OPPFORDRER TIL BOIKOTT: Peter N. Myhre (FrP) sier han ikke motstander av kultur, men han er sterkt kritisk til Karpe Diem som han omtaler som politiske ekstremister. (Foto: SCANPIX / FRP / TV 2 Monstasje)
OPPFORDRER TIL BOIKOTT: Peter N. Myhre (FrP) sier han ikke motstander av kultur, men han er sterkt kritisk til Karpe Diem som han omtaler som politiske ekstremister. (Foto: SCANPIX / FRP / TV 2 Monstasje)

Frp-topp ber folk boikotte Øyafestivalen

Mener Karpe Diem er politiske ekstremister av verste sort. – De fortjener ikke noe publikum, raser stortingsrepresentant Peter N. Myhre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har vært på Øyafestivalen flere ganger tidligere. Jeg liker festivaler og synes det er artig og moro, men hvis festivalene skal bli en arena for politisk ekstremisme og oppfordring til drap på en gruppe mennesker, så mener jeg at man bør holde seg unna, sier stortingsrepresentant Peter N. Myhre (Frp) til tv2.no.

– Oppfordrer til drap

Stortingsrepresentanten reagerer kraftig på at rappduoen Karpe Diem skal opptre på den populære Øyafestivalen, og hevder de rapper om drap på politiske motstandere.

Duen har blitt kåret til årets spellemenn og opptrådte også under minnemarkeringen for 22. juli-ofrene, til tross for at de i 2008 ga ut låten OK, der det blant annet heter:

«Jeg har fyrstikker (...) og en kanne bensin. La meg tenne på en FpU-kar».

Lørdag skal rapperne opptre på Øyafestivalen. Nå ber Frp-representanten fra Oslo folk om å holde seg borte fra arrangementet.

– Jeg reagerer på at Karpe Diem blir brukt i en rekke sammenhenger på tross av at de faktisk har oppfordret til drap på medlemmer av Fremskrittspartiets Ungdom. Teksten går ut på at man trenger en kanne bensin som kan helle på en Fpuer og tenne på. Dette er politisk ekstremisme av verste sort. Denne type artister fortjener ikke publikum, sier Myhre.

På sin Facebook-side oppfordrer Frp-representanten folk til å boikotte Øyafestivalen:

«Karpe Diem skal spille på Øyafestivalen. De oppfordrer til drap på medlemmer i Fremskrittspartiets Ungdom. Jeg oppfordrer derfor alle til å droppe Øyafestivalen i år. Politiske ekstremister fortjener ikke noe publikum».

Les også: Øyafestivalen på The Times' topp-ti-liste

Tviler på boikott

PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød tror ikke Myhre kommer særlig langt med sin oppfordring om boikott.

– Vi har vært utsolgt ganske lenge, de som har brukt penger på billett ønsker nok å se artistene opptre. Opp igjennom årene så har vi hatt ganske mange artister med ulike typer engasjement, så jeg tror ikke vi skal legge noen begrensninger på hvilke typer meninger våre artister skal ha, de skal de få lov til å stå for selv, sier PR-sjef for Øyafestivalen Jonas Prangerød til tv2.no.

Han synes det er underlig at en stortingsrepresentant ønsker å legge begrensninger på hva norske kulturarrangører skal kunne presentere på scenen.

– Han skal få lov til å mene mye om både oss og artister, men vi har ikke noen planer om å endre noen policy. Jeg regner med at Karpe Diem som mange andre artister regner sine tekster som kunstnerisk innhold, altså en form for litteratur. Det er lov å lage filmer og skrive bøker i Norge med et innhold som kan virke sterkt. Jeg har ingen forutsetninger for å si om alt i teksten er deres egne meninger eller om det er satt inn i en kunstnerisk sammenheng, sier Prangerød.

– Tenk om det var AUF

Peter N. Myhre var med på å stifte Fremskrittspartiets ungdom og var den første formannen i organisasjonen i årene 1978–84. Han er i dag æresmedlem av ungdomspartiet.

– Jeg føler meg ikke truet, men jeg når denne type tekster blir brukt, så vet man aldri hva som kan skje i hodene på andre som kan ta dette bokstavelig og hva de kan finne på Jeg frykter at dette kan gi støtet til handlinger som vi har sett altfor mye av i Norge og andre land de siste årene. Selv om jeg ikke tror at medlemmene i Karpe Diem vil gjøre noe i samsvar med det som står i teksten, er det en slags oppfordring som ligger i dette, sier Myhre.

– Bare tenk deg at de hadde oppfordret til å helle en kanne bensin på en AUFer da hadde det blitt ramaskrik. Dette er vår stille protest mot politisk ekstremisme, sier Myhre.

Magdi Ytreide Abdelmaguid og Chirag Patel i Karpe Diem var ifølge pressekontakt Erle Strøm ikke tilgjengelig for kommentar.