Robin Kindblom (28) fra Stockholm lot seg overtale til å farge øyenbrynene. Han endte opp på legevakten hvor han fikk behandling etter en allergisk reaksjon.

Kunne ikke se

– Det var kjæresten min som maste og maste og til slutt sa jeg ja. Først merket jeg ingenting, men etter 24 timer begynte jeg å bli ildrød, sier Robin til tv2.no.

Etter dette ble det stadig verre og Robin så til slutt ingen annen løsning enn å dra på legevakten.

Les også: Frisører blir syke av hårfarge

– Det begynte å hovne opp og til slutt kunne jeg ikke se noen ting på det ene øyet mitt, forteller han.

På legevakten ble den uheldige svensken behandlet med steroider før han fikk dra hjem igjen.

Hos noen kan den allergiske reaksjonen føre til pustebesvær, men Robin slapp fra det med skrekken.

– Det begynte å bevege seg nedover, men jeg kom meg til legevakten i tide, sier han.

– Jeg ser ut som Quasimodo

Robin leste veiledningen, men ifølge ham stod det ingenting om å teste det på huden før bruk.

– Det sto ingenting om det i den svenske veiledningen, men leste du det på engelsk så sto det der, hevder Robin.

Les også: Hårfarging skader immunforsvaret

Svensken har fått nok av hjemmefarging, men ønsker å advare andre.

– Les pakningsvedlegget på alle språk du kan. Prøv produktet på huden før du setter i gang så slipper du å se ut som Quasimodo, sier han til tv2.no.

Mattilsynet advarer

Også i Norge opplever mange alvorlige allergiske reaksjoner av permanente hårfarger. I juni 2008 opprettet Mattilsynet «Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter». Mattilsynet oppplyser på sine nettsider at det er nettopp permanent hårfarge som gir de alvorligste bivirkningene.

Les også: Har grått hår noen fremtid?

– Vi har ikke fått inn saker på bivirkninger fra farging av øyenbryn eller -vipper, men permanent hårfarging er et kjent problem. Flere land har mottatt meldinger om bivirkninger for denne produkttypen. I disse finnes det stoffer som er veldig allergifremkallende, og kan utløse alvorlige reaksjoner hos noen, sier rådgiver i Mattilsynet, Julie Tesdal Håland.

Hun forteller at det derfor er viktig at ingen bruker hårfarge som inneholder slike stoffer til å farge øyenbryn eller øyevipper.

– Dette har blant annet ført til et strengere krav om merking av allergiadvarsler, men meldingene er likevel ikke så mange i forhold til hvor mange som faktisk farger håret.

Tesdal Håland anbefaler alle å spørre forhandlere om de kjenner til hvilke stoffer som er i hårfargene, og at man lese pakningsvedlegget og bruksanvisningen nøye.

Kjenner du til lignende historier? Kontakt oss på tips@tv2.no.