I et forsøk på å finne ut av de helsemessige gevinstene med å tilbringe tid i solen, har britiske kreftforskere satt i gang sitt eget solforsøk.

Deltakerne i forsøket består av en gruppe på 75 friske personer i alderen 18 til 45 år, skriver britiske Sky News.

Trygg sol

Blant de 75 deltakerne er flere forskjellige hudtyper representert.

– Det er ingen tvil om at for mye sol for alvor kan øke risikoen for hudkreft. Men vi vet at det også er viktige helsegevinster ved å være ute i solen, som for eksempel produksjon av vitamin D, forklarer studiens leder, Lesley Rhodes.

Professoren ved universitetet i Manchester sier at forsøket handler om å finne en balanse. På den måten ønsker de å finne fram til hvor mye sol som er trygt for mennesker – uansett hudtype.

LES OGSÅ: Derfor blir du solbrent

Alle forsøkspersonene får utdelt like klær. Deretter vil de bli eksponert for simulert sollys tilsvarende en sommerdag i Manchester i korte tidsperioder om gangen.

Etter å ha vært i det simulerte sollyset, vil det bli tatt blod- og urinprøver av deltakerne. Forskerne undersøker disse prøvene for å se etter kjemikalier som sier noe om nivået av D-vitamin og skader på DNA.

Små hudprøver vil også bli tatt fra enkelte av forsøkspersonene for å se etter DNA-skader.

LES OGSÅ: Trailersjåfør fikk halve ansiktet ødelagt av sola

«Solskinnsvitaminet»

– Sol er en viktig kilde til vitamin D, men mengden sol som trengs varierer fra person til person, sier Sara Hiom, informasjonsdirektør ved kreftforskningsinstituttet i Storbritannia, i en pressemelding.

– Vi vet at folk med blek hud produserer D-vitamin raskere, men de blir fortere solbrent enn dem med mørk hud. Det finnes likevel ikke klare svar på hvor grensen går, i den forstand at man får produsert nok D-vitamin uten å øke faren for hudkreft betydelig.

Hiom sier den nye studien vil gi mer presise svar på hvor mye sol som er trygt for forskjellige hudtyper. I mellomtiden oppfordrer hun folk til å nyte solen.

– Bare husk at den tiden man må oppholde seg i solen for å få nok D-vitamin, er alltid mindre enn tiden det tar for deg å bli solbrent. Den beste måten å unngå solbrenthet, er å gå inn i skyggen.

Andre gode råd er å kle på seg – og bruke sjenerøse mengder solkrem med minimum faktor 15.