Spraying av agent orange og Xuan Minh (3) (Foto: AP)
Spraying av agent orange og Xuan Minh (3) (Foto: AP)

USA rydder opp etter giftskandalen i Vietnam

USA og Vietnam startet torsdag arbeidet med å samle opp restene av det giftige kjemikaliet Agent Orange på flyplassen i Danang.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Torbjørn Brandeggen

Agent Orange var et av USAs kjemiske våpen under Vietnamkrigen. Kjemikaliet ble brukt i perioden 1967 – 1971 for å fjerne blader på trær i skogen, der mange vietnamesiske soldater gjemte seg.

Over en tiårsperiode sprøytet amerikanske styrker et titall millioner liter med kjemikaliet i den vietnamesiske jungelen.

Agent Orange inneholder dioksin, som kan føre til alvorlige helseskader, blant annet kreft og misdannelser.

Overhyppighet av lungekreft og fosterskader blant både vietnamesere og amerikanske soldater kobles til bruken av Agent Orange.

LES OGSÅ: I dag er det 40 år siden denne jenta vekte verden

Ennå ingen erstatning

Spørsmålet om erstatning er fortsatt et sårt punkt mellom de to landene. Det er første gang USA finansierer en opprydning av kjemikaliet i Vietnam.

73.000 kubikkmeter jord skal renses for rester av giften innen 2016.

LES OGSÅ: Nordmenn har vært leiesoldater i over 1000 år

Danang først

Oppryddingsarbeidet dreier seg i første omgang om området rundt flyplassen i Danang.

Under Vietnamkrigen var dette en av de viktigste amerikanske flyplassene og vegetasjonen rundt flyplassen ble regelmessig sprayet med kjemikaliene for å gjøre det vanskelig for vietnamesiske soldater å skjule seg eller utstyr der.

LES OGSÅ: Skulle til Vietnam med 100 rullestolpar – nektet på grensa

Tran Minh Anh (13) (Foto: AP)

80 millioner liter

Utslippene av Agent Orange over Vietnam er av mange regnet som grunnen til at det er overhyppighet av misdannelser hos lokalbefolkningen i berørte områder i Vietnam, og også hos amerikanske soldater som var i kontakt med stoffet på ulike måter.

I perioden 1962 til 1971 anslås det at de amerikanske militære droppet nær 80 millioner liter kjemikalier av ulike blandinger over Vietnam, Laos og Kambodsja.

LES OGSÅ: Krigen i Afghanistan – historien gjentar seg

Krigsveteran Suel Jones (61) i Vietnam (Foto: AP)

500.000 med misdannelser

Vietnam estimerer at 400.000 mennesker ble drept eller lemlestet i løpet av krigen eller like etter og 500.000 barn er født med misdannelser som følge av foreldrenes nærkontakt med kjemikaliene.

Røde Kors i Vietnam anslår at vel 3 millioner vietnamesere har fått skader som følge av den kjemiske krigføringen.

LES OGSÅ: Vietnam-veteraner hjalp til med å lete fram massegrav

Stigmatisert gruppe

Et stort tema i Vietnam er at det er vanskelig for de som har skadde i sin familie å finne noen som vil gifte seg med dem grunnet økt risiko for å få misdannede barn.

Dette har ført til en stigmatisering av alle familiene som har medlemmer som er rammet av skader fra den amerikanske kjemiske krigføringen.

Mange som ikke er rammet selv, men har slektninger som er rammet, forsøker derfor å holde tett om dette så lenge som mulig.

Avslo erstatningskrav

Den amerikanske Vietnamveteranforeningen inngikk i 1984 forlik med firmaene som produserte Agent Orange pålydende 180 millioner amerikanske Dollar, noe som utgjorde 1200 Dollar utbetalt som engangssum til de verst rammede veteranene.

I mars 2005 avslo en amerikansk domstol et erstatningskrav reist på vegne av 4 millioner Vietnamesere som hevdet at de amerikanske produsentene av de kjemiske giftstoffene var skyldige i en krigsforbrytelse.

LES OGSÅ: Mannen bak Vietnamkrigen er død

Clintons fortjeneste

Det var da utenriksminister Hillary Clinton besøkte Hanoi i 2010 for å markere 15-års jubileet for normaliseringen mellom de to landene at USA gikk med på å starte oppryddingen i de verst rammede områdene etter utslippene. (TV 2©NTB)

Nguyen Quang Trung (17) og Nguyen Van Quy (49) (Foto: AP)