moussaja (Foto: Reuters)
moussaja (Foto: Reuters)

Tre norske klubber sa nei til OLs målsensasjon

– Etter fem minutter ga fysioterapeuten vår klar beskjed: «Løp og kjøp», forteller tidligere Hønefoss-trener Reidar Vågnes.

Med fem mål på fire kamper for Senegal har Pape Moussa Konate, eller Moussa Konate som han kalles, kun den finaleklare brassen Leandro Damiao foran seg på toppscorerlisten i OL.

Maccabi Tel Aviv står klare til å cashe inn for den ettertraktede spissen, men historien kunne vært helt annerledes. Sommeren 2010 var Konate nemlig på en lengre turné i Norge.

– Jeg husker han var veldig sterk for alderen og ekstremt god i lufta. Det var helt klart et eller annet med ham, sier Raymond Mikkelsen til tv2.no.

Scoret for VIF
Han trente Vålerengas juniorlag for to år siden og hadde med Konate på JET-turneringen på Hamar. Der scoret den da 17 år gamle spissen tre mål på fire kamper.

I ukene som fulgte bestemte Oslo-klubben seg for å satse på Chuma Anene og Håvard Nielsen fremfor å hente unggutten fra Senegal, ifølge Mikkelsen. I sommer ble Nielsen solgt til Østerrike for 25 millioner kroner, mens Anene var nær scoring mot Manchester United søndag.

Konate skal så ha vært innom Åråsen i noen få dager på trening med juniorlaget. Sportssjef Torgeir Bjarmann kan ikke bekrefte at prøvespillet fant sted, men understreker at en overgang uansett ikke hadde vært aktuelt siden LSK da hadde Nosa Igiebor, Anthony Ujah og Edwin Eziyodawe i stallen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

moussavif (Foto: VIF Media)
moussavif (Foto: VIF Media)

Neste klubb ut var Hønefoss. Trener Reidar Vågnes kjente godt til Konate-agent Youssoupha Fall - mannen som har hentet både Mame Biram Diouf og Pape Paté Diouf til Molde.

– Alle var enige om at han var et spennende og eksepsjonelt talent. Etter fem minutter ga fysioterapeuten vår klar beskjed: «Løp og kjøp», sier tidligere HBK-trener Reidar Vågnes til tv2.no.

Vanvittig spenst
Han var selv i Senegal noen måneder tidligere for å se på Konate. Ifølge Vågnes bestemte Hønefoss seg for å se an spillerens utvikling til våren 2011, men da denne skjøt fart, var ikke norske klubber lenger i posisjon til å kjøpe.

– Skal du sikre deg slike spillere, må du gjøre det før resten av verden oppdager dem. Når til og med bestemoren din ser at han er god, er det for sent, sier Vågnes.

Den tidligere eliteserietreneren hadde gode kontakter i Hødd og sendte Konate vestover til 2. divisjonsklubben. Spilleren som allerede har debutert på Senegals a-landslag endte opp i Skaw Cup med juniorene.

Artikkelen fortsetter under bildet!

sint
sint

– Han hadde en helt vanvittig spenst. Hvis vi slo langt, hoppet han opp og tok ned ballen på brystkassa der andre forsøkte å heade, sier kapteinen på Hødds juniorlag i 2010, Martin Haanes, til tv2.no.

– Jeg skjønte dette var en god spiller som kunne nå langt. Vi mente han ganske raskt kunne komme på 1. divisjonsnivå og anbefalte klubben å kjøpe ham, sier klubbens juniortrener Kenneth Moldskred.

Ønsket i England
Dagilg leder og sportssjef André Nevstad husker godt vurderingene som ble gjort rundt afrikaneren:

– Moussa var en spennende spiller. De finnes det mange av, og litt av utfordringen var at han kun snakket fransk. Ved å hente en så ung fotballspiller må man være klare til å ta imot en hel pakke. For å lykkes må han trives både sosialt og integreres på en god måte, både på og utenfor banen. Jeg er usikker på hvor aktuelt det var med en overgang, og det er heller ikke sikkert det hadde vært riktig for ham å gå til Hødd, sier Nevstad til tv2.no, og presiserer at det er vanskelig/umulig å hente en slik spiller til norsk 2. divisjon.

Konate spilte videre for ASC Toure Kunda de Mbour i Senegal før han sommeren 2011 signerte for Maccabi Tel Aviv i Israel. Spissens utlikningsmål sørget for at Storbritannia måtte nøye med seg ett poeng i sin åpningskamp i OL, og med fem mål på fire kamper i turneringen ble 19-åringen forrige uke kåret til «World Player of the Week» på nettsiden goal.com.

Slikt blir lagt merke til på balløya og engelsk presse skriver at Arsenal, Manchester City, Stoke, Newcastle, Fulham og West Ham alle skal være ute etter 19-åringen.

Moussa Konate scoret mot Storbritannia (Foto: David Davies/Pa Photos)
Moussa Konate scoret mot Storbritannia (Foto: David Davies/Pa Photos)