Andreas Halse (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)
Andreas Halse (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)

– Norsk politikk har blitt kjedelig

Lederen i Sosialistisk Ungdom mener partiene er mer opptatt av å konkurrere om «de beste løsningene», fremfor å være ærlige på at de representerer ulike grupper i samfunnet.

– Det kan virke som om det er en konstant kamp om sentrum i norsk politikk der alle de store partiene er redde for å foreslå noe som kan skremme bort middelklassevelgere. Det blir ikke bare kjedelig, men fører til at få om noen kommer med forslag som virkelig flytter makt og ressurser i samfunnet, sier Andreas Halse.

I juni ble han valgt til leder i SVs ungdomsparti.Tirsdag møter han de andre ungdomspolitiske lederne til debatt under «Arendalsuka».

Se debatten direkte her!

– Norsk politikk har vært kjedelig så lenge jeg kan huske, men har inntrykk at det har blitt enda verre de siste årene. Opposisjonen er mer opptatt av å diskutere prosess og formalia enn å utfordre politisk, mens regjeringen synes mer opptatt av å administrere enn å jobbe systematisk for å endre folks hverdag til det bedre, sier Halse til tv2.no.

LES OGSÅ: Unge Venstre vil fjerne alle landegrenser

Fra broilere til yrkespolitikere

Den ferske lederen for Sosialistisk Ungdom mener det er et problem at det å være politiker i stadig større grad er i ferd med å bli et yrke som man jobber på heltid med hele året.

– Det er klart at det blir høyere terskel for å tørre å gjøre noe kontroversielt hvis du risikerer ikke bare fremtidige posisjoner og jobber, men hele karrieren din, sier Halse.

– Hva mener du det fører til?

– Politikerforakt for det første. Det er vanskelig å se at politikere er til for noen fler enn seg selv. Jeg tror vi vil komme langt den dagen politikere tør å være ærlige på at ikke alle vil komme bedre ut med deres poltikk, men heller er ærlige på hvem som får mer og hvem som får mindre, sier Halse.

Han er ikke redd for å si at folk som driver vikarbyråer, eier mer enn en bolig eller tjener pengene sine på børsen vil komme dårligere ut med Sosialistisk Ungdoms alternativer.

– Det er fordi det er viktigere for oss å kjempe for anstendige vilkår for flere ressurser inn i yrkesopplæringen, et mer anstendig arbeidsliv og flere boliger, sier han.

LES OGSÅ: Rødgrønn regjering satser mer på hemmelighold

Partiene har ansvaret

Den ferske ungdomspartilederen er ikke i tvil om at politikerne selv må ta ansvaret for at politikk er kjedelig.

– Det kan virke som om partiene er mer opptatt av å opprettholde god stemning rundt kantinebordet på Stortinget enn å gi folk reelle alternativer. Det bidrar til å forsterke bildet av politikere som privilegert og overbetalt gruppe som har mer til felles med hverandre enn med folk flest, sier Halse.

Han mener oppskriften for å gjøre den politiske debatten mer spennende igjen er relativt enkel.

– Vi må tørre å lage litt dårlig stemning og være uenige i de store linjene som skattepolitikk, EU og aktivt eierskap i industrien. Og la ord følge handling. Jeg tror folk blir forbannet når retorikk ikke følger handling. Som for eksempel når arbeiderpartiet selger seg som et parti for arbeidsfolk samtidig som de samarbeider med Høyre om å innføre arbeiderfientlige direktiver, knuser lovlige streiker og legger ned industri i Norge for å bygge opp de samme arbeidsplassene i utlandet, sier Halse.

LES OGSÅ: SU skjerper sikkerheten på sommerleir

Medlemsvekst, men...

Etter 22. juli har alle de politiske partiene og ungdomspartiene fått flere medlemmer, men det betyr ikke at befolkningen generelt er mer opptatt av politikk, mener Halse.

– Etter i fjor sommer har jeg et inntrykk av at mange plutselig mener at «politikk er viktig» uten at det har bidratt til noen polarisering eller ideutvikling generelt. Hvis du ser på bakgrunnen til de nye medlemmene i partiene er jeg ganske sikker på at du vil finne mange folk med høyere utdanning som var politisk interessert allerede før i fjor sommer.

LES OGSÅ: VG: – Stoltenberg bør gå av

– Valgforskerne spådde rekorddeltagelse ved kommunevalget, men det skjedde ikke. Hva tror du skal til for å mobilisere flere velgere?

– Det holder ikke å skape konsensus i de politiske miljøene og media om at «politikk er viktig» så lenge det er vanskelig for folk å se forskjellen på partiene og hvilke partier som kjemper for deres interesser. Dersom man skal nå bredere ut enn til «politisk interesserte folk» må politikken bli mer tilgjengelig og folk inviteres med. Hvorfor skal folk gidde å stemme når det virker som partiene er enige i alle de store linjene, sier lederen i Sosialistisk Ungdom.

– Hvordan mener du det er mulig å gjøre ungdom mer engasjert i politikk?

– Her har vi et ansvar selv. Det gjelder å vise hvordan politikk er relevant for folks hverdag og tørre å være ærlige på hvem vi er til for. Vi opplever medlemsvekst i SU og jeg tror mange setter pris på at vi sier rett ut at vi prioriterer helsearbeideren, industrien og yrkesopplæringen fremfor bolighaier, spekulanter og folk som leier ut arbeidskraft, sier han.

LES OGSÅ: SU-leder om høye lederlønninger: – Hoder må rulle