Fra før har vi kvinnedagen, FN-dagen, aids-dagen, barnedagen, tobakksfri-dagen og dagen for psykisk helse. Denne sommeren sparket en gjeng tyskere i gang en ny dag: Middle Finger Day - langfingerdagen.

Les også: Ny mobilapplikasjon: – Vis fingern til døra!

– Gir dem fingeren

Å heve langfingeren er en velkjent gest for å markere misnøye rundt ett eller annet.

– Dette er en verdensomspennende dag for å feire vår frihet til å protestere, ved å bruke vår mest universelle gest: langfingeren, heter det på Facebook-siden til langfingervennene.

– Vi har alle noe som går oss på nervene. Stort eller smått, hva det enn er - 1. august gir vi dem fingeren, heter det i beskrivelsen av aksjonen på Facebook.

Grunnleggerne av langfingerdagen samler inn bilder både på Facebook-siden og på Twitter, hvor fans sender inn sine kreative fingerfotos.

Eldgammel fornærmelse

Å vise en struttende langfinger over en knyttet neve har vært en mer eller mindre universell gest for markering av misnøye. Helt tilbake i antikkens Hellas ble gesten brukt som et fallisk symbol, med referanser til både penis og analsex.

I oldtiden var det ingen spøk å vise fingeren, men i moderne tider har den fått en mer harmløs aura over seg. Idrettsutøvere, artister og selv politikere kan finne på å vise fingeren i opphetede øyeblikk, uten at de helt store kontroversene oppstår.

FINGER MED FYR: Occupy Wall Street-demonstrant med iøynefallende lys under en demonstrasjon i New York. (Foto: Andrew Burton/Afp)

Flere gester

Wikipedia viser til flere lignende fornærmende gester. Engelskmenn, irer, australiere og andre land med kultur fra det britiske imperiet viser et V-tegn med langfingeren og pekefingeren - med hånden motsatt vei av victory-tegnet.

Les også: Er dette verdens frekkeste trafikklys?

I de gamle persiske rikene Iran og Irak er tommel opp-tegnet like provoserende som langfingeren. I latinamerikanske land kan du gjøre en brøler ved å vise «alt OK»-tegnet, der tommer og pekefinger danner en sirkel. Tegnet vekker den samme reaksjonen som en struttende langfinger på våre kanter.