Arbeidsdepartementet har igangsatt en full gjennomgang av eksportreglene for alle ytelsene i folketrygden og en vurdering av Norges handlingsrom i EØS-lovgivningen for å endre dagens regelverk. Rapporten ventes ferdig innen utgangen av året, skriver Aftenposten.

LES OGSÅ: Gahr Støre: – Romfolket i Oslo viser at velferdsstaten er truet

– Vi vet at handlingsrommet er begrenset, men vi har altså allerede startet en grundig gjennomgang for å se på mulighetene for å endre regelverket dersom det skulle være behov for det, sier Jan-Erik Støstad (Ap), statssekretær i Arbeidsdepartementet, til avisen.

Ettersom kostnadsnivået i Norge er svært mye høyere enn i eksempelvis Polen, Litauen og Thailand, innebærer det at mange mottakere risikerer å få avkortet velferdsytelsene sine sammenlignet med i dag.

– Disse rettighetene ligger inne i EØS-avtalen, og en del økt eksport er naturlig og ikke overraskende i lys av den store arbeidsinnvandringen. Men vi ser at eksport av velferdsmidler er en utfordring, og vi er enige i at dette er et område det er behov for å se nærmere på, sier Støstad. (©NTB)