Grønn Hverdag oppfordrer folk til å skrive under opprop mot scampi.

– Vi krever at norske butikker og restauranter slutter å selge scampi, skriver Grønn Hverdag som foreløpig har fått rundt 3500 underskrifter.

Scampi, også kalt kongereke, kjempereke eller tigerreke, er egentlig et annet navn for sjøkreps, men det vi kaller scampi er egentlig tropiske kjempereker.

Les også: Du trodde kanskje refill var billigere? Se her!

Mener du bør holde deg unna

Tropiske kjempereker har blitt verdens mest solgte sjømatprodukt, og etterspørselen etter de importerte rekene øker.

– Det er mange grunner til å la posen med scampi bli liggende i frysedisken. Ødelegging av mangroveskogene og korallrev, utpining av fiskeressurser, barnearbeid og alvorlige brudd på menneskerettighetene er de mest alvorlige utfordringene knyttet til den moderne rekeindustrien, skriver Grønn Hverdag. Les mer om problemene med scampi her.

Se også: Sushikokk fikk sushisjokk

Ingen scampi på menyen

Restauranter og kantiner som vil bli miljømerket med Svanen kan ikke selge scampi. Fornøyelsesparken Kongeparken er blant dem som har sluttet å tilby sine besøkende retter med scampi.

– Det er krevende å legge om flere menyer når vi har åpent hver dag. Men dette er viktig, og vi håper flere velger å gjøre det samme, sier Håkon Lund, daglig leder i fornøyelsesparken til Grønn Hverdag.

– Det er vanskelig å orientere seg i skogen av produsenter. Dermed blir det nesten umulig å ta gode valg. Vi velger derfor det drastiske skrittet med kjøpestopp, sier Lund.

Les også: Dette er kokkenes favorittferdigmat

– Noen blir sure

I tillegg har blant annet Scandic Hotels, Brittania hotells og Plah bar og restaurant sluttet å servere scampi.

– Vi må bruke litt tid på å forklare gjestene våre det. Noen blir sure og andre skjønner det ikke, men de fleste er positive til tiltaket, sier Terje Ommundesen, daglig leder på Plah bar og restaurant til Grønn Hverdag.

Les også: – Den maten, den var pyton

Alternativer til scampi

På WWFs nettsider legger finner du oversikt over grønn, gul og rød sjømat, basert på blant annet hvor skadelig den er for miljøet. Scampi er på den røde listen. Sjekk oversikten her.

I stedet for scampi kan du kjøpe teinefangede reker fra Canada, skriver Grønn Hverdag.

– Vanlige reker, blåskjell, krabbe, kongekrabbe, kamskjell og kreps fra lokale fiskere er andre alternativer.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter