herrembredeli (Foto: Åserud, Lise, © LIA)
herrembredeli (Foto: Åserud, Lise, © LIA)

Bredeli etter Norge-Brasil: – Mye verre å se på enn å kommentere

Ekspertene skryter av den norske lagmoralen etter snuoperasjonen som fikset semifinale for håndballjentene.

– Etter 30 minutter var vi lysår unna en semifinale. Det kunne blitt tidenes OL-fiasko for tidenes OL-favoritt. Derfor gjorde det vondt. Men derfor var det også så godt da de endelig lyktes, sier Harald Bredeli.

TV 2s håndballkommentator var helt utslitt etter å ha sett Norge snu fra å ligge seks mål bak Brasil med 25 minutter igjen av OL-kvartfinalen, til å snu til 21-19-seier.

– Verre enn å kommentere
Bredeli er vant til å skrike seg hes i kommentatorboksen når de norske håndballjentene spiller kamp. Etter dramaet mot Brasil fikk han merke at det ikke er noe bedre for nervene å sitte hjemme i sofaen.

– Det er faktisk verre å se en kamp enn å kommentere en. Mye, mye verre.

For laget til Thorir Hergeirsson gjorde det ikke enkelt for seg selv. Svakt forsvarspill og ditto dårlig angrepsspill preget førsteomgangen. Men så begynte det å snu. Kari Aalvik Grimsbø kom inn i mål og fant frem til storspillet. Samtidig fikk hun god hjelp fra blant andre Gøril Snorroeggen og Marit Malm Frafjord i forsvar.

– Det var en helt fantastisk snuoperasjon. Jentene tok skikkelig tak og endret kampbildet helt. De lukket helt igjen bak der, samtidig som de klarte å sette mer fart fremover, mener TV 2s håndballekspert Randi Gustad.

Les også: Grimsbø etter seieren: – Helt ubeskrivelig

Det gode forsvarspillet sørget for at Norge, til tross for dårlig utnyttelse fra straffemerket, hentet inn forspranget til brasilianerne og etter hvert tok ledelsen.

– Når man får noen «lette» mål etter godt forsvarsspill, så er det som en propp som løsner, mener Gustad.

Tror nervene tok Brasil
En annen TV 2-ekspert, Bent Svele, mener Brasil fikk merke skikkelig på presset etter pause. Det tror han var en avgjørende faktor.

– Det handler nok om at Brasil begynte å tenke på at de kunne slå ut Norge, favoritten til å vinne gull. For Brasil ble frykten for å tape større enn ønsket om å vinne, tror Svele.

Les også: Norge med snuoperasjon mot Brasil

Fra Ida Alstad reduserte til 10-15 med 24 minutter igjen å spille, vant Norge kampen 12-4. Plutselig viste de litt av det samme nivået som ga dem VM-gull i nettopp Brasil i desember.

– Det løsnet egentlig ikke før de var «ute» av OL. De første førti minuttene var ikke spesielt bra, men heldigvis var de siste tjue gode nok til å gå til semifinale. Nå må de bare fortsette i det samme sporet, sier Bent Svele.

BARE SMIL: Norges lagånd er blitt satt på prøve i OL. Mot Brasil var den tilbake på topp. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
BARE SMIL: Norges lagånd er blitt satt på prøve i OL. Mot Brasil var den tilbake på topp. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

– Som et puslespill
De norske jentene har måtte tåle mye kritikk etter et gruppespill under pari. Mot Brasil så det lenge ut til å fortsette på samme måte. Men Harald Bredeli har aldri vært i tvil om at Grimsbø, Sulland, Snorroeggen og resten av laget er gode nok til OL-gull. Og da var det godt å se det klikke.

– Verdensmesterne fra desember slutter ikke plutselig å spille håndball i august. Det er et lite puslespill - og så ramlet bitene på plass i andreomgang. Det var så vakkert. Idrett er vakkert.

Nå venter Russland eller Sør-Korea i semifinalen. Norge spilte 27-27 da de møtte Sør-Korea i gruppespillet. Russland er et lag de kjenner godt fra utallige VM-, EM- og treningskamper de siste årene. Bent Svele tror ikke ett av lagene blir enklere for Norge enn det andre.

– Det er litt hipp som happ. Russerne er fysisk sterke og har vært gode i lang tid. Sør-Korea spiller morsom og fantasifull håndball, men Norge burde slått dem i gruppespillet. Det er to ulike spillestiler.

KLEM TIL HELTEN: Kari Aalvik Grimsbø fikk en fortjent klem av Karoline Dyhre Breivang etter redningsprosent på 64. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
KLEM TIL HELTEN: Kari Aalvik Grimsbø fikk en fortjent klem av Karoline Dyhre Breivang etter redningsprosent på 64. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)