Den hjerteskjærende videoen av bjørnungen Nastia som ble revet vekk fra moren vekket avsky da tv2.no viste videoen i slutten av juni. Det samme var tilfelle i kommentarfeltet, og folk var opprørt over behandlingen den lille bjørnungen fikk.

Se videoen i bunnen av artikkelen!

Nå har ukrainske myndigheter og dyreverngruppen Four Paws reddet bjørnungen og hennes mor Masha fra den private dyreparken, forteller Four Paws. Det var fryktet at den private parken ville selge bjørnungen som en turistattraksjon.

LES OGSÅ: Her blir bjørneungen «Nastia» stjålet fra moren

– Forferdlig brutalt

Første gang prosjektleder i Four Paws, Amir Khalil så videoen av Nastia som blir revet vekk fra moren, beskrev han den som «det mest sjokkerende han hadde sett noen gang».

– Den er forferdelig brutal, sa Khalil.

LES OGSÅ: Låste hunden inn i bagasjerommet på bilen – dro til Norge i et halvt år

– Bak står kriminelle dyrehandlere. De kjøper Nastia og lignende dyr fra dyreparkene, og selger de videre til andre. Ofte skal dyrene brukes som underholdningsobjekter i restauranter, på hoteller eller på bensinstasjoner.

Dyreparken: – Ikke problematisk

Four Paws har intervjuet direktøren i dyreparken der Nastia bodde sammen med moren til hun ble brutalt røvet bort fra henne.

– Det er ikke problematisk at vi selger dyr. Likevel er det ikke slik at vi ønsker å gjøre det heller. Når vi først må selge overlater vi de i gode hender, til andre profesjonelle. Cirkuset i Kiev er en av våre faste kunder, sier direktøren.

Han nekter for at salget av Nastia og andre dyr har sammenheng med et ønske om å tjene penger, men sier det skyldes plassmangel ettersom binnene i dyreparken føder en gang i året - og ikke hvert tredje år, slik normalen er blant ville bjørner.

LES OGSÅ: Bjørnunge fanget i garasje – turnet seg fri

Aggressiv mot Nastia

Men slik skal det altså ikke gå for den lille bjørnefamilien. Khalil var med da Nastia ble reddet, og han forteller at bjørnungen kjente igjen moren med en gang de ble gjenforent. Nastia skal ha løpt bort til moren, men hun skal ha vært aggressiv mot den lille bjørnen.

– Vi kan foreløpig ikke gjenforene de to, da det er en reel fare for at moren kan komme til å skade Nastia, sier Khalil.

LES OGSÅ: – Jeg kunne ikke tro mine egne øyne - En hest i bilen??

– Moren traumatisert

Han forteller at moren kan være traumatisert etter at Nastia ble revet ut av armenen hennes.

– Ungen lukter dessuten annerledes, og moren kjenner henne ikke lenger igjen som sin egen.

Nastia skal være på bedringens vei, men er fortsatt skjelven etter den skremmende opplevelsen.

Ifølge Khalil ble de to bjørnene først fraktet til et midlertidig hjem i en dyrepark i byen Lutsk. Nå skal den lille familien flyttes til en spesiallaget innhegning, i en park for brunbjørner. Der kommer de til å ha god plass til å boltre seg på, trær å klatre i og en egen damm de kan bade i.

LES OGSÅ: Politiet brøt opp døra og hentet hund med tvang

Planen er at de to etter hvert skal introduseres for hverandre igjen.

– Nastias liv til nå har vært et mareritt, men vi skal gjøre det vi kan for å gi de to et godt liv, sier Khalil.