Før Bruce Willis takket ja til rollen som Harry Stamper, oljebrønnboreren som etter en reise med en superhemmelig romferje reddet verden ved å sprenge en asteroide ved hjelp av en kjernefysisk bombe, burde han kanskje ha tatt en prat med studentene ved universitetet i britiske Leicester.

Les også: NASA avlyser dommedag

Stjerneskudd

Nyere forskning viser nemlig at Willis, eller Stamper om du vil, ikke hadde lyktes med å redde menneskeheten ved hjelp av utstyret han hadde til rådighet på asteroiden som raste mot jorden i høy hastighet.

I filmen lykkes Willis med å sprenge asteroiden akkurat tidsnok til at de store store delene av den passerer jorden så vidt. De små delene fortsetter mot jorden, men brenner opp som vakre stjerneskudd på himmelen i møtet med atomsfæren.

I forskningsprosjektet «Could Bruce Willis Save the World?» har mastergradsstudentene tatt for seg informasjonen som kommer fram i filmen. Informasjonen er ikke eksakt, men de har tatt utgangspunkt i at asteroiden har en kulelignende form med en diameter på 1.000 kilometer, i filmen beskrives den som «på størrelse med den amerikanske delstaten Texas.»

Les også: Jorden kan bli truffet av stor asteroide i 2040

Sovjet-bombe

I filmen passerer de to store delene av asteroiden med en klaring til jorden på 640 kilometer. Andre faktorer tatt med i regnestykket er asteroidens hastighet gjennom rommet, på 35.400 km/t og at atombomben utløses som i filmen 101.000 kilometer fra jorden.

Bomben det refereres til i filmen er en «H-bombe» – en hydrogenbombe. Den største bomben av denne typen som er kjent, ble laget av Sovjetunionen og gikk under navn som «Big Ivan», «Tsar-bomben» og «Bombenes konge». Bomben ble testet i 1961 og hadde da en kraft tilsvarende 50 megatonn TNT. Bomben var designet for det dobbelte.

Les også: Gigant-speil kan redde jorden fra katastrofe-asteroide

HELTER: Ben Affleck, Bruce Willis og Liv Tyler spilte i «Armageddon» i 1998. (Foto: Stella Pictures)

Måtte hatt giga-bombe

Regnestykket de kom fram til i Leicester viser at skulle man klare å sprenge en asteroide som den som er beskrevet i filmen måtte man trengt en bombe atskillig større.

Nærmere bestemt rundt regnet en milliard ganger kraftigere enn den Sovjetunionen sprengte nær fire tiår før Hollywood sendte Willis til asteroiden.

– Selv om våre anslag når det gjelder massetetthet og størrelse på asteroiden, kan ha vært overestimert, er det lite sannsynlig at den nødvendige kraften ville blitt mindre enn en hundredel av beregningene, heter det i oppgaven som er publisert i universitetets «Journal of Physics Special Topics».

Dermed ville det i alle fall trengtes en bombe ti millioner ganger kraftigere enn bomben Sovjetunionen bygget. Bomben fra 1961 veide 27.000 kg

Les også: Noen hjemme? Nasa oppdaget planet som ligner Jorden

Måttet sprengt tidligere

I filmen var knapphet på tid en av grunnene til at oljebrønnboreren ble valgt ut til planetens redningsmann. Og det er ikke umulig at man kan redde jorden fra en slik asteroide, hvis man er tidlig nok ute.

Forskerne har også regnet seg fram til når Willis/Stamper måtte ha detonert en atombombe av «Big Ivans» størrelse for å redde jorden. De kom fram til at den da måtte ha blitt detonert mens asteroiden befant seg i den ytre delen av Kupier-beltet, 88 ganger jordens avstand til solen.

Til sammenligning ligger dvergplaneten Pluto på det meste 48 ganger jordens avstand til solen, fra solen.

– Konklusjonen er enkel: Med vår nåværende teknologiske kunnskap, er vi ikke i nærheten av å være i stand til å beskytte jorden fra en asteroide av denne størrelsen på denne måten, slår forskerne fast i oppgaven.