LAVERE IQ: Studien antyder at barn i områder med mye fluor i  drikkevannet har lavere IQ enn barn i områder med lite fluor. (Foto: COLOURBOX  (illustrasjonsbilde))
LAVERE IQ: Studien antyder at barn i områder med mye fluor i drikkevannet har lavere IQ enn barn i områder med lite fluor. (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))

Forskning: For mye fluor reduserer barns IQ

En ny studie fra Harvard University antyder at store mengder fluor i drikkevannet gir signifikant reduksjon i barns IQ.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fluortabletter, munnskyllevann og tannkrem kan inneholde fluor. Det kan også drikkevann. I en ny studie skal amerikanske forskere ha funnet ut at barn som bor i områder hvor det er mye fluor i drikkevannet har signifikant lavere IQ enn barn som bor i områder hvor det er tilsatt lite fluor i drikkevannet.

«I studien fant vi et signifikant doseresponsforhold mellom fluornivået i serum og barns IQ», observerer Paul Connett, direktør i Fluoride Action Network.

Han hevder også at dette er den 24. studien som viser denne sammenhengen, men at denne er sterkere enn de andre.

Frykter hjerneskade

Det amerikanske miljøvernbyrået EPA får med dette støtte for sine påstander om at høye doser fluor kan være skadelig for den nevrologiske utviklingen hos barn, skriver thenewamerican.com.

Forskerne uttrykker også bekymring for at fluor potensielt kan gi irreversibel hjerneskade hos ufødte barn. Fluor tar seg lett gjennom morkaken», heter det i artikkelen, som ble publisert i Environmental Health Perspectives. Harvard-forskerne gikk gjennom nærmere to dusin studier om emnet som resulterte i denne artikkelen. Det vil nå bli gjort ytterligere studier på temaet.

«Like farlig som bly og kvikksølv»

«Fluor ser ut til å være i samme gate som bly, kvikksølv og andre giftstoffer som kan føre til kjemisk skader i hjernen», skriver artikkelforfatter Philippe Grandjean, professor i miljø og helse ved Harvard University.

«Effekten av det enkelte giftstoffet er ikke nødvendigvis så stor, men den sammenlagte skaden på en populasjon kan være stor, særlig ettersom hjernekraften til den kommende generasjonen er svært viktig for oss alle», heter det i studien.

Lav forekomst i Norge

Grunnvann.no, som driftes av Norges geologiske undersøkelse, kan man lese at forekomsten av fluorid i norsk drikkevann er lav. 85 prosent av Norges befolkning får nemlig drikkevannet fra kilder og innsjøer der det ikke forekommer fluorider.

I tillegg må vannverk som forsyner befolkningen med annet grunnvann hvert år rapportere inn tall til Mattilsynet og Folkehelsen.

I undersøkelsen ble det funnet så mye som fra 3,15 mg/l til 11,5 mg/l fluorid. Dette er dermed langt over de lovlige kravene som stilles i Norge.

I Norge skal det ikke være mer enn 1,5 mg/l fluorid i drikkevannet, mens den øvre grensen i USA er på så mye som 4 mg/l. Dette er en grense amerikanske myndigheter vurderer om de nå skal forandre.

Undersøkelsen gjelder fluorinnhold i drikkevann. Når det gjelder fluor i tannkrem og fluortabletter er det forskjellig toleranse for ulike aldersgrupper. Følg retningslinjene på pakken, som er innenfor helsekravene.

En tube med «Solidox hvite tenner» inneholder for eksempel 0,15 prosent fluor ifølge Den norske tannlegeforenings tidende.