KOMMENTERTE RAPPORTEN: Statsminister Jens Stoltenberg varsler nye tiltak på bakgrunn av 22. juli-kommisjonens rapport. (Foto: TV 2)
KOMMENTERTE RAPPORTEN: Statsminister Jens Stoltenberg varsler nye tiltak på bakgrunn av 22. juli-kommisjonens rapport. (Foto: TV 2)

Stoltenberg: – Jeg har ansvar for alt som ikke fungerte 22. juli

– 22. juli handler om de som mistet livet og de som sitter igjen med tapet. Men rapporten gir oss et grunnlag for å handle.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22. juli-kommisjonen retter krass kritikk mot myndighetene. De konkluderer med at angrepet på regjeringskvartalet kunne vært unngått og at Anders Behring Breivik kunne vært stanset tidligere. Men selv om statsminister Jens Stoltenberg (Ap) understreker at han har ansvaret for alt som gikk galt, går han ikke av som Norges statsminister.

– Rapporten gir oss mulighet til å lære, men først og fremst til å handle. Det tar jeg ansvaret for og dét er den beste måten jeg kan ivareta mitt ansvar som statsminister på, sier Stoltenberg til TV 2.

Stoltenberg beklaget

Mandag ettermiddag holdt Stoltenberg og justisminister Grete Faremo (Ap) en pressekonferanse om 22. juli-kommisjonens rapport.

– Vi har fått svar på hva som ikke fungerte, sa Jens Stoltenberg da han åpnet pressekonferansen.

– Flere tiltak burde vært satt i gang, og Grubbegaten burde vært stengt av tidligere. Politiet burde vært kommet tildligere til Utøya. Dette beklager jeg. Regjeringen og statsrådene har ansvar for å følge opp det som omhandler deres områder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gransking av politiet

Regjeringen vil sette i gang en omfattende undersøkelse av politiet.

– Sikkerhet og beredskap skal styrkes og tydeliggjøres. Siden 22. juli har vi innført en rekke tiltak, blant annet innen PST og politihelikopterberedskap.

Stoltenberg sa at det nå er på tide med handling, og viste til flere tiltak, og en stortingsmelding som skal bidra til bedre beredskap.

Stoltenberg: – Rapporten kan ikke forandre det som skjedde

Vil ikke gå av

Rapporten konkluderer med at angrepet på regjeringskvartalet kunne vært unngått dersom allerede vedtatte sikringstiltak hadde blitt iverksatt. Den peker på at det ikke var på grunn av pengemangel, men lederes kriseforståelse og en ansvarspulveriserng i departementene. Men statsministeren vil ikke svare på om han har vurdert å gå av som følge av kritikken i rapporten.

– Du har sagt at du er ansvarlig for det som ikke ble gjort. Etter dette, kommer du til å gå av?

– Jeg har det øverste ansvaret for beredskapen i landet vårt. Det innebærer at jeg har ansvaret for det arbeidet politiet, forsvaret og mange andre beredskapsetater gjør. Det er et ansvar jeg tar veldig alvorlig, fordi en av de mest grunnleggende oppgavene en stat har er å sikre innbyggernes trygghet. Etter 22. juli har det innebåret at jeg har tatt ansvaret for at vi har fått denne rapporten og som er usminket og ærlig. Den gir oss mulighet til å forstå hva som skjedde. Den gir oss mulighet til å lære, men først og fremst til å handle. Det tar jeg ansvaret for og det er den beste måten jeg kan ivareta mitt ansvar som statsminister på, sier Stoltenberg til TV 2.

– Men har du vurdert å gå av?

– Jeg har tatt ansvaret for det som jeg mener er en veldig viktig oppgave og som er en grunnleggende del av mitt ansvar, nemlig både at vi får fakta på bordet, at vi lærer av de faktaene, at de er åpne, ærlige og i mange sammenhenger ubehagelige og at vi handler. Både handler på grunnlag av rapporten, men også handler på grunnlag av det vi så før rapporten. Derfor er en del beredskapstiltak allerede iverksatt. Jeg mener at den beste måten jeg kan ivareta mitt ansvar på, er å gjøre den jobben, sier Stoltenberg.

ERNA SOLBERG: – Det er egentlig en skandale

Ikke godt nok forberedt

To av konklusjonene til kommisjonen er at angrepet på regjeringskvartalet kunne vært unngått og at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet.

– Vi må konstatere at systemene ikke sto sin prøve. Da angrepet skjedde var vi ikke godt nok forberedt. Mange gjorde sitt ytterste, det var ikke godt nok, innrømmer justisminister Grete Faremo.

Kommisjonen konkluderer med at politiet kunne kommet raskere til Utøya og at Anders Behring Breivik kunne ha vært stanset tidligere. Og justisministeren slutter seg til kommisjonens konklulsjon om at «En jobb må gjøres» i norsk politi. «Kommisjonen mener Politi-Norge har flere fundamentale og gjennomgripende endringsbehov», skriver kommisjonen i sin rapport.

– Den utfordringen tar jeg fatt i med stor ydmykhet. Og jeg har spesielt merket meg ledelses- og kulturutfordringene og behovet for en omfattende strategisk satsing på IKT og kommunikasjonssystemer, sier Faremo.

LES OGSÅ: Kommisjonen: Ulike sambandsløsninger forsinket nødetatene

Kraftig kost

En samlet opposisjon er overrasket over at kommisjonen som ble satt ned etter 22. juli avdekker så kraftig svikt i beredskapen.

– Dette handler om beslutningsvegring gjennom mange regjeringer. Det er veldig alvorlig når det er så mye som svikter når det gjelder ledelse og ansvar i det norske samfunn. Nå er det tid for å iverksette tiltak, sier Frp-leder Siv Jensen til tv2.no. Også Erna Solberg (H) og Knut Arild Hareide (KrF) synes det var sterk kost.

OPPOSISJONEN: Dette var sterk kost

Også sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen sier til tv2.no at rapporten var sterkere enn han forventet.

– Vi hadde ventet noe kritikk mot Regjeringen og beredskapen, men kommisjonen går mye lenger. De sier jo rett ut at 22. juli kunne vært avverget dersom den vedtatte sikringen rundt Regjeringskvartalet var fulgt bedre opp og gjennomført i praksis.

LES OGSÅ: Rapporten: – Politiet kunne vært på Utøya klokka 18.15