Bradley Wiggins krevde onsdag hjelmpåbud for alle syklister etter det tragiske dødsfallet hvor en 28 år gammel syklist omkom utenfor Olympiaparken i London.

28 år gamle Dan Harris døde av skadene han pådro seg etter å ha kollidert med en av London-OLs offisielle busser.

Tryggere
Wiggins fikk kjennskap til hendelsen like før pressekonferansen han avholdt etter seieren på tempoen.

– Det må finnes lover som beskytter begge parter. Ting som å gjøre det påbudt ved lov å bruke hjelm. Folk bør ikke sykle med iPoder og telefoner, og bør ha lys på sykkelen og slike ting, sa Wiggins ifølge Sky News.

Les også:Kaggestad: – Wiggins bør bli årets idrettsutøver

Onsdagens dødsfall var det 10. med syklister involvert i London gater i år – like mange som i hele 2010. Bussjåføren ble løslatt mot kausjon etter ulykken, men er mistenkt for farlig kjøring med døden til følge, opplyser politiet.

– Jeg har ikke bodd i London på 10-15 år nå, men det er blitt mye mer trafikk siden jeg syklet rundt her som barn. Og jeg ble kastet av sykkelen flere ganger, advarte Wiggins på pressekonferansen, ifølge The Guardian.

Snudde
Torsdag går imidlertid Wiggins tilbake på sine egne utsagn.

– Vil bare bekrefte at jeg ikke har sagt at hjelm bør være påbudt, slik enkelte rapporter hevder, tvitrer Wiggins.

– Jeg foreslo at det kanskje kan være en måte å gi syklister mer beskyttelse juridisk sett dersom man er involvert i en ulykke, fortsetter sykkelstjernen.

Les også: Wiggins tok OL-gull etter maktdemonstrasjon

For meg er det sunn fornuft å bruke hjelm. Jeg setter meg aldri på sykkelen uten en hjelm.

Sykler aldri uten hjelm
Wiggins' lagkamerat i Team Sky, Mark Cavendish, understreker at hjelm er en nødvendighet.

– Det er lett å si at det bør påbys. I Australia er det påbudt ved lov, men folk sykler fortsatt uten hjelm. For meg er det sunn fornuft å bruke hjelm. Jeg setter meg aldri på sykkelen uten en hjelm, sier Cavendish.

Wiggins rørt etter OL-gull (artikkelen fortsetter under):

Ingen planer om påbud
Hjelm har vært påbudt i proffsykling siden kasakhstaneren Andrej Kiviljov døde etter en velt i etapperittet Paris-Nice i 2003. Men Londons borgermester Boris Johnson sier at det ikke er noen planer om å innføre et påbud.

– Jeg synes folk bør bruke hjelm dersom de har en, men vi har absolutt ingen planer om et påbud, sier Johnson.

Les også: Stjernesyklist reddet av hjelmen i krasj

13.000 skades i året
Heller ikke i Norge eksisterer et hjelmpåbud for syklister. Ifølge tall fra Trygg Trafikk fra 2007 blir 13.000 norske syklister skadd i trafikken hvert år.

Én av fem sykkelskader som behandles på sykehus er hodeskader.

Samtidig viser en undersøkelse utført av Transportøkonomisk Institutt at syklister som bruker hjelm er innblandet i flere ulykker enn de uten, skriver Aftenposten.

I sykkelnasjonen Danmark pågår debatten om et hjelmpåbud for fullt. Opponenter av et påbud hevder at det vil føre til at færre tar sykkelen i bruk om det blir påbudt med hjelm.