KAN GI SVAR: Sigrids mobiltelefon kan inneholde svar på hva som eventuelt befinner seg på Facebook-profilen hennes. (Foto: Afp/NTB Scanpix, Overvåkningskamera/Politiet)
KAN GI SVAR: Sigrids mobiltelefon kan inneholde svar på hva som eventuelt befinner seg på Facebook-profilen hennes. (Foto: Afp/NTB Scanpix, Overvåkningskamera/Politiet)

– Kan åpne mobiltelefonen på 40 minutter

Avansert programvare kunne trolig gitt politiet tilgang til Sigrids Facebook-konto på under en time.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I etterforskningen av forsvinningen til 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne har politiet bedt om innsyn i Sigrids Facebook-konto. Så langt har det California-baserte selskapet ikke etterkommet det norske politiets ønsker.

Kan være i live

Under en pressekonferanse fredag bekreftet politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt at politiet har mottatt basisdata, altså informasjon om blant annet hvilket navn profilen er registrert på. Det politiet oppfatter som interessant, har de imidlertid ikke fått tilgang til.

– Vi ønsker det sterkt, fordi vi tror at Sigrid kan være i live, å få fullt innsyn. Det er det vi slåss for nå, sier Rohde til TV 2.

– Vi vil kunne lese kontoen, søke på navn og se om vi finner personer eller samtaler som kan lede oss videre i etterforskningen, sier Rohde.

Facebook har en egen gruppe som vurderer innsyn fra ulike myndigheter over hele verden. Rohde påpekte fredag at det er politiet som for eksempel sitter på informasjon som gjør at man for eksempel kan knytte en person opp mot strafferegisteret.

Les også: Utfordrer Facebook i retten om tilgang til Sigrids konto

Smarttelefon

Allerede søndag ble det klart at man hadde funnet mobiltelefonen til Sigrid, av merket iPhone. Dette er en smarttelefon som kan inneholde mye informasjon.

– For noen år siden brukte vi telefonen kun til å ringe med, eventuelt til å sende SMS eller MMS med. I dag kan vi ha en veldig stor del av livet vårt der, sier sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim i EVRY Consulting til TV 2.

På en smarttelefon kan man installere mange små programmer eller applikasjoner. Et av de mest brukte programmene er applikasjonen for Facebook.

Ifølge Thorsheim kan det ligge spor politiet muligens kunne ha nyttegjort seg på alle enheter som har blitt benyttet til å koble opp mot Facebook-kontoen.

– Det som er veldig interessant i denne typen saker, er om en person som er savnet har brukt for eksempel Facebook på mobiltelefon, på PC hjemme, på skole eller hos venner. Der kan det ligge igjen spor som gjør det relativt enkelt å få adgang på disse dataene, sier sikkerhetsrådgiveren og nevner at det kan være enkelt å få ut informasjon fra smarttelefonen.

Les også: Mobiliserer til gigantsøk etter Sigrid

Tips til foreldre

Selv mange lagrer passordene i programmene på telefonen, slik at man slipper å taste det hver gang man åpner for eksempel Facebook-applikasjonen, er det et hinder: De fleste telefonene har en firesifret kode man må taste for å kunne låse opp tastaturlåsen på telefonen. Denne koden er det imidlertid enkelt å komme rundt.

– For en iPhone vil det med spesialisert programvare være mulig å hente fram den koden innen maksimum 40 minutter, sier Thorsheim.

Les også: Disse bildene er tatt bare timer før Sigrid (16) forsvant

Som oftest hører man råd om at man ikke skal gi vekk eller skrive opp passord. Thorsheim mener likevel det er en god regel å gjøre nettopp dette.

– Jeg har stor forståelse for enhver tenåring som ikke vil at mor og far skal kunne se hva de driver på med på Facebook. Men jeg vil oppfordre både tenåringer, og voksne for den saks skyld, til å skrive ned brukernavn og passord til Facebook, Twitter og andre sosiale medier. Skriv det på et ark, legg det i en konvolutt som du limer igjen. Ha det som en nødløsning hjemme, som kan åpnes hvis det skulle være et akutt behov for det, sier Thorsheim.