Dave Murphy (Foto: Caters news/Bulls press)
Dave Murphy (Foto: Caters news/Bulls press)

Her drikker han sin egen urin - for helsen

Dave Murphy har ikke inntatt annen næring i en hel måned.

49 år gamle Dave Murphy fra Basildon i Storbritannia sverger til den svært omdiskuterte urinterapien, som av naturlige årsaker ikke er spesielt utbredt.

Men Murphy blåser i skeptikerne og de som holder seg for nesen - han hevder at livet og helsen hans er blitt totalt forandret etter at han begynte å drikke sin egen urin.

– Jeg har vært uten mat i 30 dager og er helt fin, med masser av energi og i den beste form noen sinne. Jeg kommer ikke til å stoppe nå, sier Murphy til Caters news.

Se video øverst i artikkelen.

Les også: Alternativ behandling stadig mer populært

Urinkur

Han startet med urinterapi etter å ha blitt introdusert for det på en festival i fjor vår. Hver dag i 15 måneder har han drukket urin og den siste måneden har han gjennomgått en fastekur, der han ikke har inntatt noen annen næring enn urinen.

– Jeg ønsket å bevise at det er fullt mulig å leve utelukkende på urin, sier han.

Det har gitt mange helsefordeler, påstår han. Blant annet skal astmaen hans ha blitt kurert, rynkene i huden blitt mindre, hårveksten på hodet kommet tilbake og langvarige smerter forsvunnet.

Les også: Tre av fire alternative behandlere bryter loven

– Etter 30 år med astma og å ha sprayet steroider ned i halsen, ble jeg fortalt av legen min at jeg hadde lungene til en 70-åring. Nå er lungene helt restituerte. Kroppen min er også blitt mer fleksibel, nå kan jeg innta full lotus-stilling for første gang siden jeg var 16 år. Uansett hva som feiler deg, vil dette helbrede deg.

Ikke bare drikker han urinen, han smører den også inn i huden og hodebunnen. Ifølge ham er det helt luktfritt ettersom væsken raskt trekker inn i huden.

– Jeg var skeptisk i starten, men etter å ha prøvd det, ble jeg sjokkert over de raske resultatene.

Er det trygt?

I Norge er urinterapi relativt ukjent, også innen alternativ medisin.

– Vi har ikke hatt noen henvendelser fra publikum omkring dette og vi finner ingen treff i databasen vår på metastudier fra forskere. Det er neppe noen som driver med urinterapi som behandlingsvirksomhet, så dette vil jeg tro er egenbehandling, sier informasjonssjef Ola Lillenes ved Nasjonalt forskningssenter for komplementer og alternativ medisin (NAFKAM).

Om urinterapi er trygt, vet han dermed ikke.

– Som en tommelfingerregel bør man være forsiktig med slikt og konsultere helsepersonell som har kompetanse, sier Lillenes.

Les også: Sjekk dette før du får behandling

Dave Murphy er imidlertid helt overbevist om helseeffekten. Han hevder urinen ikke bare er et avfallsstoff, men inneholder nyttige næringsstoffer.

– Nyrene regulerer mengden av hormoner, enzymer, vitaminer og mineraler i blodet. Urinen er et øyeblikksbilde av hva kroppen din trenger, men har for mye av i øyeblikket, sier Murphy.

Bruker avføring mot diaré

Men urolog Anders Angelsen ved St. Olavs hospital i Trondheim avfeier påstanden som useriøs.

– Urin er kort og godt avfallstoffer og vann. At ting som kroppen kvitter seg med skal være godt for noe, er for meg helt ulogisk. Det finnes ingen dokumentasjon på dette og det pågår ingen studier, så dette framstår som useriøst, sier Angelsen til tv2.no.

Les også: – Alternativ behandling har ikke dokumentert effekt på kreft

Likevel er ikke bruk av kroppslige avfallsstoffer helt ukjent i medisinen. På Haukeland universitetssykehus behandles enkelte pasienter som har særdeles gjenstridig diaré med fersk avføring fra en nær slektning.

Behandlingsmetoden «bakteriell installasjon» gis som siste utvei til pasienter med diagnosen pseudo membranøs kolitt som ikke responderer på medikamentell behandling. Fersk avføring fra slektninger iblandet melk, føres da ned i tynntarmen via en sonde. Slik får pasienten tilført en frisk tarmflora som kan ta knekken på syke bakterier i tarmen, skriver bt.no.