Cameron van der Burgh. (Foto: Matt Slocum/Ap)
Cameron van der Burgh. (Foto: Matt Slocum/Ap)

Van der Burgh jukset seg til OL-gullet

Cameron van der Burgh hyllet Alexander Dale Oen etter gulløpet. Nå innrømmer han regelbrudd.

– Det er ikke det moralsk riktige å gjøre, men jeg er ikke villig til å ofre løpet mitt, eller fire år med hardt arbeid, for noen som er villige til å gjøre det og slippe unna med det.

Slik forklarer Cameron van der Burgh ifølge Sunday Morning Herald hvorfor han jukset seg til OL-gullet på 100 meter bryst i London.

Mener «alle» gjør det
Sørafrikaneren brøt nemlig reglene for hvor mange «delfinspark» man kan bruke på distansen. De sier at det er lov med ett slik spark i starten og ett ved hver vending, før man starter med normale spark for brystsvømming.

Videorepriser viser at Cameron van der Burgh brukte tre slike spark i gulløpet.

– Hvis du ikke gjør det, havner du bakpå, forteller Van der Burgh.

Australske Christian Sprenger tok sølvmedalje på distansen, og Van der Burgh har derfor fått kritikk fra landet «down under», som mener han frarøvet dem en gullmedalje.

– Det er ganske morsomt at australierne klager, for på videoen kan man faktisk se at Brenton Rickard (Australier, jour. anm.) gjør det samme i banen ved siden av meg, sier 24-åringen.

Vant for Dale Oen
I Norge var Van der Burgh desto mer populær etter at gullet var et faktum. Han valgte nemlig å dedisere verdensrekordløpet på 58,46 til avdøde Alexander Dale Oen, som var en nær venn av sørafrikaneren.

– Å vinne gull er en flott måte å hedre Alex på. Jeg dediserer løpet mitt til ham. Jeg pekte opp mot himmelen og så opp for å vise at Alex hjalp meg med den sterke avslutnigen, sa han etter løpet.

Den internasjonal olympiske komité (IOC) er ifølge NBC de eneste som kan gjøre om på resultatlisten, ettersom Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) ikke har muligheten til å innvirke på avgjørelsen. Det er dog lite sannsynlig at det blir gjort noen endringer som følge av delfinsparkene.

Cameron
  van der Burgh. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
Cameron van der Burgh. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)