– Jeg var på Lefdal for noen uker siden, og i mobilavdelingen stod det utstilt en sykkel. Så jeg spurte dem hvorfor den var utstilt der, og fikk som svar at de gav bort sykler til de som tegnet tolv måneder binding til Tele2 kontantkort med en b-varemobil, forteller Armin til TV 2 hjelper deg.

– Så da kjøpte jeg den enkleste b-varetelefonen de hadde, som kosta 299 kr. Hvis jeg skal være ærlig så var sykkelen eneste grunnen til at jeg slo til på tilbudet. Jeg hadde planer om å kjøpe en sykkel uansett, ler Armin.

Sykkelen var et tilgiftstilbud, en type tilbud som først ble tillatt i 2009. Det har tidligere vært forbudt i Norge.

Les også: Kjøp hus – få med bilen

Vaskemaskin med vaskemiddel

– Dersom det er oppgitt en verdi på sykkelen, må denne prisen være reell. Det betyr at sykkelen må selges til denne prisen i markedet parallelt med at du får den på kjøpet, skriver Forbrukerombudet på sine nettsider.

På Coop Prix har de et tilgiftstilbud kalt «månedens deal», i august er tilbudet blant annet hjemmelaget potetstappe får man røkt kjøttpølse.

I Spania får man nå elbilen Twizy av Renault dersom man kjøper enten MPV-en Espace, familiebilen Laguna, eller Laguna Coupé, skriver Dagbladet.

Også hos Expert bruker de tilgift i noen kampanjer, og stort sett har tilgiftsproduktet en sammenheng med hovedprodukter, for eksempel vaskemaskin med et årsforbruk av vaskemiddel, forteller markedsdirektør Tove Elisabeth Lutdal.

– Elkjøp har aldri hatt noen større kampanje basert på tilgift, som for eksempel sykkel på kjøpet. Men fra tid til annen har vi enkeltstående tilbud, der man for eksempel får vaskemiddel på kjøpet ved kjøp av vaskemaskin eller kaffekapsler dersom man kjøper en kaffemaskin, sier Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp.

Saken fortsetter under bildet.

augustdeal (Foto: Faksimile Coop.no)


Les også: – Jeg måtte kjøpe grillen hos Jernia i stedet

Er tilgiften verdt det?

– Tilgift har ikke blitt veldig utbredt etter at det ble lovlig, men det er en markedsføringsteknikk som benyttes fra tid til annen, sier Jo Torkel Gjedrem, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Som kunde bør du vurdere om prisen på sykkelen i realiteten er innbakt i prisen på mobiltelefonen eller TV-en, eller eventuelt i andre varer du kjøper hos denne forhandleren.

– Vi har hatt saker hvor det er oppgitt en verdi på tilgiften som vi har vurdert. Det var for eksempel en sykkel det var satt en verdi på som vi var skeptiske til, sier Gjedrem.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter