Med et drøyt år igjen til stortingsvalget har Høyre og Fremskrittspartiet hatt flertall på flere meningsmålinger, mens de på andre målinger har vært avhengige av støtte fra enten KrF eller Venstre.

Ved inngangen til sitt første valg som partileder, slår Knut Arild Hareide (KrF) fast at de ikke vil bli et «pynteparti» for en helblå regjering.

– Det er ikke aktuelt for KrF å gå inn i en regjering hvor vi ikke har reell innflytelse og kan utgjøre en reell forskjell, sier Hareide til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Hareide vraker Stoltenberg

Selv om partiet først skal ta stilling til hvem de vil samarbeide med på et landsstyremøte i september, gjør Hareide det klart at den rødgrønne regjeringen trenger avløsning.

– For KrF er det ikke noe alternativ å støtte den regjeringen som sitter nå. Vi vil gå for et regjeringsskifte, sier Hareide.

Sjekk oppslutningen til KrF i partibarometeret på tv2.no

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner mener Hareide har liten grunn til å frykte at de vil bli gisler dersom Høyre og Frp får flertall ved valget.

– I samarbeid med Høyre trenger ingen partier å frykte at de skal bli behandlet som SV og Senterpartiet i den rød-grønne regjeringen, sier Sanner.