Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet, hadde en negativ avkastning på 77 milliarder kroner, eller rundt 2,2 prosent i andre kvartal 2012. Tapet kom på aksjeinvesteringer.

– Svak utvikling i verdensøkonomien

En svakere utvikling enn ventet i verdensøkonomien tynget aksjemarkedene i andre kvartal, sier Yngve Slyngstad som forklaring på at verdien på aksjeporteføljen falt med 4,6 prosent fra april til juni. Slyngstad leder Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Statens pensjonsfond utland og som fredag la fram fondets resultat for andre kvartal.

– En svakere utvikling enn ventet i verdensøkonomien tynget aksjemarkedene i andre kvartal I tillegg økte usikkerheten rundt konsekvensene av den europeiske statsgjeldskrisen, sa fondets administrerende direktør Yngve Slyngstad da han presenterte tallene klokken 10 fredag formiddag.

Facebook var blant de største nyinvesteringene til Oljefondet, og aksjekursen til det sosiale nettverket har stupt siden noteringen 17. mai, skriver bt.no. Da kostet aksjen 38 dollar per aksje. Nå ligger kursen på 21 dollar.

LES OGSÅ: En av fire vil dele oljefondet med Europa

Også invisteringer olje- og gassaksjer ga nedtur for fondet.

Gode renteinvesteringer

Renteinvesteringene ga derimot en avkastning på 1,5 prosent, mens investeringene i fast eiendom hadde en gevinst på 0,3 prosent.

I en urolig tid i verdensøkonomien har oljefondet kuttet ned på hvor mye som settes i statsobligasjoner, og disse utgjør nå litt under halvparten av fondets verdier.

Selv om avkastningen på oljeinvesteringene var negativ, bidro endrede valutakurser til at markedsverdien av oljefondet økte med 65 milliarder kroner. Fondet ble tilført 72 friske milliarder fra staten; 80 prosent av disse pengene ble investert i aksjer og resten i rentepapirer.

LES OGSÅ: Etikk kostet Oljefondet 10,6 milliarder

Økende andel av statsbudsjett

Skatteinntekter fra olje- og gassektoren pøses daglig inn i fondet, som består av cirka 60 prosent aksjer og 40 prosent obligasjoner (rentepapirer), i tillegg til 0,3 prosent i eiendomsinvesteringer.

Oljefondet er nå verdt 3561 milliarder kroner, eller rundt tre og en halv ganger så mye som forrige statsbudsjett. (©NTB/TV 2)