ParkeringArbeidTOPP_2
ParkeringArbeidTOPP_2

Kan bli slutt på gratis jobbparkering

Parkerer du gratis utenfor din egen arbeidsplass? Det kan det bli slutt på, hvis regjeringen får det som den vil.

Gratis parkering på jobben har for mange vært en selvfølge. Men i forslaget til ny parkeringslov, som regjeringen har sendt ut på høring, åpnes det for at kommunene kan tvinge bedrifter til å ta parkeringavgift - også fra egne ansatte. Dette betyr at arbeidstakere landet over kan måtte betale for å kjøre bil til arbeidet.

Magnus Nøkland er en av dem som blir rammet av en eventuell ny parkeringslov. Han arbeider som mekaniker på et bilverksted utenfor Oslo. Til og fra jobb bruker han bil og bilen parkerer han på bedriftens parkeringsplass.

– Det å parkere gratis her er kjempefint. Da har jeg frihet til å komme og gå når jeg vil.

BAKGRUNN: Vil tvinge butikker til å ta parkeringsavgift

Skal Magnus ta buss må han stå opp grytidlig for å rekke jobben.

Forsvarer vedtaket

Men regjeringen håper likevel at Magnus og andre i lignende situasjon skal bruke buss i stedet for bil. I et høringsforslag åpner de for at kommunene skal kunne tvinge grunneiere som tilbyr gratis parkering til å ta betalt. Tvangen skal redusere biltrafikken og spare miljøet.

Parkeringarbeid220_2
Parkeringarbeid220_2
– Vi ønsker å gi kommunene et verktøy til å planlegge en god byutvikling med mindre kø og bedre byluft, slik at flere kan reise kollektivt, sier Politisk rådgiver i samferdselsdepartementet, Sigrid Brattabø Handegard (Sp).

Også de aller yngste kan nyte godt av dette, tror Handegard.

– Folk kommer seg raskt til arbeid og ungene får god luft å puste i.

Forbud mot å refundere

Som TV 2 fortalte fredag, kan en eventuell lovendring bety kroken på døra for gratis parkering, også utenfor butikker og kjøpesentre.

I tillegg til at kommunene skal kunne tvinge arbeidsplasser og butikker til å ta parkeringsavgift, innebærer regjeringens høringsforslag et forbud mot å refundere ekstrautgiftene bilistene må ut med. Magnus Nøkland rister på hodet over forslaget.

– Politikerne synes sikkert det er fint og flott, men vi arbeidsfolk liker ikke særlig godt å betale for noe vi ikke har betalt for før, sier han til TV 2.

Han får ikke uventet støtte fra Fremskrittspartiet.

– Jeg synes dette vitner om at dette er et stalinistisk planforslag av verste sort. Her skal altså det offentlige kunne pålegge private grunneiere å innføre parkeringsavgift mot deres egen vilje, sa Gjermund Hagesæter (Frp) som sitter i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité til TV 2 i går.

Parkeringarb1024_2
Parkeringarb1024_2