«Har du ikke Facebook?»

Mange av oss blir gjerne litt overrasket når vi hører om relativt unge mennesker som ikke er en del av nettstedet. Ikke å ha en profil på Facebook regnes nesten som «unormalt».

Ifølge Daily Mail ser flere og flere arbeidsgivere, og til og med noen psykologer, på mennesker som holder seg unna sosiale medier som «mistenkelige».

Massemorder uten Facebook

Ifølge kommunikasjonsbyrået Gambit har 95 prosent av alle nordmenn mellom 18 og 30 år en konto hos Facebook. Omtrent 2,6 millioner nordmenn har en profil på nettstedet.

Hvem er det som ikke har kontoer på sosiale nettsteder? Det tyske magasinet Der Taggspigel går så langt som å påpeke at den tiltalte for kinoskytingen i Colorado, James Holmes, og massemorderen Anders Behring Breivik har et felles grunnlag i deres mangel på en Facebookprofil.

Men etter det tv2.no kjenner til hadde Breivik en konto på Facebook som han slettet før terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Les også: Hva fikk James Holmes til å begå kinomassakren?

Ledere sjekker Facebook før ansettelser

Tilbake til et mer konkret nivå: Forbes.com rapporterer at arbeidsgivere blir stadig mer skeptiske til unge jobbsøkere som ikke bruker nettstedet.

I Norge bruker hver tredje norske leder sosiale medier som informasjonskilde før de ansetter en ny medarbeider.

Her er tabbene du gjør på Facebook

Vil avsløre løgn

En undersøkelse fra Manpower viser at Arbeidsgiverne hevder det gjøres hovedsakelig for å finne ut om kandidatene presenterer seg på en profesjonell måte — også på sosiale medier. Hele 65 prosent mente dette var viktigst.

51 prosent av arbeidsgiverne brukte Facebook som referanse for å finne ut hvilke kandidater som passer inn i bedriftskulturen. Like mange ønsker å sjekke om kvalifikasjonene kandidatene oppgir på sosiale medier stemmer overens med CV-en.

Bruker du også for mye tid på Facebook?