THORKILDSEN TIL FINALE: Kastet av seg trøyen da han sikret seg finaleplass.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
THORKILDSEN TIL FINALE: Kastet av seg trøyen da han sikret seg finaleplass. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen kjemper om en finaleplass i spydkasting. Han har allerede ett OL gull fra Athen 2004, og ett fra Beijing 2008.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen kjemper om en finaleplass i spydkasting. Han har allerede ett OL gull fra Athen 2004, og ett fra Beijing 2008. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen kjemper om en finaleplass i spydkasting. Han har allerede ett OL gull fra Athen 2004, og ett fra Beijing 2008.  (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen kjemper om en finaleplass i spydkasting. Han har allerede ett OL gull fra Athen 2004, og ett fra Beijing 2008. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen rev av seg trøyen i gledesrus etter han sikret seg muligheten til å kjempe om OL gull.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen rev av seg trøyen i gledesrus etter han sikret seg muligheten til å kjempe om OL gull. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Thorkildsen etter at han sikret finaleplassen: – Jeg sparer litt til lørdagen

Andreas Thorkildsen tok seg automatisk videre til finalen i spydkast med 84,47 meter.

LONDON (TV 2 Sporten): Andreas Thorkildsen er klar for finale i spydkast. Han skuffet på første forsøk, men viste etterpå at han har inne det som trengs. På sitt andre forsøk kastet nordmannen 84,47 meter. Med det så sikret Thorkildsen seg en automatisk plass i finalen.

Kvalifiseringsgrensen var på 82 meter. De som kaster over den er automatisk med til finalen. Havner en utenfor er det de tolv beste som går til finale.

Stuart Farquhar var den første utøveren til å kvalifisere seg, etterfulgt av greske Spiridon Lebesis. Nordmannen ble den tredje som sikret seg finalebillett.

Nordmannen rev av seg trøyen rett etter at han hadde kastet sitt andre forsøk, og viste stor glede over finaleplassen.

Andreas Thorkildsen rev av seg trøyen i gledesrus etter han sikret seg muligheten til å kjempe om OL-gull.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Andreas Thorkildsen rev av seg trøyen i gledesrus etter han sikret seg muligheten til å kjempe om OL-gull. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

– Jeg var litt rusten i det første kastet, men det var deilig å få det til på andre forsøk. Det er litt igjen på timingen og hastigheten, men jeg sparer litt til lørdagen, sier Thorkildsen til TV 2 Sporten.

Les også: Hjem fra OL i Cadillac
Les også: Tonje Angelsen: – Målet mitt er finale

– Teknikken sitter ganske bra. Så håper jeg det blir enda bedre på lørdag.

– Kan du ta ditt tredje OL-gull?

– Nå er jeg jo i finalen. Så lenge man er blant finalistene så er muligheten der, sier Thorkildsen.

Før kvalifiseringen:
Den norske spydkasteren vant gull i både Athen 2004 og Beijing 2008. Nå kjemper han altså om muligheten til å ta sitt tredje OL-gull på rad.

Selv har han innrømmet at han er favoritt foran onsdagens kvalifisering, og legger ikke skjul på at han skal kjempe til siste kast.

Andreas Thorkildsen kom til OL etter å ha deltatt i EM i Helsinki. Der endte han på en 4. plass etter å ha trukket seg grunnet en skade.

Under OL i Athen kastet nordmannen 86,50 meter. Fire år senere i Beijing, satte Thorkildsen ny olympisk rekord med hele 90,57 meter.

Denne sesongen har han kastet 84,72 meter som sitt beste. Thorkildsen møter blant annet Vadims Vasilevskis som har kastet 86,50 i år.