Sverige har alltid ansett seg selv som «storebror» overfor Norge. Etter Norge fikk oljen har kjøpesterke nordmenn strømmet over grensene i hopetall for å bruke penger.

– Sverige var storebror, men nå er det Norge som er det, sier sosiolog og forsker, Eva Olsson, ved universitetet i Karlstad til tv2.no.

I forskningsprosjektet «Grenseløst liv? En studie av to grensekommuner i Värmland» snakker intervjuobjektene hennes om «den norske invasjonen». Sosiologen har sett på livet i det svenske fylket som grenser til Østfold, Akershus og Hedmark.

FORSKER PÅ GRENSEN: Sosiolog Eva Olsson har sett på hvordan nordmenns «invasjon» har påvirket lokalsamfunnet. (Foto: Universitetet i Karlstad)

Handel har alltid forekommet i dette området, men rollene har endret seg noe. Tidligere hadde svenskene større kjøpekraft og kom til Norge for å kjøpe smør, fløte og andre ting som var billigere her. Slik er det ikke lengre.

– Nordmenn handler bare sprit

Da de første busslastene med shoppinggale nordmenn begynte å komme, begynte også søta brors irritasjon.

– De mener at nordmenn ikke kan oppføre seg, og de kan ikke stå i kø. Det blir et interessant fenomen når man tenker på at disse kommunene faktisk nyter godt av nordmennene kommer, sier Olsson til tv2.no.

Nordmenn har det økonomiske overtaket og Olsson hevder at svenskene forsøker å kompensere for dette ved å fremstille seg selv som moralsk bedre. Dette gjøres blant annet ved å hevde at nordmenn bar handler sprit, tobakk og godteri. Produkter som kan forbindes med moralsk forfall.

Før var vi storebror, men nå er det dere som er det

– Mindreverdighetskompleks

– Jeg vet ikke, men kan tenke meg at dette handler om et mindreverdighetskompleks. Før var vi storebror, men nå er det dere som er det. Det kan også tenkes at det handler om misunnelse. At vi tenker «se så bra de har fått det», sier Olsson til tv2.no.

Kommentarer som går igjen om nordmenn er at «jeg skal ikke stå i kø jeg, jeg skal bare betale», eller at nordmenn ikke kan kjøre i rundkjøringer.

Olsson tror det er en naturlig reaksjon svenskene har.

– Når man føler seg truet så forsøker man å finne feil for å føle seg bedre, sier hun.