ølsalg (Foto: TV 2)
ølsalg (Foto: TV 2)

Nå vil vi ha særere øl

Variasjon, kvalitet og smak. Nordmenn har får stadig særere ganer når det kommer til øl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi nordmenn drikker mindre øl enn tidligere. Det viser tall fra bryggeri og drikkevareforeningen. Men for mikrobryggeriene er det gode tider. Flere og flere nordmenn velger spesialøl fremfor den tradisjonelle halvliteren.

Kvalitetsjakt

Mens ølsalget generelt har gått ned med nesten tre prosent siden i fjor, er det gyldne tider for produsentene av spesialøl. De har økt salget med nesten 50 prosent.

– Det er en kombinasjon av at folk har blitt kvalitetsbevisste, nordmenn har råd til å kjøpe ting med mer smak og at mikrobryggerier har vært på plass og presentert produktene for folk, sier innehaver av Ægir bryggeri, Evan Lews.

Bryggeriet i Flåm er et av mange mikrobryggerier som har poppet opp i Norge de siste årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ølsalg ølpriser utvalg (Foto: TV 2)

Måtte utvide

Lewis er overrasket over hvor fort utviklingen har gått.

– Vi begynte med fem-seks sorter første året og så er vi oppe i 22 sorter i år. At det skulle bli så stort så fort hadde jeg aldri sett for meg.

I Flåm ble etterspørselsen så stor at de ikke klarte å forsyne markedet. Nå har de utvidet for 18 millioner kroner.

Og med det kunne Ægir flytte den delen av produksjonen som tidligere foregikk i Belgia hjem til Flåm.

Men til tross for utvidelsen, vil Lewis fortsatt holde fast ved den særegne måten å brygge øl på.