Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken montasje (Foto: NTB Scanpix)
Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken montasje (Foto: NTB Scanpix)

Rødt er tre ganger så store som SV

Mens SV-leder Audun Lysbakken ville falt ut av Stortinget, hadde den nye lederen for Rødt, Bjørnar Moxnes fått selskap av to partifeller.

Selv om SV har høyere oppslutning enn partiet på ytterste venstrefløy, må de finne seg i å bli lillebror på Stortinget, dersom stortingsmålingen tretten måneder før valget.

Rekord for Rødt

Tre måneder etter at Bjørnar Moxnes overtok som leder for Rødt, får partiet sin nest høyeste oppslutning noensinne på TNS Gallups stortingsmålinger for TV 2.

En fremgang på 1,3 prosentpoeng til 3,1 prosent, ville ikke bare sikret Moxnes plass på Stortinget fra Oslo. Rødt kaprer også et mandat i SV-leder Audun Lysbakkens hjemfylke Hordaland. I tillegg ville partiet med svært knapp margin sikret seg det siste mandatet i Oslo, og dermed fått en rekordstor stortingsgruppe på tre.

– Det er overraskende og veldig morsomt. Om vi kommer inn med tre mandater så er det et kjempesprang for Rødt, sier partileder Bjørnar Moxnes

Bare en gang tidligere har partiet Rødt hatt høyere oppslutning på målingene til TNS Gallup. I mai 2008 fikk forløperen Rød Valgallianse en oppslutning på 3,4 prosent.

LES OGSÅ: Erna jevnstor med de rødgrønne

SV under streken

For tredje måned på rad havner SV under sperregrensen på TV 2s gallup. Selv om partiet kan notere seg for en beskjeden fremgang på 0,5 prosentpoeng fra juli, får de bare 3,8 prosent.

Det ville kun gitt partiet et mandat på Stortinget, fra Oslo. Dermed ville SV-leder Audun Lysbakken vært uten stortingsplass.

– Det skal ikke skje, jeg er helt sikker på at det er langt flere enn 3,8 prosent som er opptatt av miljø og rettferdighet, som ønsker at de rødgrønne skal styre og vil holde Høyre og Frp ute av regjering, sier Lysbakken til TV 2.

bakgrunnstallene viser at under halvparten av SVs velgere fra 2009 vil stemme på partiet i dag, mens hver fjerde velger flykter til Arbeiderpartiet. Hver sjette SV velger har satt seg på gjerdet, men flere tidligere SV-velgere forsvinner også til venstre, Rødt og De Grønne.

Sjekk alle tallene i det nye partibarometeret til tv2.no

– Vil ikke være dørmatte for Jens

Rødt-lederen mener SV ikke har gjort jobben i regjering, og mener forskjellene har økt i Norge mens SV og Arbeiderpartiet har styrt landet.

– Det vi ser nå er at et mindre parti som SV sluker mye mer enn de kanskje burde gjøre og at de i realiteten blir overkjørt av Arbeiderpartiet i sak etter sak. Vi skal ikke inn på Stortinget for å bli en dørmatte for Jens Stoltenberg. Vi skal inn på Stortinget for å slåss for våre saker med et mer rettferdig Norge, sier Moxnes.

– Uten SV i regjering så hadde Norge vært et annet samfunn, svarer SV-leder Audun Lysbakken.

Helblått flertall

Selv om Rødt-lederen ikke vil bli noen dørmatte for Jens Stoltenberg, legger han ikke skjul på at partiet vil kjempe med nebb og klør mot at Høyre og Fremskrittspartiet skal innta regjeringskontorene.

– Vi vil aldri støtte at Siv Jensen og Erna Solberg skal styre landet, så vil støtte en rødgrønn regjering, men vi vil ikke gå inn i den, sier Moxnes.

<b>Se bilder fra Rødts historie</b>

Men augustmålingen som TNS Gallup har laget for TV 2, viser at Høyre får rekordoppslutning og ville fått flertall på Stortinget sammen med Fremskrittspartiet.

Høyre-tallene er så sterke at Erna Solbergs parti ville fått nesten like mange representanter på Stortinget som dagens tre regjeringspartier til sammen.

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 958 personer, i tidsrommet 30. juli - 3. august. 76,2 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8, størst for de største partiene.

SE VIDEO: Rødts Bjørnar Moxnes og TV 2s Kjetil Løset kommenterer målingen:

634096