Viking (Foto: Bildemontasje/Scanpix/Bildemontasje/Scanpix)
Viking (Foto: Bildemontasje/Scanpix/Bildemontasje/Scanpix)

Viking i gang med storopprydding

Formklubben vil kvitte seg med flere unggutter, men har ennå ikke diskutert kontraktsforlengelse med kometen de helst vil beholde.

STAVANGER (TV 2 Sporten): Sommerens store Tippeliga-slager Veton Berisha har kontrakt med Viking ut neste år, men har ikke hastverk med å forlenge med siddisene.

Fem mål på fire Tippeliga-kamper, interesse fra flere utenlandske klubber, en Viking-kontrakt med beskjeden lønn som løper ut neste år, en storebror allerede på plass i Red Bull Salzburg og eksporteksperten Jim Solbakken som agent.

Det formelig lyser «utenlandsproff» av Veton Berisha. Likevel har ikke Viking satt seg ned med 18-åringen med tanke på kontraktsforlengelse ennå, selv om klubben vil styrke sin posisjon om spissen har en lengre kontrakt.

– Prioriterer de utenfor elleveren
Styreleder i Viking Fotball, Christian Rugland, forklarer at klubben foreløpig prioriteter å hjelpe de spillerne som sliter med lite spilletid med å finne en ny klubb - enten på lån eller permanent.

– Det er klart vi kunne tenkt oss å forlenge med Veton, han scorer i hver kamp, så klart det. Men så langt har vi ikke kommet enda, sier Rugland til tv2.no.

– De som Kjell (Jonevret) spiller med fast har vi ikke kommet til, for treneren er veldig klar på at troppen er for stor per dags dato. Så nå holder vi på med ryddingen, sier styrelederen.

LES OGSÅ: Jonevret om tomålsscoreren: – Vi har en liten jævel på topp

Unggutter på vei ut
Med opptil 26 spillere på treningsfeltet har Kjell Jonevret gitt klar beskjed om at troppen må slankes. Særlig er det de unge spillerne som sliter med lite spilletid det nå aktivt jobbes med å finne nye klubber til

 • Åge Hareide-signeringen Henrik Breimyr (19) har allerede reist tilbake til Aldershot i England.

 • Start har forhørt seg om reservekeeper og U21-landslagsmålvakt Arild Østbø, som har grodd fast i benken bak landslagskeeper Rune Almenning Jarstein. Her er utlån mest aktuelt, men Østbø har kun kontrakt ut sesongen.

 • Bristol Rovers vil hente en annen Hareide-signering, færøyske Jóan Símun Edmundsson, enten på lån eller permanent.

 • Eirik Jakobsen, den 20 år gamle spissen som kom fra Vardeneset, er aktuell for utlån til en av de lokale klubbene Bryne, Vidar eller Randaberg for å få verdifull spilletid.

 • Det samme gjelder angrepskollegaen Ole Marius Aasen, også han 20 år.

 • Eirik Schultze (19) har også slitt med spilletid, men midtbanespilleren som kom til Viking i fjor sommer ønsker å fortsette å kjempe om en plass på laget.

 • Backalternativene Jon-Helge Tveita (20) og Kristoffer Haugen (18) ønsker siddisene ikke å leie ut, siden de er backup på henholdsvis høyre- og venstreback.

 • Estlenderen Henri Anier (21), som også ble hentet av eks-manager Hareide, har sett ut som en flopp så langt denne sesongen, men Viking ønsker å gi den sykdomsforfulgte spissen en sjanse i a-laget de kommende ukene.

 • Björn Andersson (30) er på utgående kontrakt, sliter med lite tillit og er blitt kontaktet av flere klubber med tanke på en overgang fra 1. januar.

  – Hvis noen vil hente ham nå vil vi kunne diskutere det, men Bjørn kan også være god å ha, det så vi for eksempel mot Odd. Bjørn er stor og sterk og en annerledes type i troppen vår, kommenterer Rugland.
 • Martin Ørnskov (26) har også uttrykt litt misnøye med bunnstridtilværelsen under Hareide, men dansken har spilt godt i tospann med King Osei Gyan de to siste kampene og er innstilt på å hvert fall fullføre sesongen i Stavanger.

– Ny kontrakt betyr økt lønn
Av Vikings mer etablerte spillere har Vidar Nisja, som har blomstret under Kjell Jonevret, kontrakt ut sesongen. Den ønsker klubben å forlenge.

Samtidig har landslagsmålvakt Rune Almenning Jarstein og nevnte Veton Berisha avtaler som løper ut 2013. Det blir klubbens neste prioritering.

– Veton fikk en kontrakt i fjor våres som var riktig på det daværende tidspunkt. Hvis han skal opp i lønn så henger det naturligvis sammen med en kontraktforlengelse. Så hvis det blir snakk om en ny kontrakt så vil det ligge mer penger i det, ja, forteller Rugland.

– Jeg sier ikke nei takk til det, nei, gliser Veton Berisha når TV 2 Sporten spør om han ikke vil opp i lønn nå som han har blitt en etablert førstelagsspiller.

Men han understreker at penger ikke er viktig.

– Det viktigste for meg er å spille meg til fast plass i Viking og fortsette med det. Forhåpentligvis kommer jeg til å tjene nok penger i framtiden uansett, forklarer han.

TV 2 Play: Se intervju med Veton Berisha fra Vikings fotballskole her

– Det er interesse rundt Veton
De pengene kan fort komme i utlandet. Det er allerede godt kjent at Red Bull Salzburg følger yngstebror Berisha tett.

– Det kom en konkret henvendelse er fra Red Bull, men de kjøpte Håvard Nielsen i stedet og vil se Veton ut høstsesongen i Viking. Men jeg er helt sikker på at hvis Veton fortsetter å score vil interessen øke for ham fra andre klubber også, sier Rugland.

– Han har ett år igjen av videregående. Jeg tror det er en god sjanse for at han blir ut kontrakten sin, men jeg er litt usikker på hva som skjer etter det, følger han opp.

– Jeg avventer situasjonen. Det er det lureste jeg kan gjøre, så får vi se hva som skjer, sier Berisha selv.

Han er ikke avvisende til å forlenge kontrakten.

– Jeg ser på det som en bra mulighet å forlenge med Viking, det er fullt mulig det, men det er ingenting konkret på gang, forklarer han.

– Det med kontraktsforlengelse er opptil deg selv. Presterer du og en proffklubb vil ha deg, så har det ikke så mye å si om du har to eller tre år igjen av kontrakten, for hvis de virkelig vil ha deg så må de legge pengene på bordet.

– Men det er klart det er en fordel for Viking om jeg har en lengre kontrakt, medgir spisstalentet.

Avslappet Jonevret
Hans forgjenger Åge Hareide ville ha en finger med i det meste av det som foregikk på Viking stadion, men som trener - og ikke manager - er Kjell Jonevret mer opptatt av det som skjer utpå treningsmatta.

– Jeg er kjent med at det foregår en dialog mellom Veton, hans agent og Viking, så det kan godt hende det kommer noe ut av det, tror svensken.

– Veton vet at vi uansett vil være behjelpelige med å legge til rette for at han kan dra hvis det kommer en god klubb som vil ha ham, derfor tror jeg han kommer til å forlenge med oss. Men det er ikke riktig mitt bord, sier han.

– Men som trener kommer vel du med innspill på hvem du vil forlenge med?

– Jo, jo, det er klart. Men enn så lenge vil jeg si at Veton er en god og klok «kille». Det løser seg, sier treneren.

Bli med i kampen om flotte premier! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk