Rosenborg har de siste ukene gjennomført en sommerhandel norsk fotball knapt nok har sett maken til.

I tur og orden har de tidligere så uovervinnelige trønderne hentet inn Jaime Alas, Tore Reginiussen og Alexander Lund Hansen, og torsdag kunne RBK vise frem både Tarik Elyounoussi og Mikkel Diskerud på Lerkendal.

Det er heller slett ikke sikkert at Jan Jönsson er ferdig med rekrutteringen for denne gang, for fredag kom det rapporter om at det kan ligge an til en retur til Trondheim for Mushaga Bakenga.

LES OGSÅ: Fotballeksperter: – Det kan være utfordrende å komme hjem

Naturlig aktivitet
TV 2s fotballekspert Petter Myhre mener dette er en temmelig opplagt konsekvens av salgene av nevnte Bakenga og midtstopper Jim Larsen, som til sammen skal ha tilført Rosenborg over 30 millioner kr i klubbkassa.

– Jeg ser på Rosenborgs aktivitet på overgangsmarkedet som ganske naturlig, av to grunner. Den første er at de solgte Larsen og Bakenga for en anselig sum penger. Spillerne måtte erstattes, og klubben fikk økonomi til å gjøre nettopp det, sier Myhre.

– Punkt to er at jeg tror de forventer et salg av Markus Henriksen. Ergo får de inn Diskerud på den sentrale midtbanen, som har vært litt tynn med mange unggutter, noe som uavhengig av et eventuelt salg av Henriksen er fornuftig i en periode der laget skal spille mange kamper, forklarer den tidligere Vålerenga-treneren.

Riktig timing
At RBK velger å bruke mye penger på landslagsspiller Tarik Elyounoussi henger også sammen med kontraktssituasjonen til klubbens aldrende spisser.

– Overgangen til Tarik har mye med timing å gjøre. Fredrikstad måtte selge nå, og det var derfor denne anledningen Rosenborg hadde til å signere ham. Samtidig er det slik at verken Steffen Iversen, Rade Prica eller John Chibuike har levert det som er blitt forventet av mål og assister, og kontraktene til de to førstnevnte går ut denne sesongen, sier Myhre.

LES OGSÅ: Her er alle Tippeliga-overgangene

Har lært av feilene
Han mener dette er en indikasjon på at Rosenborg har høstet nyttige erfaringer fra spillerflukten som sammenfalt med Erik Hamréns avskjed fra Lerkendal.

– Jeg tror Rosenborg har tatt lærdom av det som skjedde etter Hamrén-perioden. Den gangen tenkte de nesten bare kortsiktig. Hamrén skapte et uslåelig lag, men så gikk mange kontrakter ut samtidig, og de hadde ikke midler til å forsterke. Nå velger de heller å ligge i forkant, sier fotballeksperten.

Legger press på konkurrentene
Myhre er ikke i tvil om at Elyounoussi blir en svært nyttig tilvekst for Jan Jönsson.

– Jeg mener at han er en av de aller beste angrepsspillerne i Tippeligaen. Han kan spille i samtlige av de fire fremste posisjonene til Rosenborg, og han er klart god nok uansett posisjon. Det å få inn nytt blod kan være positivt i seg selv, for nå vil de andre spissene kjenne at det brenner litt under føttene på dem. Tarik vil ta med seg entusiasme og glød, og har vist både i Fredrikstad og for Norge at han er tilbake på nivået vi kjenner ham for, sier han.

LES OGSÅ: Varsler endring for overgangsvinduet

Også Tore Reginiussen og Mikkel Diskerud er spillere av det kaliberet Rosenborg trenger, mener Myhre.

– Jeg så på Jim Larsen som en av de beste midtstopperne i Tippeligaen, og Markus Henriksen, som meget mulig blir solgt, er et av de største talentene. Hvis de to nye som er hentet inn nå kommer opp på toppnivået sitt, mener jeg at de er gode erstattere, sier TV 2-eksperten.

Mener Rosenborg gamblet
Og det er ikke tilfeldig at Rosenborg nå satser på nordmenn, tror Myhre, som mener dette henger sammen med at klubben vil ha inn spillere som kjenner ligaen og kan prestere med én gang. Han mener også at dette i utgangspunktet er en bra ting for norsk fotball.

– Det er gøy at såpass mange profiler vender tilbake. Det har vært mye snakk om alle som forsvinner, og de siste returene er positive for norsk fotball og interessen rundt den, sier Myhre.

Han håper den omfattende rekrutteringen ikke er et tegn på at klubbene har glemt gamle synder.

– Vi får bare håpe at alle ordene som er sagt de siste årene om edruelighet og økonomisk kontroll ikke har gått i glemmeboka, og at klubbene fortsatt setter næring etter tæring. Rosenborg har vært gjennom en hestekur fordi de brukte mye penger under Hamrén, og gamblet på at de ville ta seg til Mesterligaen. Dette måtte de betale dyrt for, men det ser allerede betydelig bedre ut i 2012 enn det gjorde i fjor, påpeker Petter Myhre.

50/50 for Europaliga-spill
Heller ikke denne sesongen blir det spill i Europas gjeveste klubbturnering for Rosenborg, men trønderne har trukket en overkommelig motstander i play-off til Europaligaen i polske Legia Warszawa.

– De kan nok ikke forvente at de skal ha noe særlig mye enklere vei dit enn å møte motstand av dette kaliberet. Sesongen i Polen starter ikke før neste helg, og Rosenborg kan møte Legia mens de selv er i toppform. Vi må forvente at våre lag skal ha en mulighet til å fighte mot lag fra denne ligaen, og jeg vil si at Rosenborg har en 50/50-mulighet til å gå videre, sier Myhre om kampene som spilles 23. og 30. august.

Bli med i kampen om flotte premier! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk