Ifølge Daily Mail ser flere og flere arbeidsgivere, og til og med noen psykologer, på mennesker som holder seg unna sosiale medier som «mistenkelige». Når det tyske magasinet Der Taggspigel går så langt som å påpeke at den tiltalte for kinoskytingen i Colorado, James Holmes, og massemorderen Anders Behring Breivik har et felles grunnlag i deres mangel på en Facebookprofil, er det mange som lar seg provosere.

Som svar på denne artikkelen var det en som skrev Martin følgende i kommentarfeltet:

«Da var vi omsider kommet så langt at Facebook, et kommersielt produkt, tar over livet ditt - enten du er på eller ikke. For er du på, blir du kontrollert og veid etter alle kunstens regler. Du blir gått etter i sømmene, hva du har kommentert, hva du følger, hva du mener - og ikke minst: Hva andre mener om deg. Om du ikke er på: Hva er det du prøver å skjule?»

Les alle kommentarene her

Mer sosial uten Facebook

FLYKTNING: Forfatter og blogger Eirik Newth har flyktet fra Facebook for lengst. Han mener vi overdriver betydningen av de sosiale mediene. (Foto: God morgen Norge)

Er det virkelig sånn at man er «unormal» om man ikke bruker sosiale medier?

Neppe, mener Eirik Newth, som selv har meldt seg ut av Facebook. Koblingen mellom en manglende konto på Facebook og vold og terror synes astrofysikeren og bloggeren bare er snodig.

– Hvis man blir asosiale kan det kanskje være et hint om at noe er galt, men når ble det å bruke sosiale medier det samme som å være sosial?, spør Newth, som, ifølge han selv, aldri har vært mer sosial som da han sluttet å bruke tiden sin på sosiale medier.

Han mener at det hele er en feilforståelse. At de sosiale mediene kan skilte med høye brukertall trenger ikke bety at like mange faktisk bruker dem.

– Jeg tipper at over halvparten av de registrerte brukerne ikke engang er der, eller ikke er særlig aktive. Det betyr at det finnes fryktelig mange potensielle terrorister der ute, sier Newth.

Han mener vi overdriver betydningen av de sosiale mediene.

– For fem år siden var Facebook «ingenting». Om fem år kan det være noe helt annet som gjelder, sier Newth.

Les også: Vi er lei maset på Facebook

Konkurranse om venner

HAR PROFIL: Berit Skog er førsteamuensis ved NTNU. Hun mener det er flere grunner til at noen velger å holde seg unna Facebook, uten at det trenger å bety at de er sære eller annerledes. (Foto: NTNU )

Berit Skog er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU og har forsket mye på sosiale medier. Hun mener Facebook lett kan bli en «show-off» og en konkurranse om å ha flest venner, noe som kan føre til at de med få venner vegrer seg for å melde seg inn i nettverket. Vel så mange tror hun har tatt et bevisst og rasjonelt valg om ikke å delta.

– Man trenger absolutt ikke være sær fordi man ikke følger mainstream, understreker Skog som, i likhet med Newth, synes det å plassere de som mangler Facebookkonto som «mistenkelige», er merkelig.

Bruker du også for mye tid på Facebook?

Facebook som reklamekanal

Når Daily mail rapporterer at arbeidsgivere synes det er «mistenkelig» hvis arbeidssøkeren mangler en profil, synes Erik Newth nettstedets betydning overdrives veldig.

– I noen jobber kan det være viktig å kunne markedsføre seg gjennom sosiale medier, som i medie- og reklameyrker, men i de fleste jobbene spiller det liten- eller ingen rolle. Jeg vil helst ikke ha en lege som bruker Facebook. Ikke en bussjåfør heller, for den saks skyld, ler han.

– Når folk blir flinkere til å bruke profilen til å merkebygge seg selv blir Facebook bare som en hvilken som helst reklamekanal, sier Newth, som advarer arbeidsgivere mot å tro på det de ser på Facebooksiden.

– Når alle blir lager kule Facebookprofiler blir det dessuten dem som har god telefonskikk og som vet hvordan man møter folk ansikt til ansikt som skiller seg ut, sier Eirik Newth.

Les også:

Dette hater vi å lese om på Facebook