I løpet av natten har det, som politiet varslet i går, ikke vært gjort noe mer i arbeidet for å finne savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Oslo-jenta forsvant få hundre meter fra hjemmet sitt på Østensjø natt til søndag. Etter tre døgn med resultatløs leting, slo politiet i går fast at de antar det har tilstøtt henne noe kriminelt.

Dette knytter seg blant annet til at man har funnet mobiltelefonen hennes og en sokk på tomten til en barnehage, 300 meter fra hjemmet hennes. Flere kilometer unna, i området ved en vannverksstasjon på Skullerudåsen, fant man mandag kveld en hvit ankelsokk som ligner den man fant på Østensjø.

– Vi avventer nå en DNA-analyse før vi vet om sokken faktisk kan knyttes til Sigrid eller ikke, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde til TV 2 i går kveld.

Dette skal så langt TV 2 forstår være det eneste konkrete funnet fra letearbeidet som ikke er sjekket ut av saken.

LES OGSÅ: Venter på DNA-analyse etter sokkefunn

Politiet har også etterlyst føreren av en personbil som er observert i området rundt barnehagen hvor Sigrids mobiltelefon ble funnet.

Man antok først at en tekstmelding sendt fra denne 00.15 er det siste livstegnet fra henne. Men politiet holder nå døren på gløtt for at det kan være en eventuell gjerningsmann som har sendt denne for å avlede oppmerksomheten.

Dette betyr også at ungjenta kan ha forsvunnet på et noe tidligere tidspunkt. Politiet har fått inn hundrevis av tips om bevegelsene i området rundt Skøyenåsen, men er fortsatt ute etter informasjon om den nevnte bilen.

SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). (Foto: PRIVAT)

Passord-problem

Et viktig problem nå er imidlertid at politiet ikke får tilgang til viktig informasjon i saken fordi de mangler passordet til Sigrid Schjetnes Facebook-profil og andre sosiale medier.

Politiet prøver å kartlegge livet til 16-åringen for å danne seg et bilde av henne, noe som kan være til hjelp i etterforskningen. Hun skal ha vært aktivt på flere sosiale medier i tillegg til Facebook, men politiet mangler de nødvendige passordene, skriver avisen VG.

– Det er uheldig at vi ikke har tilgang til profilene hennes. Alle tekniske spor er viktige for oss i denne fasen. Bevegelsene hennes på sosiale medier kan gi oss nyttige opplysninger. Har noen truet henne, utsatt henne for noe ubehagelig, eller har hun avtalt å møte noen? sier Hanne Kristin Rohde, leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Det er en lang prosess å få en amerikansk rettskjennelse til å få ut opplysninger fra Facebook. Aftenposten skrev i februar i år at politiet da ennå ikke hadde fått ut alle informasjon de ønsket fra Anders Behring Breiviks konto, selv om begjæringen var sendt til USA seks måneder tidligere.

Trapper opp

Dette betyr likevel ikke at man setter letingen på vent. Fra klokken 07.00 trapper politiet, Røde Kors, Norsk folkehjelp og ekvipasjer fra Norske redningshunder på igjen for fullt. Røde Kors har bedt om bistand fra sju andre fylker.

Aksjonsleder i Røde Kors, Jon Halvor Knutsen. (Foto: TV 2)

Aksjonsleder John Halvor Knutsen i Røde Kors forteller at det er en utfordring å søke i Østmarka.

– Det går mye opp og ned, men det dårlige været har lite å si. Mannskapene våre er trent til å gå i all slags vær, både vinter og sommer, sier Knutsen.

Røde Kors har nå slått såkalt «regionsalarm». I praksis vil det si at Røde Kors' patruljer fra hele Sør-Norge er kalt inn i søket.

– Nå skal vi går tett i tett og se etter gjenstander helt ned på størrelse med et halvt A4-ark, der hundene alt har søkt, sier Knutsen.

Og også i dag er det ventet at den frivillige innsatsen vil bli stor. Tirsdag møtte 700 frivillige frem for å delta i letingen etter 16-åringen.

Politiet holdt i går kveld fast på at man fortsatt har godt håp om å finne 16-åringen i live.

– Vi har vært i kontakt med helsepersonell og spurt hvor lenge man kan ligge i skogen. Vi mener at vi fortsatt er godt innenfor den tiden, og har fortsatt håp om å finne Sigrid i live, sa innsatsleder Thor Langli i politiet til TV 2 i går.

(TV 2/NTB)