Høyre leder Erna Solberg blir medlem av en prestisjefylt klubb som vinner av Brobyggerprisen for 2012. (Foto: NTB Scanpix)
Høyre leder Erna Solberg blir medlem av en prestisjefylt klubb som vinner av Brobyggerprisen for 2012. (Foto: NTB Scanpix)

Erna jevnstor med de rødgrønne

Høyre setter ny galluprekord og ville gjort sitt beste valg på 103 år.

Fremgangen fortsetter for Høyre, som får rekordhøye 34,1 prosent på TNS Gallups stortingsmåling for TV 2 i august. Dermed har Høyre gått fram med 3,7 prosentpoeng siden starten av juli.

Rekordtall

Bare to ganger tidligere har TNS Gallup målt høyere oppslutning for Høyre. Partiet har ikke gjort det bedre ved stortingsvalg siden 1909, da daværende partiformann Fredrik Stang sikret Høyre en solid fremgang til 41,4 prosent.

– Det er kjempegøy. Jeg er egentlig litt taus av at jeg har hatt så mange gode meningsmålinger, det er litt ydmykhet over at det er så mange som vil ha et regjeringsskifte, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre 61 mandater, 31 flere enn de fikk ved valget i 2009. Til sammenligning ville den rødgrønne regjeringen fått 62 mandater, 24 færre enn de sikret seg i 2009.

Se alle tallene i det nye partibarometeret til tv2.no

I en egen divisjon

Tallene viser at fire av ti menn ville ha stemt Høyre dersom det var stortingsvalg i dag, mens partiet har en oppslutning på 29 prosent blant kvinner. Høyre er størst i alle aldersgrupper, og suverent størst blant velgere under 30 år, der 41 prosent svarer at de ville ha stemt på partiet.

Dersom unge menn fikk bestemme hvem som skulle styre Norge, viser målingen at Høyre ville fått rent flertall på Stortinget.

SE VIDEOREPORTASJE: Her er stortingsmålingen for august

634000

Se historiske bilder av Høyre

Nesten ni av ti velgere som stemte på Høyre ved stortingsvalget i 2009 sier at de ville gjort det samme igjen. Det plasserer partiet i en egen divisjon når det gjelder evnen til å holde på egne velgere. I tillegg kaprer Høyre over 130.000 velgere som stemte Arbeiderpartiet og over 110.000 som stemte Fremskrittspartiet.

Rekordmålingen på 34,1 prosent betyr at den forrige rekorden fra juni er grundig slått.

Helblått flertall

Med 14,4 prosent (- 0,4) kaprer Fremskrittspartiet 26 mandater på Stortinget. Dermed sikrer partiene på høyresiden seg flertall i målingen med 87 av de 169 mandatene på Stortinget.

– Uansett om det blir borgerlig flertall så håper jeg at vi skal klare å skape en borgerlig regjering, og dette vil garantert gi en borgerlig regjering, sier Solberg.

Arbeiderpartiet går mest tilbake i augustmålingen med 2,6 prosentpoeng til 29,7 prosent. Det ville gitt 54 mandater på Stortinget, 10 færre enn ved stortingsvalget i 2009.

Bakgrunnstallene viser at bare seks av ti velgere som stemte på Arbeiderpartiet ved forrige stortingsvalg er lojale, mens hver sjette velger har satt seg på gjerdet. Arbeiderpartiet mister flere tidligere velgere til andre partier enn de gjorde i juli.

LES OGSÅ: Katastrofetall for SV på ny gallup

Venstre størst av de små

Venstre kan notere seg for 5,0 (+ 0,1) og er dermed fjerde størst på augustmålingen. Det ville gitt partiet 9 mandater på Stortinget, 7 flere enn de fikk i 2009.

Bare litt over halvparten av velgerne fra 2009 er lojale mot partiet, som mister hver sjette velger til Høyre. Men Venstre kaprer samtidig rundt 40.000 velgere som stemte på Arbeiderpartiet og SV i 2009.

KrF får 4,4 prosent (- 1,2), som ville gitt 8 mandater på Stortinget. Tilbakegangen skyldes at mange tidligere KrF-velgere har satt seg på gjerdet.

Senterpartiet balanserer hårfint over sperregrensen med 4,1 prosent (- 1,7), som ville sikret 7 mandater på Stortinget (- 4), mens Sosialistisk Venstreparti får 3,8 (+ 0,5) og bare ville fått et mandat fra Oslo. Dermed hadde partileder Audun Lysbakken falt ut av Stortinget.

Rødt får rekordhøye 3,1 prosent (+ 1,3), som ville gitt hele tre representanter på Stortinget. Pensjonistpartiet får 0,3, De Grønne 0,2 og andre partier og lister 0,8 prosent.

LES OGSÅ: Rødt er tre ganger så store som SV

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 958 personer, i tidsrommet 30. juli – 3. august. 76,2 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 – 2,8, størst for de største partiene.