Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysk helsevesen rystes nå av avsløringen av en utstrakt svindel med donororganer. En offentlig gransking som har dissekert virksomheten rundt organdonasjon, konkluderer med at korrupsjonen er utbredt blant leger på offentlige sykehus. Dette melder TV-kanalen RTL.

– Man sitter og venter på telefonen om at det endelig er sin tur til å få nytt organ som kan redde livet ditt. Og så kommer denne saken her. Jeg kan nesten ikke beskrive hva jeg føler

FORTVILER: Michaela Dellmuth. (Foto: RTL)
– det er både frykt og en forferdelig tomhet, sier en av pasientene i køen, Michaela Dellmuth.

Tukler med donor-info

To smutthull i landets helselovgivning har i lang tid fristet kirurger til å operere i en helsejuridisk gråsone: For ikke bare er det mulig å rapportere inn at pasientene er langt sykere enn de egentlig er: I svært mange tilfeller blir det også tuklet med informasjonen om tilgjengelige donororganer.

Alt sammen gjøres for å få sin egen pasient fremover i organkøen, melder TV-kanalen. De siste ti årene har utbredelsen av organtriksingen eksplodert. Det kan tall fra det tyske Helsedepartementet tyde på.

Organer fra donorer blir normalt fordelt til pasientene i køen ut fra faste kriterier. Unntakene er likevel tilfeller hvor donoren er for gammel, har en virusinfeksjon eller kreft. Da kan legen til den tiltenkte mottakeren nekte å operere inn organet.

Om dette skjer tre ganger, kan sykehuset som organet er høstet ved gi det til sine egne pasienter.

Bare de siste ti årene har antallet levre som går gjennom denne prosessen skutt i været til å omfatte nesten 40 prosent av de tilgjengelige organene. For hjertetransplantasjoner er tallet i overkant av 25 prosent.

LES OGSÅ: Jente (17) døde da glidefly styrtet inn i rekkehus

Suspendert

Staten selv mener utviklingen faktisk er et utslag av aldrende befolkning. Men velrenommerte Frankfurter Rundschau står fast på at saken viser at sykehusene rutinemessig får organer klassifisert feil, for å i ekspressfart få sine egne pasienter først i køen.

Sist måned ble to leger i Göttingen suspendert etter at det ble dokumentert at de hadde tatt i mot bestikkelser fra pasienter som ventet på organer.

– Denne enorme økningen krever en forklaring. Etter hendelsene i Göttingen må vi gjøre alt for å forhindre at systemet blir manipulert, sier Harald Terpe, helsepolitisk talsmann for partiet De Grønne.