Som tv2.no har fortalt gangganggang, har finanskrisen gjort hverdagen beintøff for en stor andel av Spanias befolkning.

Likevel vakte det enorm oppsikt da en i utgangspunktet kontroversiell lokalpolitiker tok med seg en armada av lokale menn og rundstjal to supermarkeder midt på høylys dag.

Juan Manuel Sánchez Gordillo (60) er ordfører i Marinaleda, og representerer ytre venstre-partiet Izquierda Unida (Forente Venstre) i det regionale parlamentet i Andalucia.

Regionen er spesielt hardt rammet av Euro-krisen, ettersom en tidligere enorm byggenæringen praktisk har kollapset. I Spania var arbeidsledigheten på 24,8 prosent i juli, men i Andalucia er den på nærmere 34 prosent.

Se den siste arbeidsledighetsstatistikken fra EU her (PDF-format)

Denne uken gikk de i protest mot manglende hjelpetiltak for samfunnets aller mest trengende til aksjon: Med Gordillo i spissen, raidet gruppen to supermarkeder i regionen. De fylte opp handlevogner med pasta, matolje og kjeks og kjørte maten i lastebiler til lokale suppekjøkken for trengende.

(Artikkelen fortsetter)

Dette bildet, publisert på nettsidene til den spanske fagforeningen SAT, viser noen av de stjålne matvarene. (Foto: Sindicato Andaluz de Trabajores)

Den spanske TV-kanalen Telecinco omtaler gruppen som en «milits», bestående av medlemmer av et lokalt fagforbund for landarbeidere og bønder.

Onsdag utstedte det spanske innenriksdepartementet en arrestordre på Gordillo. Han ble pågrepet senere på dagen, med et stort presseoppbud til stede.

– Dette skjer etter at forholdet ble anmeldt av supermarkedkjeden Mercadona, sier en talsmann for innenriksminister Jorge Fernandez Diaz.

LES OGSÅ: Over halvparten av alle under 25 i Spania arbeidsledig

Uttalelsen fra departementet har fått det til å tenne på alle plugger for de politisk motiverte lovbryterne:

– Det vi gjorde var å beslaglegge mat og overlate den til suppekjøkken. Om det er et lovbrudd, så får de pågripe oss alle sammen. Det som snarere er umenneskelig og ulovlig er at mennesker må lete i søppelbøtter etter noe å spise, sier fagforeningstalsmannen José Caballero.

I påvente av arrestasjonen forskanset Gordillo seg sammen med en rekke av støttespillerne i et okkupert hus eid av det spanske forsvarsdepartementet.