å fjerne det. Dette gjelder også om man sa ja i første omgang, men angrer seg senere, forteller Hege Andersen i Medietilsynet Trygg bruk, til God morgen Norge.

– Bekymringsfullt

«Norges fineste 99'er» er rettet mot unge mellom 12 og 13 år, og har et høyt aktivitetsnivå. Så mange som 14.144 liker siden, som stadig får inn nye bilder av unge jenter.

– Det gjør meg bekymret fordi det kan brukes til mobbing. Dessuten skaper det fokus på utseende, noe som er feil i en så tidlig alder. Vi ønsker at barn og unge skal tenke over hva de legger ut på nett, fordi ting kan spre seg fort, og brukes på andre måter enn opprinnelig tenkt. Dessuten kan uvedkommende se bildene, sier Andersen.

Les også: Derfor snoker vi på Facebook

– Kan slike grupper åpne for pedofili?

– Alt som legges på nett kan brukes på andre måter en opprinnelig tenkt, også av folk som er ute etter å utnytte barn, svarer hun.

– Foreldre og skoler må informere mer

Det er ikke vanskelig for barn under 13 år å opprette en profil på Facebook. Faktisk har hver fjerde 9-12-åring profil i Norge.

– For mange er det kanskje fryktelig rart at slike sider finnes, spesielt med tanke på aldersgrensen på 13 år. Spørsmålet er om de unge er godt nok oppdatert på nettvettregler, og hvordan bilder kan brukes - og ikke minst misbrukes. De fleste norske ungdommene oppfører seg strålende på nettet, men i noen tilfeller bør kanskje voksne følge litt mer med, og gi dem opplæring i hvordan de fremstiller seg selv i sosiale medier, sier Thomas Wrigglesworth i Barneombudet.

Unge har ofte et stort markerings- og tilbakemeldingsbehov. Wrigglesworth mener samfunnet burde legge mer til rette for andre uttryksformer.

– Vi vil ikke unisont fordømme dette, men foreldre og skoler bør kanskje informere mer om det å eksponere seg på nettet. Vi har sett verre ting enn dette, og under kommentarfeltet på siden var det delte meninger om det er bra eller dårlig. Denne typen nettsider handler om et ønske om å bli sett, så kanskje samfunnet bør legge mer til rette for at barn og unge blir sett - uten at de må ty til slike nettsider.

Bør slike sider avskaffes?

– Facebook fjerner sider som de finner uakseptable når de oppdager det. Men det handler også om ytringsfrihet, og her er det igjen viktig at foreldre diskuterer med seg selv og barna. Jeg tror dét er viktigere enn å forby nettsider. Det viktigste filteret sitter mellom ørene. Det vi har mulighet til å gjøre noe med holdninger og kunnskap, og her er foreldre og skole en stor del av svaret.