LAVTRYKK: Et lavtrykk i Skagerakk sender et stort nedbørområde inn over Sørlandet. De røde områdene markerer stedene med mest nedbør. (Foto: StormGeo)
LAVTRYKK: Et lavtrykk i Skagerakk sender et stort nedbørområde inn over Sørlandet. De røde områdene markerer stedene med mest nedbør. (Foto: StormGeo)

Ekstreme nedbørmengder og flomfare på Sørlandet

Ekstremværet Frida rammer Agder-fylkene med store nedbørsmengder mandag, varsler Meteorologisk institutt. Det er ventet opp til 100 millimeter nedbør, og NVE har sendt ut flomvarsel for området.

Det har vært en fin helg på Sørlandet, men nå må parasollene pakkes bort og paraplyene pakkes frem.

Et lavtrykk i Skagerakk sender et stort nedbørsfelt inn over Sørlandet og sørlige deler av Østlandet. Meteorologisk institutt varsler ekstremvær, og 70 til 100 millimeter nedbør i løpet av mandag.

Når meteorologene varsler ekstremvær skyldes det enten storm, høy vannstand, ekstremt stor snøskredfare eller større nedbørsmengde. Sist gang det ble meldt ekstremvær i Norge på grunn av nedbør var i 2005.

Les: Strålende helg på Sørlandet

Regn og torden

Lavtrykket som er skyld i ekstremværet ligger i Skagerakk mandag, men vil i løpet av mandag og tirsdag bevege seg inn over Sverige og øst på Østlandet.

– Lavtrykket sender regn inn over Sørlandet, og det vil bare bli verre utover mandagen, forteller Storm-meteorolog Camilla Albertsen.

Verst blir det i Agder-fylkene og i Telemark, men det er vanskelig å si nøyaktig hvor det blir mest dramatisk.

– Det blir lokalt veldig store forskjeller, med mange kraftige regnskyll som rammer mange mindre områder, sier Albertsen.

Les: Tordenvær er sommervær

Flomfare

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut flomvarsel i forbindelse med ekstremværet.

– Det er ventet at vannføringen vil øke raskt i enkelte vassdrag sørøst i Rogaland, i Vest-Agder, i Aust-Agder og i Telemark i dag mandag, og tirsdag formiddag, skriver NVE på sine nettsider.

På tampen av forrige uke var det Oppland og Hedmark som fikk flomvarsel etter store mengder nedbør.

Les: Varsler flom i Oppland og Hedmark

Rolig tirsdag

På Sørlandet gir det verste av uværet seg til tirsdag morgen.

– Tirsdag er det Østlandet og Telemark som får mesteparten av regnet, forteller Albertsen.

Til helgen ser det mye bedre ut for hele landet.

– Til fredag ser det ut som det bygger det seg opp et høytrykk, og vi får mer stabilt pent vær i hele Sør-Norge i helgen, smiler Albertsen.

Og finest blir det da på Sør- og Østlandet.

Har du bilder eller historier fra ekstremværet Frida? Del dem med oss på facebooksiden til storm.no!

(©NTB/TV 2)