For første gang blir alle pile- og bulkemispeltrær i Meland kommune i Hordaland fjernet i Mattilsynets forsøk på å hindre at den smittsomme plantesykdommen pærebrann raserer frukt og hagenæringen i Norge.

Den våte sommeren betyr at den fryktede bakterien pærebrann har spredt seg på Vestlandet.

Hekken må bort

I dag begynte Mattilsynet å hogge ned hagebusker på Meland i Hordaland for å unngå at smitten sprer seg til frukttrær over hele landet.

Ryddegjengen til agronom Odd Bondevik har fjernet smittebærende bulke- og pilemispel i mer enn 20 kommuner for å unngå at plantesykdommen pærebrann skal rasere norsk frukt- og plantenæring.

Kristin Mestad er en av 4500 hageeiere som har fått beskjed om at hekken må vekk!

– Jeg visste jeg hadde mispel, men ikke at det var kommet sykdom på det. Og en helt typisk måte så en kan se sykdommen på er at bladet begynner å visne fra basis. Hele denne busken er befengt av bakterie, sier Mestad til TV 2 Nyhetene.

For å redde fruktproduksjon og hagesentre til flere hundre millioner kroner bruker Mattilsynet 6 millioner og 17.000 arbeidstimer på å bekjempe smitten.

Brita Toppe er plantepatolog og rådgiver i Mattilsynet:

– Ei bie som fyker bort derifra og bort i en epleblomst så kan du få smitten. Så det skal jo ikke mye til. Når vi har mye regn kan en vanndråpe ta med seg smitten til en ny plante.

Ikke erstatning

Når Mattilsynet oppdager pærebrann, får hageeiere et varsel. Men de får ikke erstatning for raserte hekker og innsyn fra naboer.

I Bergen, Haugesund og Karmøy må hageeiere selv fjerne mispelbusker, Mattilsynet gjør kun jobben der det fortsatt er håp om å stoppe smitten.

–Jeg er glad jeg slipper å rydde det selv, for det hadde blitt litt av en jobb. Men det er en viktig sak, og i Norge har vi veldig god frukt. Da ofrer du heller hekken mot naboen, det går bra.