– Når man er en del av trafikkbildet skal man konsentrere seg om å kjøre, og ikke tukle med andre ting. Det er absolutt noe transportnæringen burde se seg for god til å gjøre. De skal sørge for at passasjerene kommer trygt frem, sier sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Fredag forrige uke tok TV 2 hjelper deg drosje fra Økern til Grünerløkka i Oslo. I løpet av turen som er på litt over fem kilometer surfet taxisjåføren på nettet.

Han hadde en laptop på setet ved siden av seg, var innom VG Nett og logget seg inn på mailkontoen sin for å sjekke e-post. Taxisjåføren visste verken at vi kom fra TV 2 hjelper deg eller at han ble filmet.

Se video øverst i saken.

Se også: Her gir drosjesjåføren oss kjeft – han fant ikke veien

Taxisjåfør: – Ikke akkurat farlig

Når drosjeturen nærmet seg slutten spurte vi om det var lurt å bruke data mens han kjørte.

– Det går an det. Vi står jo i kø. Jeg logga meg inn mens vi stod på rødt lys. Det er ikke akkurat farlig, svarte han.

Men det er verken Utrykningspolitiet eller Statens vegvesen enig i.

– Når PC-en står løst i setet ved siden av kan det potensielt være livsfarlig. Du skal konsentrere deg mens du kjører bil. Å taste på et tastatur er ikke forenelig med det, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Se også: CP-syke Felix (10) må vente på taxien – rekker ikke trening

– Ikke avlede øyne og armer

Under turen tastet sjåføren fra Oslo Taxi på tastaturet når han stod på rødt lys, men øynene var på PC-en mens bilen var i fart.

– Når man står stille er det mindre risiko, men man skal ikke bruke verken mobil eller data når man står stille ved rødt lys eller i kø. Man skal ikke gjøre ting som avleder øyne og armer i trafikken, sier sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

taxisurf-2 (Foto: Camilla Brække)

Oslo Taxi skal kalle inn til møte

Informasjonssjef i Oslo Taxi, Lars Dolva, reagerer med et «oi» når vi forteller ham om taxituren vår.

– Det er helt uakseptabelt og ikke i henhold til våre krav. Vi skal ikke ha sjåfører som gjør sånt, sier han.

Nå vil Dolva kalle inn den aktuelle taxisjåføren til et møte for å høre hans versjon.

Hos Oslo Taxi har hver sjåfør et eget arkiv med klagesaker, så sant klagene dukker opp. Dersom sjåføren har tilsvarende saker på seg fra før, vil vedkommende i verste fall miste jobben.

Les også: 55 kroner for å legge ned et sete

2698 klager på Oslo Taxi

Oslo Taxi dominerer med over halvparten av drosjemarkedet i hovedstaden. De har litt under 1200 taxier, og hittil i år har de registrert 2698 klager (frem til juni).

– I løpet av første halvår i år har vi kjørt over tre millioner turer, sier informasjonssjef Dolva.

Ifølge han handler de fleste klagene om pris på taxiturene og valg av kjørerute. I tillegg får de klager på alt fra språkkunnskaper hos sjåførene til dårlig standard på bilen, taxisjåfører som kjører for fort, og for sakte.

Uansett hvordan klage du måtte ha oppfordrer informasjonssjefen til å skrive ned løyvenummer.

– Vi ber alle kunder nummerere ned løyvenummeret slik at vi får tak i riktig bil og sjåfør,slik at vi får gjort noe med saker som dukker opp, sier Dolva.

Kan bli strammere regelverk på mobilbruk

Slik lovverket er nå, står det ikke svart på hvitt at PC-bruk i bil er ulovlig. Men grunnbestemmelsen er aktsom kjøring.

Nå vil derimot Statens vegvesen stramme inn regelverket. I et høringsforslag som ligger ute, ønsker Statens vegvesen å endre teksten i loven. De vil totalforby all bruk av mobil, unnatt samtaler.

Det betyr at selvom mobilen er fastmontert, kan du verken sende SMS, taste inn telefonnummer eller adresse på GPS mens man kjører, hvis lovendringen trer i kraft.

Har du opplevd noe lignende når du har tatt taxi? Fortell din historie i kommentarfeltet under.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter