piasecki (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)
piasecki (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)
bartosz piasecki 3 (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © rt)
bartosz piasecki 3 (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © rt)

Bartosz Piasecki ble historisk med norsk OL-sølv i fekting

– Det er helt uvirkelig. Det burde ikke være mulig.

London/Bergen (TV 2 Sporten): Ikke mange nordmenn hadde hørt om Bartosz Piasecki før onsdagens seiersmarsj i kårdefekting.

Den 25 år gamle mattelæreren slo fire høyere rankede motstandere på veien til finalen, hvor Ruben Limardo (26) fra Venezuela ble for sterk og vant 15-10.

– Det er helt uvirkelig. Det burde ikke være mulig. Jeg kom hit som en av de lavest seedede fekterne og hadde ambisjoner om å vinne en kamp eller to. Å komme til kvartfinale ville vært utrolig. Så kommer jeg til en OL-finale! Riktignok går ikke finalen min vei, mens sølv er som gull i dag, sier Piasecki til TV 2.

– Hvordan skal det feires?

– Først må jeg komme meg tilbake til fengselet i OL-byen, så får vi ta det derfra. Det tar vel noen timer før jeg er hjemme, smiler han.

Stolt far
TV 2 Sporten snakket også med en stolt far og trener.

– Det er helt fantastisk, vi har jobbet så mange år sammen og du får bekreftelse på jobben du har gjort i mange år. Han har minner for resten av livet, sier Mariusz Piasecki.

– Hadde du trodd dette skulle skje da du våknet i dag tidlig?

– I dag morges drømte jeg om topp åtte, det var nesten et realistisk mål. Jeg følte at han kunne klare det, men han følte kanskje ikke det selv. Jeg følte at vi måtte ta sjansen, og så gikk det enda bedre, sier en stolt far.

Se intervjuet:

632834

Les også: Her spretter de champagnen for Piasecki

Kjapp motstander
Lynhurtige Ruben Limardo fra Venezuela kontret inn poeng etter poeng på Piaseckis utfall i 2. periode, da finalen ble avgjort.

Det sto 4-3 til Limardo etter 1. periode, men i midtperioden dro han nådeløst fra med åtte poeng mot nordmannens tre.

I siste periode dro han fra til 14-6 og trengte dermed bare ett til for å vinne. Da våknet Piasecki til dåd. Han reduserte fire ganger på rad, men ubønnhørlig kom poenget som avgjorde finalen.

Dermed kunne Limardo juble for gull, mens Piasecki sa seg mer enn godt fornøyd med sølvet.

– Det er helt fantastisk. Finalen gikk jo ikke som ventet. Jeg ble hengende bak fra starten. Han fikk til alt han prøvde på. Jeg pyntet litt på resultatet mot slutten, men det var vel egentlig kjørt halvveis der, sa Piasecki til NRK.

Les også: Fra anonym mattelærer til Norges nye OL-helt

Ruben Limardo (Foto: Andrew Medichini)
Ruben Limardo (Foto: Andrew Medichini)

Slo ut sørkoreaner i semifinalen
Bartosz Piasecki slo ut sørkoreanske Jinsun Jung og avanserte til finalen i kårdefekting tidligere samme dag.

Det var første gang en nordmann tar seg videre til en OL-finale i grenen.

Se intervju med Bartosz Piasecki etter semifinalen:

632808

Jevnt i starten
Kampen åpnet jevnt og etter første runde sto det 5-5. I andre runde tok Jung første stikk, men Piasecki slo tilbake og tok to kjappe poeng.

Duellantene fortsatte å følge hverandre tett i den andre av totalt tre runder. Da tiden rant ut sto det 10-10.

I tredje og avgjørende runde gikk Piasecki opp i en 14-11-ledelse. Ett poeng var nok til seier, men Jung tok to strake poeng og reduserte ledelsen til 14-13 – før Piasecki satte inn nådestøtet og sikret finaleplass.

Les også: Trøstemedalje til gråtende fekter

Nerver spilte inn
– Nå var det mye nerver, men det var helt utrolig. På 14-11 ble jeg litt for ivrig for å avgjøre så fikk jeg ikke jobbet gjennom de støtene, sa Piasecki.

– Hvis noen hadde sagt dette til deg for noen år siden, hva ville du svart?

– Jeg ville sagt at det er umulig. Uvirkelig. Det burde ikke gå. Ganske mange her er profesjonelle. Jeg jobber jo og studerer ved siden av, så det skulle ikke vært mulig.

– Hvilken følelse sitter du med etter å ha kommet gjennom semien?

– Helt uvirkelig. Det var et jubelbrus i hele kroppen.

syd54659 (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © rt)
syd54659 (Foto: ALBERTO PIZZOLI, © rt)

Offensiv innstilling
Piasecki er OL-rangert som nummer 23 og ligger på 47.-plass på verdensrankingen.

– Jeg har troen. Alt er mulig. I utgangspunktet er alle kamper 50-50, sa den offensive fekteren etter kvartfinaleseieren.

Jung er rangert som nummer 15 i verden og hadde et ørlite favorittstempel. Men i løpet av onsdagen viste 47.-rankede Piasecki seg som en farlig utfordrer.

– Det føles egentlig helt utrolig. Jeg er skikkelig i flytsonen, innrømmet han.

Les også:Norsk fektesensasjon til semifinale

Glad trener
Trener for Bygdø fekteklubb, Samuil Kaminski, mener Bartosz' prestasjon er helt utrolig.

– Det betyr veldig mye, jeg kan nesten ikke beskrive det. Vi har aldri hatt en nordmann i OL-semifinale i fekting før, sa Kaminski til tv2.no etter kvartfinaleseieren.

Øvelsen går over tre runder, hvor hver runde varer tre minutter. Hvis en av fekterne når 15 poeng før tiden er ute, vinner den kampen.

Bartosz trenes også av sin far, Mariusz Piasecki, som tidligere representerte Polen i fekting. Han fikk bronse ved U23-EM i fekting i Debrecen 2009. I juni 2012 kom han på 16. plass ved EM i fekting i Italia. (©NTB/TV 2)