I en reprise fra finalen i 2008, da de to samme lagene møttes, ventet hardere motstand enn amerikanerne var vant til fra de tidligere kampene under lekene i London. USA brøytet seg enkelt vei til finalen med store seiersmarginer. Eneste lag som var i nærheten var Litauen, som tapte med bare fem poeng i gruppespillet.

Mot Paul Gasol og Spania måtte USA slite for å ta hjem gullet, og ved halvtid hadde favorittene kun ett poengs ledelse (59-58). Med fem NBA-spillere på laget klarte regjerende europamester Spania å holde følge med USA gjennom nesten hele kampen, men i sluttminuttene dro tittelforsvareren ifra.

Les også: USAs baskettrener tente på alle plugger

Artikkelen fortsetter under bildet!

TOPPSCORER: Amerikaneren Kevin Durant ble kampens toppscorer med 30 poeng. (Foto: ERIC GAY/Afp)

Til slutt kunne LeBron James, Kobe Bryant, Kevin Durant og resten av drømmelaget slippe jubelen løs i North Greenwich Arena på sørbredden av Themsen. Durant ble kampens toppscorer med 30 poeng.

Les også: Brasil klarte ikke å bryte OL-forbannelsen

USAs basketballspillere er blant OLs aller største stjerner. De er svært populære blant andre idrettsutøvere, journalister og tilskuere.

Med kontrakter hos sine NBA-lag verdt nærmere 18 millioner dollar (107 millioner kroner) årlig i snitt er de tolv spillerne også i lønnstoppen. (©NTB)