Jake Gibb (Foto: Petr David Josek/Ap)
Jake Gibb (Foto: Petr David Josek/Ap)

Jacob (36) feilaktig utestengt for doping – avslørte testikkelkreft

Nå er den amerikanske sandvolleyballspilleren med i De olympiske leker.

OL-utøver Jacob Gibb (36) har en historie som skiller seg fra alle andre. Garantert.

På halvannet år har amerikaneren fått konstatert kreft to ganger, blitt utestengt fra all idrett, fått strøket dommen, kvalifisert seg til OL, for så å bli pappa – alt siden desember 2010.

Feilaktig doptatt
Før lekene i London testet amerikaneren positivt på en rutinemessig dopingtest – kun for å oppdage at han i stedet led av testikkelkreft.

Det skulle bli starten på en berg- og dalbanetur av de sjeldne.

Om jeg begynner å prate om det, kommer jeg til å knekke sammen

Som alle andre idrettsutøvere bedyret han sin uskyld. I Jacob Gibbs tilfelle skulle det vise seg at det var han som hadde rett.

Tipset om legebesøk
I desember 2010 mottok den gang 34 år gamle Gibb den nedslående beskjeden fra Det amerikanske antidopingbyrået. «Tester viste for høye verdier. Du vil bli utestengt fra all idrett for bruk av doping.»

Sandvolleyballspilleren var knust etter den positive testen, men nektet å gi opp. Et raskt søk på internett avslørte at de unormale verdiene enten skyldtes graviditet, steroider eller testikkelkreft.

Elimineringsmetoden fortalte Gibb at de to første alternativene ikke var mulige. Dermed fikk han testet seg for kreft, noe som viste seg å stemme.

Ifølge Gibb ble han av antidopingmyndigheter tipset om å sjekke seg hos en doktor, men uten at noen ville si noe om hvorfor.

– Paradoksalt nok reddet de faktisk livet mitt, sa Gibb på en pressekonferanse i London denne uken, ifølge greenfieldreporter.com.

United States' Jake Gibb, left, and Sean Rosenthal, right, (Foto: Peter Schneider/Ap)
United States' Jake Gibb, left, and Sean Rosenthal, right, (Foto: Peter Schneider/Ap)

Ble pappa
Etter kreftfunnet ble doputestengelsen strøket, men Gibb sto fortsatt foran en stor utfordring. Kreften gjorde at han trolig ikke ville rekke OL.

– OL blir umulig. Det var en tøff drøm å la gå. Det vanskeligste var å fortelle alle andre om det, sa Gibb i en video han la ut på sin egen hjemmeside mens han kjempet mot kreften.

Men på mirakuløst vis viste kreften seg å kunne opereres bort uten videre behandling.

Dagen før han måtte fjerne den ene testikkelen, fikk han så følgende melding: «din kone er gravid».

Ti dager etter operasjonen ble Gibb far til sønnen Crosby (11 måneder).

– Å gå igjennom kreft og konkurrere om OL-billett, samtidig som min kone var gravid var en tung bør på mine skuldre. Det var et usedvanlig tøft år, sier Gibb, som også har måttet tåle å bli angrepet av hudkreft.

Les også: Tilbake etter testikkelkreft: Her drar Trygve Nygaard Haugesund-drakta over hodet få uker etter kreftoperasjon

Videre i OL
Gibbs historie endte med at han rakk lekene i London, og deltar i disse dager i sitt andre OL for USA. Men å prate noe mer om den tunge tiden orker han ikke.

– Det blir bare for emosjonelt. Alle fakta finner dere på hjemmesiden min. Men om jeg begynner å prate om det, kommer jeg til å knekke sammen, sier Gibb.

PS: Sammen med sin parter Sean Rosenthal tapte Gibb OLs første kamp mot Polen, før duoen slo tilbake mot Latvia. Dermed er de to fortsatt med i lekene i London.