Michael Phelps ledet hele veien og slo inn til 1.54,27. Det var noen tideler bak verdensrekorden, men raskt nok til å avgjøre superduellen med Ryan Lochte.

Gullgrossistens fremste amerikanske rival måtte nøye seg med sølvet, slått med 63 hundredeler, en halv time etter at Lochte ble slått av en annen amerikaner i OL-finalen på 200 meter rygg. Den tittelen gikk til Tyler Clary.

– Jeg visste at det ville bli vanskelig for ham med ryggfinalen så kort tid før. Jeg bestemte meg for å kjøre så mye jeg greide på de første 100 meterne og se hva som skjedde, sa Phelps.

Historisk – igjen
Med torsdagens triumf ble Phelps den første mann som har vunnet en svømmeøvelse i tre OL på rad. Tidligere i OL har både han og Keisuke Kitajima feilet i flere forsøk på å bli først med den bedriften.

Phelps la på til 16 gull, 2 sølv og 2 bronse i tidenes olympiske medaljesamling.

Bronsen gikk til ungareren Laszlo Cseh.

Les også: Michael Phelps tidenes medaljegrossist i OL

Clary «stjal»» gullet
I finalen på 100 meter rygg ledet forhåndsfavoritten Ryan Lochte ved alle de tre vendingene, men landsmannen Tyler Clary fosset forbi ham på siste lengde og tok gullet.

Dagen etter sin 28-årsdag måtte Lochte nøye seg med bronse. Han ble passert også av japanske Ryosuke Irie.

Lochte var tittelforsvarer og er også regjerende verdensmester på distansen. Han svømte finalen en halv time før finaleduellen mot Michael Phelps på 200 meter medley. (TV 2 Sporten/NTB)

Les også: – Alle toppsvømmerne tisser i bassenget

Tyler Clary (Foto: Mark J. Terrill, © MT, TH DA)