For åtte måneder siden ble to pleiere suspendert etter å ha trakassert Parkinson-syke Marit Kjørstad Jakobsen. Nå har pasientombudet politianmeldt Asker kommune og to nye pleiere ved det samme sykehjemmet for å ha forsøkt å tvinge i Marit medisiner med tvang.

Les også: Pleietrengende Marit skjelt ut

Onsdag klokken 09.30 kommer to pleiere bort til 55 år gamle Marit Kjørstad Jakobsen for å gi henne medisiner på det kommunale sykehjemmet hvor hun bor.

Marit som er sterkt pleietrengende oppdager raskt at en av tablettene foran henne er en hun ikke skal ta før klokken 11.00.

– Mamma prøvde å si det til pleierne, men så brukte de makt ved å holde armene og bena hennes og tvinge i henne tablettene. Mamma nektet og sa de skulle vente med å gi henne de medisinene til klokka 11, det forteller datteren Marit Elisabeth Tangen.

Det er viktig at moren får medisin til riktig tidspunkt, ellers slutter den å virke før neste dosering. Dette påfører henne store smerter.

55 år gamle Marit tar til tårene da hun skal beskrive hvordan hun opplevde det hele.

– Det var grusomt, jeg var helt maktesløs og det var en forferdelig påkjenning, sier Marit Kjørstad Jakobsen til TV 2.

Ikke første gang

Datteren til Marit er opprørt over at moren nå på ny opplever å bli behandlet dårlig av dem som skal ta vare på henne. For det har kun gått åtte måneder siden hun fanget opp på båndopptaker at moren ble skjelt ut av to pleiere ved det samme sykehjemmet.

Lydopptaket fra desember avslører at to pleiere i en nedlatende tone unnlater å hjelpe 56-åringen.

«Dette er rene tøvet, dette gidder jeg ikke mer. Nå må du skjerpe deg jente. Jeg blir noen ganger så forbanna at jeg ...» sier en av pleierne.

Asker kommune har i ettertid bedt Marit om unnskyldning og de to pleierne ble suspendert.

Les også: Skandalepleierne er fjernet fra jobben sin

Har anmeldt pleierne

Pasientombudet i Akershus er så rystet over det Marit og familien nå på ny forteller og har derfor valgt å gå til politianmeldelse av kommunen og to av pleierne ved Torstadtunet.

– For meg så er det helt ubegripelig at dette i det hele tatt kan skje. At det nå har skjedd overgrep to ganger med Marit er fullstendig uforståelig og sånn kan vi ikke ha det, sier pasient- og brukerombud i Akershus. Knut Fredrik Thorne.

Han mener saken er så alvorlig at han så seg nødt til å anmelde den på vegne av Marit.

– Jeg ser ingen grunn til å ikke feste lit til det Marit forteller om dette her. Dette er en så alvorlig sak og et så alvorlig overgrep mot en forsvarsløs pasient, så jeg mener det er svært viktig at det blir etterforsket av politiet, sier Thorne.

I tillegg til å anmelde forholdet så har Thorne anmodet Fylkesmannen om å iverksette tilsyn overfor Torstadtunet og det involverte personellet.

Les også: – Maktmisbruk av helsepersonell

Kommunen beklager

Asker kommune beklager nå og innrømmer at hendelsen ble dårlig håndtert fra deres side. Men rådmann Lars Bjerke sier de to involverte pleierne ikke er enig i at de brukte tvang.

– De sier at de kan forstå at Marit oppfattet det sånn. Men de har, slik de beskriver det, massert henne i forhold til hennes anfall og parkinsonisme som er et tiltak når man får slike skjelvinger. Så de oppfatter ikke at de har utøvet tvang i denne situasjonen, sier Bjerke.

Kommunen tar allikevel saken svært alvorlig.

– Vi har avsluttet arbeidsforholdet med den ene vikaren på bakgrunn av det som har hendt, sier Bjerke.

– Betyr det at dere erkjenner at det er blitt brukt tvang her?

– Nå er det sånn at denne arbeidsavtalen uansett ville utløpe, så det er naturlig for oss å da avslutte. Men vi vil ikke konkludere i denne saken før vi har hatt en grundig gjennomgang og fått sett nærmere på saken, det forteller Bjerke.

Sint og lei

På sykehjemmet forsøker datteren til Marit å roe ned moren, hun er oppgitt over at de nå har havnet i samme situasjon igjen.

– Jeg har ikke ord jeg, jeg er veldig sint og jeg er bare så lei av det. Jeg skjønner ikke at det er mulig at det kan skje så mye på ett sykehjem, det sier Tangen.