– Vekterstreiken og oljestreiken aktualiserer behovet for å gjøre noe med tvungen lønnsnemnd. Regjeringen burde ikke ha grepet inn i noen av de to konfliktene, sier Audun Lysbakken til Klassekampen.

Lysbakken vil erstatte ordningen med tvungen lønnsnemnd med et system der staten kan pålegge partene å holde nøkkelfunksjoner i gang uten at arbeidskonflikten blir stoppet.

Arbeidstakersiden tok det som kjent svært tungt da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) grep inn med tvungen lønnsnemnd i oljestreiken i juni.

– Det er klart vi føler oss sviktet. Det er spesielt at en rød-grønn regjering går til tvungen lønnsnemnd i denne konflikten, sa Industri Energis forhandlingsleder Leif Sande da.

En slik ordning som Lysbakken nå foreslår ville ha gjort det mulig for staten å pålegge at noen funksjoner på sokkelen ble opprettholdet samtidig som oljestreiken kunne ha fortsatt, skriver Klassekampen.

– Målet må være en ordning som sikrer fellesskapets interesser samtidig som vi ivaretar streikeretten, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: Vil ha barnehageopptak hele året

SV-lederen viser til at Norge flere ganger har fått påtale i den internasjonale arbeidsorganisasjonen Ilo for å ikke ivareta streikeretten og mener at flere enn SV burde være interessert i å gjøre endringer i ordningen slik den er nå.

Lysbakken understreker at SV er midt i sin programprosess og derfor ikke har bestemt hva slags alternativ partiet ønsker til dagens system.

DANMARK: Pia Kjærsgaard gir seg som DF-leder

(NTB/TV 2)