I disse dager får titusener av skolebarn ny sekk. Og det er mange fallgruver å gå i, skal vi tro ekspertene.

Test-vinneren er ikke alltid best

Elisabeth Aas-Jokobsen er kiropraktor og driver «Bekken og Barn» i Oslo. Der behandler de bekken, rygg og nakkeplager hos barn og gravide. Hun advarer mot å stole blindt på tester av skolesekker.

– Noen barn er høye med smale skuldre, andre korte med brede skuldre. Barn er forskjellige, så selv om en sekk vinner en test, betyr det ikke at den passer til akkurat ditt barn, forklarer Aas-Jakobsen.

Les også: Er barnet ditt trygg i trafikken?

Nakkeplager og hodepine

Elisabeth Aas-Jakobsen er kiroprakter. (Foto: TV 2)

En annen fallgruve er å la utseende eller merke avgjøre. For selv om en sterk rygg tåler veldig mye, kan feil sekk i verste fall være skadelig.

– Dersom man går med en tung og ubehagelig sekk over veldig lang tid, så kan man få vondt i rygg og nakke. Og vond nakke kan lede til hodepine, advarer Aas-Jakobsen.

Ødelegger turgleden

En vond sekk kan dessuten ødelegge turgleden og føre til mye mas om kjøring. Noe som igjen kan gjøre barn inaktive.

– Vi ønsker å forebygge muskel- og skjelettplager hos barn, for de øker. Har man slike plager som ung, er det dessverre større risiko for å få slike plager som voksen også, hevder kiropraktoren.

Les også: Bilkjøring hemmer barnas aktive vaner

5 sjekkpunkter for skolesekken

Sjekk at barnet greier å spenne spennene på sekken selv. Ellers blir de ikke brukt. (Foto: TV 2)

1. Ha med barnet i butikken for å prøve flere ulike sekker.

2. Sekken bør være justerbar. Gjør dere kjent med sekken i butikken og sjekk at barnet kan kneppe klypen på bryst- og hofteremmene selv. Ellers blir de ikke brukt.

3. Skulderremmene må ikke være for brede i forhold til bredden på skuldrene. De bør heller ikke sitte for tett i nakken, for da kan de gnage.

4. Sekken bør ikke være for lang. Den skal ende et sted mellom livet og rumpa.

– Juster skulderreimene på sekken slik at den ikke henger for langt ned på rumpa. Da vil den nemlig humpe når barnet går, noe som er ubehagelig, forklarer kiropraktoren.

5. Sekken bør ikke være for bred. Barnet skal kunne bevege armene fritt uten at de dunker borti sekken når barnet går.

Denne sekken er for bred for barnet. Hun vil nemlig dulte borti når hun beveger armene, forklarer kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen. (Foto: TV 2)

– Mange ungdommer ønsker seg en sekk fra et kult merke som Bjørn Borg eller Quicksilver, men disse sekkene holder ofte ikke mål ergonomisk, hevder kiropraktoren.

De dyre er ikke alltid best

– Mange ungdommer ønsker seg en sekk fra et kult merke som Bjørn Borg eller Quicksilver, men disse sekkene holder ofte ikke mål ergonomisk, hevder kiropraktoren.

Slike merkesekker er også et eksempel på at dyre sekker ikke alltid er best.

I sommer testet Elisabeth Aas-Jakobsen skolesekker for bladet «Foreldre og barn». Da fikk hun seg en overraskelse.

Les også: Slik ruster du barna mot mobbing

Nilles sekk er like god

Det var nemlig svært liten forskjell på de relativt dyre merkene, som Bergans og Beckmann, og billigmerket fra Nille.

– Nille har kopiert kvalitetssekkene og laget en sekk som er bra og koster halve prisen, mener kiropraktoren. Men det viktigste er likevel at sekken passer barnet, underskreker hun.

Les også: Dette bør barnet kunne før skolestart