FERSK STUDENT: Martin Langerød vil jobbe ekstra for å kunne prioritere musikken, sosiale ting og øl. (Foto: God morgen Norge)
FERSK STUDENT: Martin Langerød vil jobbe ekstra for å kunne prioritere musikken, sosiale ting og øl. (Foto: God morgen Norge)

Student Martin Langerød (19) har 1500 kroner å rutte med i måneden

Da har han ikke betalt strøm, telefon, internett eller TV. Slik får du studielånet til å vare lenger.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

August er en fet og etterlengtet måned for mange studenter. Denne måneden detter det inn over 18.000 kroner fra Lånekassen.

Fet skolestart

Straks får Martin Langerød (19), rykende fersk student ved Universitetet i Oslo, disse tusenlappene på konto. Pengene gir studenten en kjærkommen start, men allerede neste måned blir det mye strammere for studenten i musikkvitenskap.

Mens første utbetaling i hvert semester er på 18.160 kroner, er de åtte resterende utbetalingene på 6.810 kroner. Da er det brått slutt på det fete studentlivet.

Les også: Her er tallet som bør bekymre norske studenter

Stramt boligmarked

Martin Langerød flytter til Oslo fra Arendal. Boligmarkedet er stramt, og etter syv visninger med avslag på avslag, har han endelig fått et sted å bo. Pris? 4800 kroner.

Det betyr at studenten har den beskjedne sum av 1500 kroner til alt annet. Men Martin er ikke skremt.

– Nei, det er en sunn utfordring å kjenne at man ikke lever på mamma og pappa lenger, sier Martin, som planlegger å jobbe litt ved siden av musikkstudiene.

Han vil nemlig ha penger nok til å prioritere andre ting som han mener er en viktig del av studentlivet.

– Jeg vil prioritere å være sosial, gå på arrangementer, gå på byen og drikke øl. Det er avgjørende for trivselen, sier Martin.

Hans største økonomiske bekymring er å ikke få råd til å drive med musikken, som er en dyr hobby.

Les også: Mange unge forstår seg ikke på økonomi

– Lite å rutte med

Forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, støtter studenten i at utbetalingen ikke er fet. Å leve på 1500 kroner synes hun er veldig lite, ettersom et vanlig forbruksnivå på kun mat er 2500 kroner – og det er bare mat du lager hjemme. Men ifølge økonomen finnes det mange steder studenter kan innskrenke forbruket sitt.

– Siden augustbetalingen er stor, så prøv å spare litt av det du har igjen etter at du har betalt bøker og semesteravgiften. Jobb gjerne ved siden av studiene og i deler av ferien. Sistnevnte gir både inntekt og god arbeidserfaring. Det er viktig å ha arbeidserfaring når du skal ut å søke din første heltidsjobb. Har du en tom cv stilles du ofte bakerst i køen. Har du en skattbar inntekt bør du spare i BSU, det gir en god rente samt skattefradrag, sier Sandmæl.

Les også: Slik får du drømmejobben

Sett opp budsjett

7 av 10 sier at de ikke har oversikt over inntekter og utgifter. For å få mer kontroll råder Sandmæl studentene til å sette opp et budsjett. Det er i perioden hvor økonomien er trang at man har mest å vinne på å sette opp et budsjett, og studentperioden er utvilsomt en av dem.

Les også: Unge kjøper bolig med forbrukslån

Økonomiråd til studenter:

 • Ikke ta opp mer studielån enn du trenger hvis du kommer til å bruke opp pengene. Sparer du pengene, lønner det seg å ta opp maksimalt med studielån slik at pengene kan forente seg. Husk lån skal tilbakebetales med renter. I tillegg kan det spise av lånebeløpet til bolig.
 • Har du mulighet, bør du jobbe ved siden av studiene. I tillegg til en inntekt får du verdifull arbeidserfaring, samt pensjonsopptjening i folketrygden. Tjener du mer enn 145 400 kroner i 2012 blir stipendet ditt redusert med fem prosent per måned av den inntekten som er over beløpsgrensen. Nytt av i høst er at også kapitalinntekter som renter av bankinnskudd, aksjeutbytte, utleie av fast eiendom utenom næring og skattepliktig aksjeutbytte, blir medregnet i inntektsgrunnlaget. Renter fra BSU-konto blir ikke medregnet.
 • Sjekk om du kan søke støtte utover Lånekassen. UNIFOR er Forvaltningsstiftelsen for fond og legater. UNIFOR administrerer og forvalter ca. 230 fond og legater med ideelt formål. I Legathåndboken får du vite alt om ca. 2 300 stipend, legat, fond og andre støtteordninger.
 • Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for mye du skal bruke på mat, klær osv. og følg budsjettet ditt.
 • Ha oversikt over pengebruken din. Bruk sms varslinger fra nettbanken, eller sjekk nett/mobilbanken med jevne mellomrom.
 • Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr.
 • Begrens strøm og mobilforbruket ditt.
 • Bo heller i utkanten av bykjernen hvor leieprisene er lavere, i tillegg lønner seg å leie sammen med noen.
 • Sett av penger for å komme deg inn på boligmarkedet. Har du en skattbar inntekt spar i BSU.
 • Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.
 • Vent på salg, kjøp inn jul og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene.
 • Vær tålmodig, lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
 • Planlegg matinnkjøpene, kjøp frossent i stedet for ferskt og billigere alternativer.
 • Kjøp brukt, sjekk om du kan kjøpe brukte pensumbøker, bruk finn.no for å kjøpe møbler, interiør, sykkel osv.
 • Sjekk ut studentrabattene
 • Utnytt biblioteket for gratis aviser, bøker og dvd-er

Følg God morgen Norge på Facebook for flere gode tips