SATTE NED PRISEN: Etter at TV 2 kontaktet Lyse Energi satte selskapet ned prisen på opprinnelsesgarantien. - Tilfeldigvis ble det sånn men vi hadde nok tilpasset prisen uansett, sier konserndirektør for energi, Ole Gabrielsen. (Foto: TV 2)
SATTE NED PRISEN: Etter at TV 2 kontaktet Lyse Energi satte selskapet ned prisen på opprinnelsesgarantien. - Tilfeldigvis ble det sånn men vi hadde nok tilpasset prisen uansett, sier konserndirektør for energi, Ole Gabrielsen. (Foto: TV 2)

Betaler dyrt for billig fornybar kraft

Lyse Energi tidoblet prisen på opprinnelsesgaranti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

All kraft som produseres for det felles europeiske strømmarkedet sendes gjennom det samme strømnettet. For at en kunde skal vite at det faktisk er produsert en like stor mengde fornybar kraft som vedkommende forbruker, utstedes det såkalte opprinnelsesgarantier.

Garantert fornybar

For et tillegg i prisen kan norske og europeiske strømkunder på den måten få levert strøm som garantert er fornybar.

TV 2 Nyhetene har gjennomgått strømavtalene til de 20 største norske strømleverandørene. Fem leverandører tilbyr ikke garantert fornybar strøm. De 15 selskapene som tilbyr opprinnelsesgaranti, har svært ulike priser.

Aller dyrest var Lyse Energi. Strømavtalen «Lyse Fornybar» kostet 95 kroner i måneden. I løpet av ett år utgjør det en merkostnad på 600 kroner sammenlignet med selskapets ordinære spotprisavtale.

– Ikke rimelig

Selskapet STX Services BV i Amsterdam bistår norske kraftprodusenter som selger opprinnelsesgarantier i Europa. Som meglere mellom kraftprodusenter og energileverandører har de god oversikt over prisen på opprinnelsesgarantier.

– Markedsprisen for opprinnelsesgarantier på engrosmarkedet er for øyeblikket et kvart øre pr. kWh. For et gjennomsnittlig forbruk for en husstand i Norge tilsvarer det omtrent 50 kroner i året, sier energimegler Kjell Rege i STX Services BV til TV 2 Nyhetene.

– Hva tenker du om at norske kunder betaler opp til 600 kroner i året for opprinnelsesgarantier?

– Hvis du tar en opprinnelsesgaranti som koster 50 kroner og selger den videre for 600 kroner så er det ikke rimelig, sier Kjell Rege.

Endrer etter at TV 2 tok kontakt

Når TV 2 kontakter Lyse Energi for å få en forklaring på prisen de tar fra sine kunder, endrer de prisen på sin hjemmeside. For å få strømavtalen "Lyse Fornybar", er prisen nå 180 kroner ekstra i året.

– Vi tok en pris ut fra det vi mente markedet var villig til å betale, sier konserndirektør for Energi, Ole Gabrielsen, til TV 2 Nyhetene.

– Men her tar dere mer enn ti ganger så mye?

KJØPER GARANTI: Torfinn Ingeborgrud i bystyret for Miljøpartiet De Grønne i Stavanger. (Foto: TV 2)

– Det er helt feil. Vi tok mer enn ti ganger så mye, men med den nåværende prisen er prisforskjellen på langt nær den du snakker om der, sier Ole Gabrielsen.

– Etter at vi tok saken opp?

– Tilfeldigvis ble det sånn, men vi hadde nok tilpasset prisen uansett, sier Gabrielsen.

– Har grunn til å føle seg lurt

Torfinn Ingeborgrud sitter i bystyret for Miljøpartiet De Grønne. Han kjøper selv strømmen fra en leverandør som tilbyr opprinnelsesgaranti til alle kunder uten ekstra kostnad.

Han mener langt flere norske forbrukere burde tatt miljøansvar ved å velge å kjøpe garantert fornybar strøm.

80 prosent av alle opprinnelsesgarantiene fra norske kraftprodusenter selges ut av landet. Lyse Energi har i dag bare 30 privatkunder som betaler for garantert fornybar energi.

– Hvis noen har kjøpt det produktet her så har de grunn til å føle seg lurt. De har grunn til å være skuffet, sier Torfinn Ingeborgrud til TV 2 Nyhetene.

Her er prisoversikten for de største selskapene i Norge:

Kraftleverandør Fornybar kraft Pris
pr. år
Info
Lyse Energi Ja 180 Endret 30. juli 2012.
LOS Ja 365 Inkluderer gavekort på 200 kroner i nettbutikken til Stormberg, samt 100 kroner i tilskudd til miljøstiftelsen Zero.
NTE Marked AS Ja 365 1 kroner pr. dag
Istad Kraft AS Ja 228
Trondheim Kraft AS Ja 144
TrønderEnergi Marked AS Ja 144
SKS Kraftsalg Ja 126 0,63 øre pr. kWh inkl. mva.
Fjordkraft AS Ja 120
Fortum Ja 120
Hafslund Ja 100
Ustekveikja Energi AS Ja 70 0,35 øre pr. kWh.
Ishavskraft Ja 0 Inkludert i strømavtale til alle husholdningskunder.
Eidsiva Marked AS Ja 125 0,625 øre pr. kWh inkl. mva.
Gudbrandsdal Energi Ja 125 0,625 øre pr. kWh inkl. mva.
Kraftinor AS Ja 228 0,625 øre pr. dag.
Lier Everk AS Nei Fra og med 1. januar 2012 tilbyr vi ikke lenger kraft med opprinnelsesgaranti til våre privatkunder.
NorgesEnergi AS Nei Har ikke.
Fredrikstad Energisalg AS Nei Har ikke.
Haugaland Kraft AS Nei Har ikke.
HelgelandsKraft AS Nei Har ikke.
Oppgitt pris er det en normalhusholdning med et forbruk på 20.000 kWh betaler ekstra dersom de ønsker opprinnelsesgaranti. Vær oppmerksom på at det også er andre påslag på spotpris. Disse påslagene varierer mellom de ulike leverandørene.